Приказка за банките и закона за мълчанието

silenceПриказка за банките и закона за мълчанието
Дам-м-м-м-м! Приеха закона за говоренето срещу банките. Постановката е следната – Или хубаво, или нищо! Да Ви звучи познато? Защото аз се притесних. Погребваме ли някоя конкретна банка?

Понеже това ми е работата – да правя анализи за банковата система, днес ще направя един такъв. Той е в духа на новото време, което очакваме, така че моля Ви да коментирате дали ме разбирате, защото аз много държа да спазвам закона. Ако има и адвокати, нека те изкажат становище това дали е допустимо.

Имало едно време една държава Абсурдистан. Тя била балканска държава, а политиците и най-големите простаци. За народа какво да кажем като си ги е избрал сам?
В тази държава си имали и пирамиди, които много наподобявали финансови институции. Имали си и закон за пирамидите, който ги защитавал от посегателството на народа. Естествено народа нямал право да им се сърди защото те били стабиУни, поне докато политиците не се скарали. И станала тя каквато станала. Шефа на централната пирамида почнал да се плюнчи и да се обяснява за една от пирамидите, която незнайно защо се наричала Корпоративна пирамида.
Покрай нея и Първата Частна пирамида го закъсала, защото една електорална единица от „Чикаго” раздухала невярна информация.
После стражарите излезли със становище, че дълги години пирамидата била „премествана” от иконома и, но шефа на Централната пирамида не бил виновен.
И така решили да не се говори вече за пирамидите. Направили го на закон (просташки закон защото бил гласуван от простаци) и казали, че ще го прецизират с годините.
Но настъпил смут и паника. Никой не знаел какво да прави с Корпоративната пирамида. А то било просто. Политиците си отчупили по едно камъче от нея и тя почнала да се руши, но пък ако паднела съвсем, можела да повлече след себе си и други пирамиди.

Лоша работа! Почти неприемлива.

И се започнало едно умуване. Всички се чудили какъв материал да използват за оздравяването. Дали да не бутнат къщите на хората и от тези мат’ряли да поправят пирамидата или някак си по-елегантно да подходят. Да вземат да обложат с допълнителен данък доходите и да спрат парите за здраве?
Възникнал и друг спор. Понеже пирамидата осигурявала препитание на доста политици, било направо неприемливо да я събарят и да оставят хората да си взимат камъни от нея.
Мислили и се чудили 3 дена, па решили мъдреците „-Дайте да викнем Европейската централна пирамида да ни стане арбитър в спора”
Речено сторено. Пратили вестоносци с дарове в Европа и зачакали.

Не знам защо се сетих за онзи виц, в който в ЮАР решили да няма черни и бели, а всички да бъдат зелени. Един черен така се въодушевил, че решил да влезе в бар за бели.
Барманът го погледнал и казал:
„-Ей ти, тъмно зеления, я марш от бара!”

Та и нашата работа такава. Няма да говорим за банки, ще говорим за пирамиди. Няма да разследваме защо КТБ е докарана до това състояние, а ще ограничаваме словото. Абсурдна работа.

Васил Кендов

5 comments

 1. проф. Боян Дуранкев Reply

  Много интелигентна приказка, поздравления! Но кой е Фараонът, все пак, КОЙ?

  • VaskoK Post authorReply

   Все едно кой е. По важно е ЗАЩО е фараон точно той?

 2. Desislava Reply

  Не знам дали фараон/и източват държавата, но на мен вече ми се струва че държавата е Фараона.

 3. Даракчиев Reply

  Поредният тъп и абсолютно идиотски закон, скалъпен набързо
  колкото да замажат очите на хората.

 4. Desislava Reply

  Г-н Кендов какво ще стане все пак с корпоративната пирамида? Появиха се желаещи да я поправят, които първо бяха изгонени от централната пирамида, но не е ли твърде късно? Говори се че в корпоративната пирамида имало много големи дупки, които няма как да се попълнят, но пък някои части от нея били много апетитни. Според Вас има ли надежда за спасението й и няма ли да се самоликвидира до септември?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *