За мен

Здравейте,

Името ми е Васил Кендов и съм управител тук www.draftis.com и тук www.k3broker.com
Към днешна дата съм председател и тук  http://www.angrysheep.org

Занимавам се с банки и кредити от години и колкото повече осъзнавам начина на работа на банките в България, толкова повече се дразня. А просто искам да си върша работата като колегите ми в UK. Но най-обиден ми е начина по който банковата система третира клиентите ми и самия мен. Дразня се от размитите отговорности, некомпетентността на 80% от банковите служители, незаинтересуваността на 90% от тях и опита им да ни оковат във финансовите си вериги.

Освен, че всичко това ми пречи да работя, осъзнах че тази порочна система е основната причина за престъпността и мизерията в България, намусените и демотивирани хора по улицата, битовите проблеми.

Поради тази причина организирах този блог, където да събера цялата информация по отношение на порочните банкови практики и да дам своя принос за промяната на няколко особено нелогични факта:

1. Премахване на възможността, банките да променят едностранно условията по договорите
2. Въвеждане на закон за фалита на Физическите лица
3. Сформирането на култура на конкуренция в банковата система, а не на съгласувана практика.

Технически погледнато може би съм утопист, но толкова мога да направя на този етап. Готов съм да помогна на всеки който мисли като мен


37 коментара за “За мен”

 1. Банките летят ниско – ще вали. Разбрах, че не сте чували вица за порудчик Ржевский, който ритнал кученцето на дамата (за да започне разговор за времето, което е повод да се запознае с нея) и казал – Лети ниско. Ще вали.
  Статията Ви е интересна и същевременно плашеща.

  1. Признавам не го знаех този виц 🙂
   Нямам идеята да плаша със статиите, а да информирам, пък всеки да си прави изводите. Гледам че съм писал статията на 25.06.2014 и се реализира сценарий 1, което оставя бомбата да тиктака. банковата система остава зависима от политиците, а това никога не е имало добър резултат никъде по света. Е… при Хитлер е имало, но ние не искаме това.
   Във всички други случаи поставиш ли банковата система в зависимост от политиците, трагедията е неизбежна.

 2. Въпреки че още няма инфо от одита още и според мен сценарий 1 е най-вероятен. Наред с всички минуси – има и едно предимство: дава време.

 3. И в края на краищата-“КАКВО ДА СЕ ПРАВИ”?Със спестяванията?Единственият изход ли е БУРКАНБАНК?Ако да-в каква валута?А инфлацията?

  1. не се занимавам с такава търговия и не мога да Ви дам компетентен съвет. Занимавам се с банки и кредити 😉

 4. Благодаря за статиите. Доста полезни определено.

  Моят въпрос с повишена трудност 🙂
  1. Препоръчвате да използваме чужди банки в които да отваряме депозит. Не е ли много трудно да се отвори депозит в чужда банка без клон в България?
  2. Смятате ли за по удачно, ако използваме българска банка за депозит, то това да е банка с чуждо участие, а не 100% българска такава. Например Уникредит, Societe Generalе и т.н., макар че Credit Agricole е много голяма, а в България и се случи случка.
  3. Да разбирам ли, че депозит в EUR е по-добре от BGN с оглед евентуално падане на валутния борд.

   1. Здравейте искам да ви попитам може ли за 2 неплатени вноски да ме пратят на чси за бърз кредит става въпрос

 5. Здравейте, моля ви за съвет. Наскоро (на 12.01.15г.) обединих един свой стоков кредит към “UniCredit Consumer Financing” с нов потребителски паричен за 500 лева, като общата стойност на кредита ми стана 755,45 лева със срок на изплащане 2 години. От 20.10.14г. имам друг потребителски кредит към Alpha Bank на стойност 3000 лева със срок на изплащане 3 години. Половината пари използвах за плащане на сметки, а другата половина в стартирането на малък бизнес за бърза закуска на името на приятел, тъй като нямам фирма. Пледи десетина дена закъсах много сериозно с един зъб, наложи се да мина през няколко зъболекари и свърших парите дори за храна. Сега нямам възможност да заредя със стока, за да продължа бизнеса, а тъкмо беше започнал да се разработва, няма да мога да платя и наближаващите вноски по кредитите (досега съм била изряден платец). Мислите ли, че имам шанс да рефинансирам двата си кредита в Uni Credit (харесва ми като банка) и да поискам още 2000, общо да станат около 6000 със срок на изплащане примерно 6 години, за да ми е по-малка вноската. Много ми се иска да продължа това, което започнах и да го разширя с още неща, за да привличам повече клиенти . Не знам дали ще ме одобрят като само преди 20 дни обединих два кредита при тях, а другият ми кредит към Alpha Bank е от само 4 месеца. Освен това имам прекъсване на трудовия си договор 2 месеца (ноември и декември).От януари съм на безсрочен трудов договор при “новия си работодател”, осигурявана въру 500 лева. На предишната ми работа ме осигуряваха върху 450 лева. В Alpha ми казаха, че трябва да имам 6 месеца стаж на новата работа, за да говорим за рефинансиране. А в Uni сами ми пледложиха да обединят двата кредита. Вярно, че аз исках само 500 (мислех, че нямам право на повече като пръв паричен кредит).Вече съм в паника и не мога да разсъждавам адекватно. Ако може да ми помогнете със съвет, ще съм ви страшно благодарна!

 6. Здравейте, имам следната ситуация: Имам 2 ПК към българска банка, съответно в размер на 10 000 лв. и 3 000 лв. Вноски не са плащани от 6 месеца. От ноември живея в Русия, но ми се налага февруари да се върна до България. Предполагам, че вече тече дело. Въпроса ми е, може ли да ми се наложи забрана за напускане територията на страната, и да не мога да се върна при семейството си?

 7. Никита Дражин

  здравейте, мога да ви раскажа моята история за да я опишете подробно и публикувате в блога си – доста поучително ще е за клиенти на Уникредит. Откраднаха ми 8000 долара от сметката в уникредит и никой не може да накара банката да си изпълнява задълженията по договора и законодателство

  1. За съжаление това с откраднатите пари е честа практика по нашите банки, но ако можете да опишете схемата и да приложите документи, със сигурност ще я публикувам.

 8. Банките лъжат клиентите си по най-елементарен начин!
  Потребителите са затрупани с листовки, брошури, реклами в пресата, радиото и телевизията. Всички предлагат изгодни потребителски и др. кредити. Тиражират се уверения за коректно отношение към клиентите, за примамливи лихви, увеличен гратисен период, увеличен размер на кредитите и срок на погасяване. Общото в тези “розови” обещания е, че всичките са платени от самите банки. Естествено те няма да обявят, че отпускат кредити при неизгодни условия, начисляват високи лихви, такси и комисиони и ощетяват клиентите си.

 9. Здравейте г-н Кендов ! Дали ще има последствия за моите деца ако спра да плащам потребителският кредит към Пощенска банка ? В момента съм инвалид по болест и не мога да обслужвам кредита. С уважение : Лалчо Герговски

 10. Тихомир Велинов

  Г-н Кендов нужна ми е помощ тук съм неподготвен, става на въпрос за кредит + кредитна карта към Булбанк, относно кредита останах без работа за 3-4 месеца,след което почнах друга, сам потърсих банката и започнах да вкарвам малко над месечната си вноска 300лв.Един прекрасен ден ми се обаьа от Булбанк и ми казаха че имам срок Събота и Неделя да вкарам 210лв. преисчислени с тези които съм надвнесъл до Понеделник за да не ми продадът кредита на колектори.Тъй като винаги съм бил коректен към тях се уплаших и изтеглих бърз кредит от изи като се вкарах още повече само и само да спазя договорката и да вкарам парите за да не ме осъдят.В Понеделник вече ми звъняха от колекторската ф-ма , в разговор с шефката им обясних защо и как се е стигнало до тук и каква е била уговорката с Булбанк.Обясних че по договор работя за 540 лв и и нямам възможност за сега да погасям повече пар, на което тя ми отговори че дори да вкарвам половина щом има движение по кредита и се изплаща да дишам спокойно че няма как да ме осъдят.Питането ми е това така ли е ?
  Относно кредитната карта е със лимит 2700лв , остатъчна сума за плащане 2100лв. покрай основния кредит по картата съм плащал по малко пари,когато колкото имам само и само да има движение по нея.Днес ми се обадиха от друга колекторска ф-ма като ми казаха отново че сумата е изискуема и имам срок от 5-6 месеца за да изплатя тези 2100лв , на което отговорих че за сега нямам възможност и вкарвам по-колкото мога но и те ме заплашиха със съд.
  Моля кажете какво мислите, надявам се да ми отговорите достатъчно съм обезпокоен и покрай всичките тези закани зи изгубих съня.
  Благодаря предварително.

 11. Здравейте, г-н Кендов! Бих искала да ви попитам следното, в случай че от дадена институция ме търсят, за да заплатя мой задължения(завели са дело), но призовката, която ми пращат, за да отида да си взема книжата от съда е с грешно бащино име какво бих могла да направя? Да си взема ли документите, за които срокът ми изтича на 30.09.16г. или да чакам продължение?Аз вече получих едни документи, но проблемът е когато ми изпишат името със съкращение Ан., аз съм Андреева, а те ме водят Ангелова. Когато отидох да си взема док. жената в съда ме погледна стреснато и ми каза за грешката в името, но въпреки това ми даде документите. Името е заведено грешно в институцията и от нея в съда.Иначе делото си тече всичко друго съвпада:адрес, егн и т.н. Какво да правя? Предварително Ви благодаря!

 12. Здравейте г-н Кендов!
  С удоволствие чета нещата, които публикувате и реших да споделя и моята “мъка”. Преди 3 години теглих кредит от небанкова финансова институция – т.нар. бързи кредити. Не работех, но въпреки това ми го отпуснаха – 1500лв стойност, двойно връщаш. Платих няколко вноски и след нагло и безочливо държание от служителите, които искаха пари и за себе си просто се отказах да се мъча да го плащам. Нямах възможност и през изминалите години да отделя каквото и да е. Получих призовки за съда, две хартийки с информация и опция за възражение, но просто не видях смисъл и нямах голяма възможност да се занимавам по темата.
  Преди седмица идва господин в дома на родителите ми / аз се водя там по лична карта, но не живея там/ и без да се легитимира, без нищо им казах, че щял да идва съдия изпълнител другата седмица, за да описва имуществото.
  Та мисълта ми е тази практика възможна ли е? ДА влязат в апартамент, които не е на мое име и да търсят нещо. Просто съм изключително на мнение, че те пари не трябва да получават и ако може изобщо да не се занимавам със тях.
  На всичкото отгоре фирмата която ми е отпуснала кредита е закрита, и е прехвърлен на друга интституция, която няма нищо общо с тях. Как може да е прехвърлен кредит от една на друга институция това нормално ли е?
  Ще очаквам Вашият отговор на имейл. Благодаря Ви много!

  1. Здравейте,
   При Вас има вариант да се реагира.
   Само да уточня че на блога не давам консултации, а само информирам хората за нещата които трябва да знаят. Не бих желал да коментирам пред всички. Не е професионално и морално.

 13. Здравейте г-н Кендов,

  А Вие бихте ли помогнали и на хора които мислят като вас? Ако да – как? – Това са риторичени върпоси, надявам се разбирате опита за шега, макар че се надявам, че можем сериозно да се отнесем към тях.
  Прочтох мотивите Ви и имам няколко въпроса:
  1. Какво по-точно разбирате под “А просто искам да си върша работата като колегите ми в UK”? Ако имате предвид незаинтересоваността и безотговорността, не мисля че са типични за банкерите, по-скоро във тази сфера сте се сблъскали с представителна извадка от тях като цяло.
  2. Похвални са и 3-те Ви цели, които сте си поставили – докъде сте стигнали по тях? Не си мислете, че Ви търся сметка, просто ми е интересно.
  3. Под “порочна система” явно разбирате българската банкова, а изобщо по отношение на “пороците” на банките? Пример: DeutscheBank, стожер в немската икономика, се клати много сериозно, да не говорим, че я подхванаха за мръсни сделки. Ако презумпцията е, че немска банка не страда от “българските” пороци, то тя явно страда от други. Знам, че темата е голяма и многообхватна …
  Аз самия нямам конкретни проблеми с БГ банки (всъщност имам, но те са минорни), така че съвет по конкретен повод едва ли ще Ви искам. Тепърва ще чета блога Ви, стори ми се интересен – надявам се, че мога да провокирам разумни и ползотворни дискусии.

 14. ЗДРАВЕЙТЕ Г-Н КЕНДОВ ИМАМ 7 БЪРЗИ КРЕДИТА НЕ ОБСЛУЖВАНИ И ЕДИН ОТ ДСК КОЙТО СЕ ОБСЛУЖВА С ТАКОВА ЦКР МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОЛУЧИ КРЕДИТ С КОЙТО ДА СЕ ПОГАСЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *