Съдещите банките – разделени и завладени

banks-of-facebookСъдещите банките –  разделени и завладени
Откакто регистрирахме Асоциацията (Асоциация на потребителите на банкови и финансови услуги) започнаха и интересни атаки. Научих неща за себе си, които са… невероятни.
Но не с това искам да Ви занимавам днес. Просто искам още веднъж да споделя опита, който събирам в социалната сфера.

В момента битува схващане, че ако заведеш и спечелиш дело срещу банка си голям герой и можеш директно да консултираш останалите как да го правят. Чуват се и някакви призиви как човек може да си напише исковата молба сам, без да ползва адвокат. Повечето хора мислят, че това е решението на проблемите им с банката, а те тепърва започват.
Трябва все пак със сигурност да признаем заслугата на първите осъдили банка и по специално на русенеца Пламен Стоянов, който осъди Булбанк, създаде сайт и вдъхна вяра на много хора да тръгнат по неговите стъпки в борбата си с банковия произвол. Но нещата излизат извън контрол и реално се отлагат, а не се решават., и проблемите ще се върнат като с бумеранг.
Къде е проблема?
Skyp-e konsultaciq

Всеки завел и спечелил дело срещу банката е сам в оставащите примерно около 15 години от кредита. А това е дълъг срок. Не забравяйте, че колкото е по-дълъг срока на кредита, толкова е по-голям риска да се случи нещо, което да Ви извади извън строя и да не можете да правите вноските си. Тогава какво ще правите? Ще съдите застрахователната компания, че не е платила кредита Ви, или че не е включила някоя клауза в застраховката Ви? Не мисля! Мисля, че в този случай банката ще Ви направи „предложение което не можете да откажете” и толкоз. Край с защитата Ви, край с правата Ви. Или може би това няма да се случи на Вас?
Е трябва да Ви разочаровам. Банките имат удивително точна статистика. Вие не знаете, но те знаят колко често се налага предоговаряне. И понеже сте ги осъдили, мислите ли че ще са по-благосклонни спрямо Вас?
Да напомня само това, което много хора не отчитат – Пламен Стоянов (осъдилият Булбанк) е високоинтелигентен и социално активен човек! Програмист е по професия и живее в Лондон.
Естествено ако и Вие отговаряте на тези критерии и сте конвертируеми на трудовия пазар няма от какво да се притеснявате, но ако не сте…? Банката просто ще чака. Да, ако я осъдите ще Ви върне парите, които сте надвнесъл и ще Ви плати разходите за адвокат, но това за нея е просто един много лек дискомфорт. И после остават 15 години на вноски. Години в които трябва да стискате палци или да помислите от рано. Лесно е да зашлевите шамар на някой здравеняк, но какво става после?
После идваме ние консултантите и адвокатите или… Асоциацията в която да членувате. Да сте част от многото. Част от организирана група, подкрепяща се взаимно. И това се решава днес, а не утре. Или може би утре асоциацията трябва да даде всичко от себе си и да мобилизира членовете си, за да Ви реши проблема на всяка цена, защото Вие днес сте пропуснали тази статия нехайно?
kami_1

Към днешна дата във ФейсБук се води поредната словесна битка за умовете и разбиранията на кредитоискателите. Този адвокат, онзи адвокат… всички завеждат дела срещу банки. Правим го и ние от асоциацията, но… гледаме по-напред. Опитваме се освен да водим дела, да образоваме членовете. Да им даваме съвети за бъдещото им поведение спрямо банките и комуникацията с тях. Да ги предпазваме по този начин от бъдещи проблеми.
Забелязвам обаче във ФБ групите тенденцията на оплюване на всяка организирана форма на съвместна защита. За съжаление това идва от препатили хора, решили проблемите си индивидуално чрез дело и до тук! Оттам нататък чакаме. Ама и банките чакат.
За да не бъда грешно разбран – воденето на дело срещу банка е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! Но КРАЙНО НЕДОСТАТЪЧНО за решаване на проблема. Отлагане – да, но не и решение? След 5, 10 години при нов проблем, отново ли ще ги съдим? Толкова ли вярваме в законодателството или разчитаме банките да не са се поучили от грешките си? Защо ли като са толкова силни са си направили асоциация?
Ето и следствието от последните законови промени http://wp.me/p4rmay-9L и тук – http://wp.me/p4rmay-7o

Но както е прието да завърша с Happy End. Друга тенденция е стремежа на хората със собствен бизнес да се асоциират. Към днешна дата поне се консултират и то редовно.

Васил Кендов
ДРАФТИС – Кредитни консултанти
www.draftis.com

П.П – в момента е много модерно да отидеш на среща с Happy End, каквато е всяка среща за банката с Вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *