Защо промените на Мая Манолова няма да имат никакъв ефект, а рекета над банките и ЧСИ-та ще продължи.

„Най-пагубна за държавата е корупцията в която не участвам!”

Не помня кой го беше казал, но от „демокрацията” насам, това е основен принцип в управлението на нашата държава. И не само в нашата.
Мисля, че всички сте съгласни с горното твърдение, защото то е в основната логика на случващите се събития в момента.

Днес имаше дискусия в народното събрания по въпросите касаещи Банки и ЧСИ. Мотото беше да се спре рекета над длъжниците, но реалната ситуация повече прилича на рекет над самите банки и ЧСИ-та.

Ето част от днешното изказване на г-жа Манолова:

„„Първо искам да ви благодаря за ефективната работа и че приехте изключително важни текстове в подкрепа на българските граждани, които ще дадат малко повече самочувствие на попадналите в изпълнителен процес – да разберат, че са съдени, да платят по-нормални такси, а не кожодерските досега. Наистина ангажиментът, че ще бъдат ограничени свръхправомощията на ЧСИ ще бъде изпълнен и ще се въдвори повече справедливост в тази част на изпълнителния процес“

Малко по-късно Омбудсманът направи и следното заключение:

„Трябва да призная, че аргументите на г-н Кирилов са основателни. Да, пета година отстоявам, че не е уместно банката да има свръхправомощия и без никакви проверка да се снабдява с изпълнителен лист срещу длъжника. Но в същото време и предложенията, зад които стоя и аз, не са достатъчно добри и натоварват длъжника. А и банките няма да могат своевременно да си съберат задълженията дори в случаите, когато са прави“

Малко история

През Юни 2007 година се състоят 2 емблематични за Банките и ЧСИ-та заседания с участието на г-жа Манолова в качеството и на депутат и член на правната комисия в парламента.
На заседанията на правната комисия присъстват юристите на Асоциацията на търговските банки. Именно тук се взима решение да се предложи въвеждането на прословутия чл 417 от ГПК, според който банките вече имат право да осъждат кредитоискателите без тяхно знание и по бърза процедура, само срещу заявление от страна на банката. Н атова заседание г-жа Манолова е един от най-видните защитници и буквално „прокарва” този член в ГПК.
Ето и стенограмата от НС от 13.06.2007г.
http://www.parliament.bg/bg/archive/2/3/156/steno/ID/702

След изготвяне на текстовете от правната комисия, те трябва да се гласуват от НС. Там обаче има инакомислещи, които също смятат, че банките не трябва да бъдат приравнявани на държавта и трябва да карат както са били до сега. Отново се налага сегашния омбудсман да вземе нещата в своите ръце и да убеди народните преставители.

„МАЯ МАНОЛОВА (КБ): Уважаеми колеги! Искам да ви обърна внимание на новата Глава тридесет и седма „Заповедно производство”. За първи път в нашия Граждански процесуален кодекс се въвежда такова производство. Всъщност нещо подобно е съществувало в предишното ни законодателство – преди 1949 г. Това е евроизискване за съществуване на заповедното производство, бърза процедура, по която се движат исковете за парични вземания, които са подсъдни на районните съдилища.
Както бяхме поели ангажимент и от Коалиция за България, в заповедното производство сме предложили включването на всички извънсъдебни изпълнителни основания по чл. 297, а именно вземанията на различни дружества, които предлагат публични услуги, ще бъдат реализирани по този ред, а не по досега съществуващия, който на практика изключваше длъжника от участие в съдебно производство в случаите, в които той прецени това.
Сега за длъжника остава възможност ако прецени, че искането е неоснователно, да депозира възражение и делото да се движи по общия ред, като правата на тези дружества, които предоставят публични услуги, се гарантират от друга правна фигура, а именно незабавното изпълнение, което гарантира, че няма да бъдат извършени някакви действия, които да осуетят вземането на такова дружество.
Мисля, че чрез въвеждането на това производство и в тези хипотези се постига баланс между обезпечаването на нормалното функциониране на тези дружества, които трябва да събират своите вземания, от една страна; от друга страна, за защита на интересите на гражданите в случаите, в които считат, че им се търсят суми, които те не дължат. Тоест длъжникът може да избере дали да плати по една бърза процедура или да върти съдебно производство, което ще го натовари с допълнителни разноски.”

Обърнете моля внимание на подчертаните думи. Те са меко казано неверни и подробно тълкувани в статията „Банките си имат държава” на Георги Палпурин от targ.bg.
Ето и текста на цялата стенограма от 27.06.2007 http://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/2/ID/315

Как беше преди това и каква беше икономическата логика на този чл. 417

Практически въвеждането на този текст създаде ЧСИ-тата и осигури финансово техния просперитет. До този момент банките можеха да си вадят изпълнителни листа на база нотариалните заверки на договорите за ипотека. Практически беше същото, но само за ипотечните заеми. За потребителските трябваше да се заверяват при нотариус (скъпа и тежка процедура) или при просрочие трябваше да се води дело по общия ред. Разбирайте 2-3 години. Така вече, с чл. 417, бързите процедури за всички кредити бяха гарантирани.
Ако сте прочели горните стенограми ще видите, че представителите на Асоциацията на банките са адвокатите на ОББ и ДСК, като един от аргументите им е, че лошите кредити растат. Значи са очаквали това нарастване и съвсем умишлено са отпускали кредити, знаейки че няма да бъдат връщани. Но не им е и трябвало, ако са имали гаранции по чл. 417 в комбинация с ЧСИ. Знаете, че ЧСИ може да продаде и друг Ваш имот за да събере парите по кредитите. А българите имоти имаха достатъчно. Сега вече е по-различно. Всичко е ипотекирано.

И какво се получава реално?
2007г. Сегашният омбудсман лобира за въвеждането на чл. 417 по който банките си вадят изпълнителни листа без да разберете, създават се „условия за употреба” на ЧСИ-тата, които могат да вземат всички имоти на длъжника ако изпадне в неплатежоспособност, а банките пък са помогнали с доста точна статистика да се предвиди колко точно процента ще бъдат лошите кредити. Ще рече ТЕ ВСИЧКИ са знаели че ще сте неплатежоспособни по някое време, но не и вие. Защото ТЕ ПРАВЯТ ЗАКОНИТЕ!

Въпросът ми за размисъл е простичък. Ако имахте възможност да платите за промяната на някой закон във Ваша полза, от което ще спечелите милиони, бихте ли платили?
Защото банките имат тези пари! А ЧСИ-тата събират над 1 млрд на година по техните отчети.

Стигаме пак до днешното заседание. 10 години по-късно имаме Омбудсман, който протестира против закона, който е „прокарал” лично.
Защо да го прави?
Нали имаше „баланс във взаимоотношенията” между кредитоискатели и банки?
Няма кой знае какви промени в тази насока, които да са нарушили този баланс от преди 10 години в полза на банките. Напротив, всяко правителство твърди, че следващите промени са в полза на кредитоискателите. И на пръв поглед е така. Само дето тези промени не работят, защото са мъртво родени.

kami_1

Давам пример веднага с най-новите промени.
Нямало вече ЧСИ да си спестява известяването. Щели да тъсят на адрес по 3 пъти!
А кой ще го удостовери това? Пред мен ЧСИ, които са пропускали сроковете за уведомяване са казвали на сътрудниците си „-Напиши един протокол, че сме били миналата седмица!”
Знаете ли как се прави това в цивилизования свят? Известват те, че имаш дело срещу теб чрез SMS.
Казах цивилизования свят, но не се сетих за Турция. Там още си правят преврати и се стрелят, но и там е така, с SMS. Уж имаме електронни подписи, уж най-добрия интернет бил в България и всички имали достъп, а какво се оказва? Нямат технология да ти пуснат един e-mail, че са ти завели дело.
Нямат защото не искат. Иначе се прави лесно.

Новото преразпределение

„На босия цървулите не можеш да вземеш”
Още една добра стара поговорка. На ЧСИ-тата обаче доста им порасна бизнеса не мислите ли?
Знаете ли на кой се отчитат те? Ще ви подскажа. Ако утре станете ЧСИ или нотариус мислите ли, че банките или М-тел или Топлофикация ще започнат да работят на равна нога с Вас? Не няма! Те си имат списъци с нотариуси и ЧСИ-та с които работят. Само тези! Иначе не дават кредит или не възлагат събиране на вземане. А Вие си мислете каквото искате!
Но да се върнем на темата с босия, цървулите и корупцията в която не участваме. Много е пагубна точно тази корупция.
И с това може би е време да спра, че стана дълго и отегчително.

Да живее промяната!!
Васил Кендов – виден революционер

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ И ЛИЧНИ ФИНАНСИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

3 comments

 1. Никола Ников Reply

  Уважаеми г-н КЕНДОВ,

  Преди две години НИЕ, от “Граждански форум “ПРОМЯНА””, протестирахме срещу избора на Мая Манолова за омбудсман, като посочихме същите аргументи, които Вие днес огласявате. Мая Манолова е слуга на ОЛИГАРХИЯТА. Когато стана омбудсман, ние и изпратихме писмо с молба да сезира Конституционния съд за плоския данък, като противяоконституционен. Мая Манолова отказа със същите аргументи, с които отказа нейния предшественик Константин Пенчев. Днес, 20 10 2017г. ние ще участваме в дискусия (СУ аудут. 65) “Възможно ли е да спрем машината на неравенството”, за която цел съставихме и изпратихме писмо до организаторите – Димитър Манолов от ПОДКРЕПА. Ние знаем, че нищо няма да се получи, защото всички са от един отбор и само разкарват топката, подават си я един на друг много умело, с оглед да не я докопа някой от противниковия отбор, т.е. някой от нас. Затова не ни дават никаква възможност да изложим позициите си.
  Въпросът е, “дали можем да сформираме една група за натиск от интелектуалци”, която да се бори за истината и да разобличава слугите на ОЛИГАРХИЯТА със стойностни аргументи, подобно Вашите?

  • VassilKendov Post authorReply

   Силно се съмнявам. преди време пробвахме и нямаше ефект. хората не разпознават банките като проблем, преди да се случи проблем. А като се случи, търсят самостоятелно решение

   • Живко Reply

    Аз съм също от групата хора пострадали от банките. Но … те не са виновни (банките). Виновни сме си самите ние. Какво всъщност става – така наречената “борец за правата на хората” Манолова, прекара закон поставящ банките над държавата, а след това това същата се бори срещу този закон(уж де). Крадеца вика дръжте крадеца. Банките са си платили за закона. А хората какво правят – само хленчат и чакат отново да им оберат парите. Гражданско сдружение, сдружение на пострадалите в КТБ и какво от това? 50-100 човека. А останалите … ? Къде са? И отново ще изберем същите хора да ни “защитават ” интереса а след 4 години пак ще пишем същото. И да бягаме зад граница какво ще помогне? Нали уж сме велика нация българска? Кардинални мерки трябва. Кардинални ………

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *