Сесията на Общински съвет в Община Родопи, и логичния завършек на деня с катастрофа и смърт в село Марково – ЧАСТ 1

Когато стане въпрос за бюджета на общината, винаги правя всичко възможно да присъствам на заседанията. Разбирам от финанси и смятам, че всеки трябва да помогне с каквото може и разбира на населеното място в което живее.
Вчера 30 Май 2023 се състоя заседанието на Общинския съвет, на което се правеха разчетите за бъдещия бюджет на общината. Казано на прост език – определяха се парите, които всяко село ще получи през 2023 година и „проектите” в които ще се инвестира.
На тези срещи всеки кмет на населено място внимава да не бъде забравено неговото село, както и да получи полагащата му се порция от бюджета.
Само малките населени места – Ситово, Лилково и Бойково нищо не очакват, защото вече втора година г-н Цанков, председателят на общинския съвет в Община Родопи, се грижи до тези места да не достига дефакто нищо. Но това ще бъде материал за втората част на преразказа на тази сесия. Сега ще обясня защо точно г-н Георги Цанков разпределя порциите и каква е връзкатана това разпределение с катастрофата и смъртта на народната певица Диана Иванова.

Хората които са чели моите критики към бюджета на общината от предходните години знаят, че редовно „хапя” кмета на общината г-н Михайлов. Не че няма за какво – напротив. Сега обаче установих какъв е неговия най-голям грях към жителите, освен липсата на визия за развитие, която на пръв поглед е в основата на тази ужастна и безсмислена смърт. Но това е само на пръв поглед. Затова, ако анализа не Ви е силната страна, не се хабете да четете следващите редове. Има сериозна възможност да не разберете тезата и връзките на събитията.

Във вчерашния ден, точно в 10.00 г-н Цанков откри сесията на Общинският съвет с една 30 минутна тирада, колко лош кмет е г-н Михайлов и как години наред не зачитал общинските съветници. Някои от твърденията бяха брутални и нагли, но пък и г-н Михайлов не му остана длъжен в последващото 30 минутно изказване. Това беше нещо ново, защото до момента г-н Михайлов работеше в „синхрон” с г-н Цанков. Нещо явно беше станало и аз се настаних удобно на стола. Шоуто предстоеше, а пуканки не се предлагаха.
На предходния бюджет г-н Цанков се държа изключително арогантно и да си призная честно останах изумен как кмета го търпеше. После поразпитах, попрочетох и разбрах как. Г-н Цанков явно имаше 6 общински съветника, беше председател на общинския съвет и беше непреодолим фактор при вземането на решения.

Тук трябва да обърна внимание на израза „имаше 6 общински съветника”. Може да си мислите, че робството е приключило с Берлинския договор от 1878, но съвсем не е така. Попрочетох за някои от общиснките съветници на г-н Цанков и установих доста… „лимитирани” възможности у тях. Обикновенно такива хора нямат особено ценни качества и единствената им ценност е раболепието. Събитията на тази сесия не закъсняха да потвърдят тази теза, но и това е достойно за отделен разказ. Последващите събития, касаеши раболепието им ме шокираха сериозно и обещавам да ги опиша утре. Определено си заслужава. Сега ще продължа с принципите на бюджета, които според мен доведоха до тази ненужна и нелепа смърт.

Та в тази интересна коалиция, не кой да е а именно г-н Цанков е наложил принципа на Бате Бойко. Той е следния – имам 6 общински съветници от общо 29 и следователно искам 20% от бюджета да минава през мен и моите заместник кметове. Примерно сектор образование и спорт е под шапката на г-н Цанков. Затова и съветника от Ягодово Йордан Бакалов изведнъж изкочи с някакво предложение, да се пренасочат повече пари от бюджета за читалищата. Но не за дейности, а за ремонти.
Личното ми мнение е, че читалищата в общината са доста пасивни, в частта модерни знания и дейности. За народните песни и танци грешка нямат, но за дейностите които развиваме и конкурсите които организираме не се напъват изобщо. Примерно в момента във Фондация Възраждане на българските села имаме детски конкурс за видео заснето с телефон, като победителят получава годишна стипендия 1200 лева. Има стипендии и за 2–ро и 3-то място, както и куп дуги награди, ноооо от Община Родопи няма записани за конкурса деца. Позамислих се защо е така и разбрах – ако наградата не се връчва от г-н Цанков или от г-н Михайлов, то е по-добре да не бъде връчвана изобщо. Нищо… Има доста други населени места, които нямат тези предразсъдъци. Сигурен съм, че стипендиите няма да останат невръчени. Ето линк ако решите да запишете детето си. https://www.facebook.com/groups/204089800193135/permalink/1282664912335613/

Та има едни 20+% от бюджета, които трябва да минат през отделите контролирани от г-н Цанков и неговите общиснки съветници. И това 3 години беше нормално, но явно вече не е съвсем приемливо.

В този ред на мисли, вината на г-н Михалов е, че се е съгласил с визията на г-н Цанков за разпределение на бюджета. Не че е имал избор може би, но тази визия до това води. Парите не се разходват по целесъобразност, а по предварително договорена схема и по брой население в населеното място. Както казах за Бойково, Лилково и Ситово няма ниакви средства, а за останалите села, колкото е по-голямо, толкова повече средства се отпускат. Важно е също да е за проекти, които се виждат. Дори ако се спъваш в тях, парите ще са още повече. Проблемът е, че напоследък трябва някой да пострада, че да се пренасочат средства по целесъобразност, а не „на калпак”

За да е по-ясно ще приведа следния пример. Г-жа Цанкова (общински съветник от Брестовица) предложи и беше прието, да се заделят 300 000 лева за ремонт на спортната зала в с. Брестовица. Ама не какъв да е ремонт, а такъв, при който на покрива на залата да се инсталират фотоволтаици. Разходът беше одобрен с видимото задоволство на г-н Цанков, но не стана ясно откъде ще дойдат парите. Веднага след гласуването, финансовият контрольор на Община Родопи взе микрофона и обяви, че без значение дали го разбират, съветниците са гласували бюджетен дефицит, а това не е редно да се прави и няма как да стане. Финансовата директорка след нея го потвърди, потвърждвам го и аз! Това беше някаква мега тъпотия. Тия хора изобщо не разбраха какво гласуваха.

И така идваме до същината на проблема – Визията.
В с. Марково има едно много „тъпо кръстовище”. Тъпо Ви казвам, ама чак малоумно. Буквало предходния ден минах от там с приятел и отбелязахме колко малоумно и рисковано е направено. Кметицата на Марково г-жа Терзиева също от години повдига въпроса за това място. И понеже разбира се не всичко е тъпо и малоумно, ми направи впечатление, че полицейската кола в с. Марково редовно стои точно на това кръстовище.
Който ме познава знае отношението ми към полицаите, но тук си заслужава да спомена, че местните блюстители на реда се оказаха свестни (пу-пу, да не им е уроки). Помня дори единия от тях, който като видя, че садим рози покрай пътя в с. Бойково при една от доброволческите акции, дари разсад лавандули, които засадихме между розите (добър разсад беше и се хвана доволно добре).
Та тези момчета задължително по няколко часа на ден прекарваха точно на това кръстовище и на никое друго!

Преди да обобщя искам да разкажа още една случка от миналогодишната сесия за бюджета. Тогава негодувах срещу това, че дават пари за смяната на отоплението на училището в с. Ягодово (отново ресор образовние) при положение, че училището е с едни от най-слабите резултати в страната по външното оценяване през 2021г. Естетствено тогава ми се подхилкваха ехидно и ми казаха, че така ще се наруши баланса в разпределението на парите по населени места.

Една година по-късно заварвам това в училището:

Нека си припомним обаче кой е от с. Ягодово и кой отговаря за образованието и спорта в Община Родопи. Точно така – От Ягодово е г-на Йорадан Бакалов – общински съветник на г-на Цанков и естествено това е ресора на г-н Цанков. А когато е така, в училищата е нормално да се пуши. Може би по изключение, но точно за това ли пък намериха да напраят изключение? Щото на следващия ден вече си беше нормално да се пуши в двора.
Разправят, че на предходна сесия на общинския съвет, именно г-н Бакалов предложил да се вземат от парите за изграждане на кръговото на злощастното кръстовище в с. Марково и да се дадат за ремонт на детска кухня или нещо подобно в с. Ягодово.
И понеже ще питате кой ги разправя тия неверни неща, веднага ще ви кажа – злите езици.
Спомних си за този скандал от преди седмица и намерих случката на стената на кметство Марково, естествено с коментара на г-н Бакалов, че не било съвсем верно и … „ала-бала”. Ама излиза, че и ала-балата коства човешни животи.


И тук отново скандал, а аз в ролята на „злите езици”. Община Родопи е може би единствената община без онлайн излъчване на заседанията на общинския съвет. На предходното обсъждане на бюджета 2022 отбелязах, че има разход от 40 000 лева за лаптопи на общинските съветници, а все още няма онлайн излъчване, технологията за което по принцип е безплатна. Сигурен съм, че всички правите онлайн срещи или си говорите по Вайбър. За стриймване по Фейсбук, Youtube и Twitch  да не говорим. За тях питайте децата си.
Добре де, има и доста по-професионални решения, разбира се платени и доста по-евтини от 40 00 лева, но въпреки че г-н Цанков пое ангажимент да осигури такова излъчване, една година по-късно се налага да се информираме от „злите езици” какво се случва на тези заседания и как се харчат нашите пари, вместо да си пуснем записа или да се включим онлайн. Обикновено във вторник в 10.00, когато се провеждат тези заседания, нормалните хора работят и няма как да присъстват. Само ние ненормалните си правим труда да се врем „където не ни е работата”. Ама пусто възпитание да участваш в процеса на самоуправление и да плащаш данък общество  в населеното място където живееш, много пречи.

Личният ми призив към г-н Цанков е наистина да осигури такова излъчване. Така и така не ни харчи парите разумно, поне да ни спести средствата за standup comedy. Такъв фарс и комедиантите не могат да измислят.

ОБОБЩАВАМ – парите в Община Родопи не се раздават по целесъобразност с някаква конкретна визия, а се разпределят „на калпак” по брой жители в населеното място. Бюджета се гласува от общинските съветници, но се изготвя от кмета! Може също да се промени, но след гласуване.
Така топлината от газ, а не от печки с дърва в Ягодово и ремонта на дестската кухня е по-важна от кръстовището в с. Марково. Било проектирано ново кръгово, което е заложено в тазгодишния бюджет. Няма лошо, но бюджет на общината няма да има преди да е гласуван държания бюджет! Такъв е закона! Само как да го обясним сега това на народната певица Диана Иванова, м?
Как да обясним на близките и, че е имало по-важни неща за финансиране миналата година?

А през това време, децата в с. Ягодово си дърпат по една бърза на двора в междучасието, ‘щото едно малко изключение е възможно и оправдано. Няма да ходят да се крият и да закъснват после за час. Това ще вземе да се отрази на успеха им и какво ще правим после? Знаете ли колко инвсетиции сме направили в това образование?  Важно е “пара да влиза в селото”. Може и за цигарки да е, но да влиза.

А могат да бъдат организиани и по друг начин нещата.

Надявам се ако сте стигнали до тук с четенето да запомните едно – Приоритета и визията в бюджетните разходи може да Ви спаси живота! Дано догодина не се наложи да подпечатаме и този бюджет с кръв, защото като гледам натам вървят нещата.

Очаквайте останалите случки от сесията в следващите статии.

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *