Европейската централна банка иска ограничаване на ползването на спестяванията, а Биткойн се очертава като единствената алтернатива на кеша и свободата на разплащанията.

Европейската централна банка иска ограничаване на ползването на спестяванията, а Биткойн се очертава като единствената алтернатива на кеша и свободата на разплащанията.

Поръчвате си кафе което е 1.30 в брой и 1.00 в Биткойн. Какво предпочитате?
Случайно минаващ данъчен инспектор чува това и веднага подскача
„- Стой! Вие не му дадохте касова бележка.
– Да но не съм получил и пари. – отвръща бармана.
– Не е вярно. Аз Ви чух. Ето и кафето е у него.”

Тук вече имате СВОБОДА и ИЗБОР какво да отговорите.
1. Той ми плаща по банков път и касов бон не е необходим
2.  Той ми е приятел и аз го черпя.
3. Аз не съм получил пари от него, че да издавам касова бележка…

Каквото Ви харесва най-много. Стига да имате Биткойни ще имате и свобода.
какво общо има това с исканията на Европейската банка за налагане забрана за изплащане на депозитите във фалиращи банки?

На 14.10.2017 Bloomberg съобщи за намеренията на ЕЦБ да поиска от ЕК изготвяне на регулации, според които в определени случаи, регулаторните органи (разбирайте централните банки) да могат да налагат вето върху тегленето на депозитите. Има някакви откъслечни информации какви точно ще са тези случаи, но нека не забравяме и старата българска поговорка „Къде го чукаш, къде се пука”. С други думи при дебатите и гласуванията всичко може да се запише като основание за налагане на такава мярка.
Естествено това е в името на „ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ”. Чия финансова стабилност обаче е друг въпрос, на който всеки може да си отговори.
Ето и линк към статията на английски: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-14/eu-eyes-capping-deposit-withdrawals-when-banks-are-found-failing

Практически една такава регулация ще обезсмили държането на пари на депозит, защото в банковата система те ще бъдат по-рискови отколкото извън нея. Основните функции на банковия депозит – сигурност и ликвидност ще бъдат отнети, или поне риска да не можете да ползвате спестяванията си става прекалено висок.
Далеч съм от мисълта, че една такава регулация се иска „за всеки случай”. Историята сочи, че законодателните промени винаги следват събитията. Ако основния мотив за исканата промяна е „да се защитят банки в тежко финансова състояние от фалит”, то това и сега е възможно. Помните при КТБ как банката затвори врати и така или иначе не се изплащаха депозитите.
Моето мнение е, че щом се иска такава промяна, то по-скоро се очакват определени събития за които да се приложи.

Какви ще са последствията за обикновения човек от тази регулация

Аз имам една своя теория за бъдещето на спестяванията и свободата на разплащанията. Смятам, че СВОБОДА НА РАЗПЛАЩАНИЯТА НЯМА ДА ИМА. И това не е просто процес който се наблюдава само в България, с напъните на правителството да ограничи разплащанията в брой до 5000 BGN. Това е световен процес. Прави се всичко възможно, парите да не напускат банковата ситема и всяка сделка да се регистрира и проследява. А разрешенията за плащанията да се дават от банките. Не Ви потвърждавам операцията, нямате сделка. По друг начин казано, ако не Ви потвърдя плащането или ви огранича достъпа до средствата, няма да можете нито храна, нито лекарства да си купите. Тогава ще направите каквото ви кажа.

Добре е да се спомене, че последните години се напечатаха огромно количество пари, както в ЕС така и в САЩ. В момента те са в банковата система, а управляващите нямат правелен ход по отношение на тези средства. Ако напуснат банковата система, банките ще станат неплатежоспособни. Ако останат в банките, трябва да им се плащат лихви, което е огромен разход за банките. Ако лихвите се задържат отрицателни, това ще отблъсне спестителите и парите ще излязат от банките.
На макро ниво, при сегашния социален строй, управляващите в САЩ и ЕС нямат правилен ход. Могат само да чакат и отлагат бъдещи събития. Или да се подготвят за тях законодателно, каквото и правят с искането за тези регулации.
На кратко – държането на пари в банка, става все по-рисково мероприятие

Каква е алтернативата?

Колкото и банално да звучи, това са криптовалутите. Биткойн е най-разпространената от тях. Не се контролира от правителство и няма нужда от банкова система за разплащания. Дефакто това е свобода на разплащания, която ужасява финансовите пазари и играчи.
Няма да се спирам на математоческия модел на криптовалутите, въпреки че преди няколко седмици, в подходящо разположение на духа, с моя приятел Денислав Ганчев се заровихме в математическия модел и принципите на криптовалутите. Уникално е! Самият модел е уникален и смятам, че принципите на БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГИИТЕ ще променят ежедневието ни в следващите 5 до 10 години.  Колкото по-бързо свикнем и се запознаем с тях, толкова по-подготвени и адекватни ще сме за предстоящите промени.
Преди да е върна към социалното изражение на криптовалутите и по-специално БИТКОЙН искам да споделя едно изказване на моя приятел Денислав  Ганчев

„Не очаквай да станеш милионер от инвестиция в Биткойни. Пазара е още доста млад и се развива тепърва. Разработват се и чисто нови протоколи , които да се вграждат в математическия модел на БЛОКЧЕЙНА. Създават се алтернативи и инвестициите в компании занимаващи се с БЛОКЧЕЙН са огромни. Има още какво да се изчиства по тази технология. Но когато това стане и се установят най-практичните и разпространени модели, тогава целия свят на договорките и търговията ще функционира на принципа на БЛОКЧЕЙНА. Въпросът е да бъдеш подготвен за този момент и да си адекватен. Да си видял 2 и 200 и да знаеш кое след кое следва. А това е възможно само ако преди това си инвестирал макар и незначителна сума в криптовалути. Това ще те ангажира и ще следиш развитието на технологията и пазара. Доходността е друг плюс, но по-голама доходност ще имаш от опита, който си събрал през годините, в които се развива тази технология.”

„Доходността е друг плюс”. Това е основната есенция от този разговор, макар статистиката в движението на биткойна да показва доста нови милионери на световната карта.

Към днешна дата, количеството на Биткойн в обращение измерени в USD е $135,261,855,687
И понеже създаването на Биткойн е свързано задължително с някаква сделка, зад всеки биткойн стой реално потребление. Това значи, че вече в световен план са се извършили сделки за тази стойност. Само за последните 24 часа в биткойни се е извършила търговия в размер на $4,047,000,000
Затова в Япония биткойн вече е официална валута с която можеш да се разплащаш, в САЩ на борсата от Декември 2017 ще се търгуват ценни книжа деноминирани в биткойн, в Естония имат проект да пуснат тяхна криптовалута Estcoin, Amazom и Virgin приемат биткойни, а Китай и Русия ту разрешават, ту забраняват търговията с Биткойн.

kami_1

Какво вещае бъдещето за криптовалутите?

Едно е сигурно, криптовалутите вече не могат да бъдат спрени. Блокчейн технологията, която е в основата им, ще се развива и ще навлиза във все повече сфери на нашия живот. Дали обаче точно Биткойна ще се наложи като световната парична единица, това не е съвсем сигурно. Към момента принципите на които той функционира се оказаха по-силни от всякакви държавни регулации и банкови атаки.  А атаки срещу него ще има, защото цялата банкова система може (и ще бъде) заличена, ако той се развие. Ще се получи такова преразпределение на ресурса, че самите понятия „Банка” и „Банкиране” ще изчезнат от нашето ежедневие. Това буквално би иззело властта от сегашния елит. Затова отпор ще има.

Спомням си една поредица от събития в началото на която беше съобщението на JPMorgan (една от най-големите банки, „член” на Федералния резерв на САЩ). Съобщиха че ще стартират предлагането на собствена криптовалута, която да замени хартиените пари. Само че хората не дадоха кредит на доверие на JPMorgan, а на Биткойн , който е момента набираше сила. Няколко месеца по-късно JPMorgan съобщиха че се отказват от проекта си.
Половин година по-късно „фалира” борсата за Биткойн – MTGox. Откраднати бяха голямо количество биткойни. Голяма швейцарска компания се ангажира с разследване на случая и истигнаха до извода, че биткойните са откраднати. И понеже нямат достъп до портфейлите на отделните хора, проследяването беше практически невъзможно. Но по онтошение на причината за фалита бяха категорични, че е злоумишлено действие.
Някoлко седмици по-късно JPMorgan обявиха, че подновяват проекта си. Подписаха и договор със Zcash Technology и им осигуриха финансиране за да разработят тяхната криптовалута. До колко ще може да се вярва на криптовалута управлявана от банка или правителство… аз съм скептичен. Но да не подценяваме дистрибуцията на средствата за разплащане, която към днешна дата се владее от банките и съответните правителства.
Осъзнавайки заплахата на криптовалутите и невъзможността да се установи контрол над тях, Европейската централан банка, наред с предложенията за ограничаване на тегленето на депозити, съобщи че „Мисли” върху регулации за търговията с Биткойн. Това естествено не е лесна задача, защото в основата на тази технология е заложена невъзможността да се създават още биткойни от нищото. За да се създадат нови биткойни, трябва да има реална сделка и при „осчетоводяването и” да се „изкопаят” нови пари.

Как става копаенето, можете да научите от друг мой приятел Пламен Богданов. Той от години се занимава с „копане” и продажба на компютри за „копане” на биткойни. Стига да иска да обясни. Аз ще му се помоля да напише статия за принципа на „копане”, помолете му се и Вие. Това е страницата му във ФБ за тая работа https://www.facebook.com/VegaComputers/
С Денислав Ганчев не съм говорил дали иска да пише за принципите на работа и търговия с Биткойни, но ще го направя. Мисля, че обществото има нужда от практическа статия-ръководство с визуални примери как да си открием портфейл с Биткойни, как да си купим или как да се разплащане с тях.
За копането към Пламен Богданов. Той по занятие се занимава с тая работа

Вижте също:  Подписването със специална химикалка в БАНКА, позволява 100% възпроизвеждане на Вашия подпис

Каква свобода ни дава Биткойн

Представете си че ЕЦБ успее да прокара двете си инициативи – 1. Да внедри регулация върху разплащанията с биткойн и 2. Да даде възможност за налагане на ограничения за тегленето на депозити. ТОВА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЕАЛИСТИЧНИ СЦЕНАРИИ.
Какво ще стане с вас, ако по някаква причина ви ограничат плащанията по банка? Блокират Ви кредитна, дебитна карта… наречете го както искате, но то си разплащане, което се администрира от банка? Ще си търсите правата по съдебен път ли? А как и с какво ще платите на адвоката? А държавната такса?

За да не отегчавам повече читателите, ще завърша с предложението да прочетете и „почувствате” началото на статията. Кафене в Прага, а вие си поръчвате кафенце и плащате с биткой. Дали изобщо щв Ви се налага да се занимавате с Европейската Централна банка, с „вашата лична банка”, с невероятната си Кредитна карта или „аксесоар за плащане от Райфайзен”…
Аз лично предпочитам да зяпам чехкините в този момент.
Между другото примера с кафето в Прага не е случаен. Това е реална случка, но без данъчния. В Азия където се извършват нат 50% от транзакциите с Биткойн е още по-реална.

И помнете: Биткойн е невероятно устойчив, но срещу него се работи целенасочено и упорито. Контролирането на парите е най-силния лост на управляващите по цял свят. Изгубят ли него, губят власт и влияние. Но от друга страна това е бъдещето. Дали ще е Биткойн или друга криптовалута, въпросът е да не бъде контролирана от банка или правителство. Тогава ставате роби в пълния смисъл на думата. От търговия с биткойн може и да станете милионери, но се искат познания и портфейл. Макар и малък. Това е бъдещето и по-добре да сме готови за него.

Да се помолим на Денислав Ганчев да напише кратко ръководство за регистрация и покупка на криптовалути. Амин!

Васил Кендов
Финансов Консултант

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ И ЛИЧНИ ФИНАНСИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

Вижте също:  Подписването със специална химикалка в БАНКА, позволява 100% възпроизвеждане на Вашия подпис

К’ва е яка тая кредитна карта… Дали работи в чужбина?

 

4 comments

 1. Атанас Ванев Reply

  Г-н Кендов,

  моите уважения, но сте заблуден относно потенциала на блокчейн технологията. Това, че засега тя се използва за раздуване на най-голямата пирамида, която светът е виждал, не я прави нещо особено. Да, като технология тя е любопитна и интересна, но до там. Като технически и икономически показатели тя не може да се сравнява с една централизирана система защото е доста по-неефективна. Не се поддавайте на внушенията как тя ще реши всичко и за всички. Пак казвам – това е проста и неефективна от техническа и икономическа гледни точки технология. И това няма да се промени с времето по простата причина, че централизацията позволява икономия от мащаб и това прави централизираните системи по-ефективни.

  Със здраве!

  • VassilKendov Post authorReply

   За технологичната гледна точка не мога да споря. Казват, че технологията е нова и сега се развива. не забравяйте че и JPMorgan инвестират в нея.
   Предполагам с годините ще се развие.
   От икономическа гледна точка обаче мисля че е революционна. Недостатъците в момента са предимно технологични, но не и икономически. Да има воатилност, но с появата на борсите и търговията с фючърси деноминирани в криптовалути, това ще се регулира. А за пирамида… и дума не може да става.

 2. Andrew Reply

  Здравейте, искам да купя биткойн, но не знам къде е най-изгодно. Чета от тук http://cryptobul.com/ и искам да попитам някой, който вече е минал по този път да даде предложение. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *