Топ 3 на най-опасните за малкия и среден бизнес банкови практики в България

По празниците имах приятелски раговор по отношение на Булбанк. Моят приятел твърдеше, че това е най-лошата банка в България. Наложи се да действам като защитник на Булбанк. Предвид на казусите, с които съм се сблъсквал, не ми беше трудно да защитавам точно Булбанк. Верно е  че не са супер коректни, но далеч не са с най-лошите политики.
За мен най-лоши са тези политики и практики, които са одобрени от ръководствата и са в състояние да съсипят и фалират всеки бизнес.

Номер 1 – Инвестбанк

Последните години Инвестбанк си заслужи репутацията на банка, в която всяка по-голяма  депозирана сума буквално изчезва. Това са предимно  фирмени депозити или големи парични суми от фирмени сметки. Делата срещу Инвестбанк винаги приключват с интересни юридически казуси, но клиента никога не успява да си получи депозираните средства по една или друга причина. Журналистът от e-vestnik Иван Бакалов следи и описва доста подробно случаите с изчезналите депозити. Затова и срещу него от банката водят множество дела. Засега  не са успяли да го осъдят, но пък и клиентите не успяват да си получат средствата от банката.
Ето някои статии:
http://e-vestnik.bg/22350/invest-bank-na-petya-slavova-osadena-da-vrashta-blizo-9-mln-leva-s-lihvite-na-maykata-na-ubitiya-mandzhukov/
http://e-vestnik.bg/23600/investbank-v-nagla-prestapna-shema-kak-tochno-e-izvarshena-izmamata-za-1-milion/
http://e-vestnik.bg/26878/nova-nagla-izmama-s-investbank-v-sada-e-predstaven-falshifikat-za-izplaten-1-mln-lv-v-broy/

Поставям тази банка на първо място, защото тези случай вече са доста голям брой, което поражда съмнения за целенасочена политика в тази насока.

 

Номер 2 – ПИБ (Fibank)

Освен пробива в сигурността който засякох преди няколко седмици ВИЖ ТУК, ПИБ е другата банка, работеща по схемата на КТБ. Ако трябва да бъдем честни КТБ работеше по схемата на ПИБ, като с привлечените средства финансираше свързани предприятия.
Но това не е най-големия проблем. По-притеснителна е практиката на банката в „Придобиване” на активите на фирми клиенти. Естествено не малки и средни предприятия, а предприятия от рода на Кремиковци и доставчици на интернет, но все пак го имат в корпоративната си култура. Ако сте „интересен” с нещо, ПИБ не е точно вашата банка.
Към прегрешенията на Fibank трябва да поставим и последната случка с откраднатите депозити на фирма. Макар да е очевиден опита на ръководството на банката да прикрие кражбата, смятам, че това е по-скоро дело на служители, а не утвърдена практика все ощя. При всички случи е притеснителна официалната позиция на банката, твърдяща че всичко е законно.

Поставям тази банка на второ място, защото фирмената и политика включва целенасочено „придобиване на бизнес”, когато говорим за стратегически активи.
Ето и допълнителна информация за тези практики
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2018/01/19/3114479_operatorite_na_pib/
https://clubz.bg/32841-pib_pridobi_aktivite_na_kremikovci

Номер 3 – Прокредит банк

Както писах преди време, Прокредит надмина и най-лошите практики на банка Пиреос . Банката е „специализирана” в кредитирането на малки и средни предприятия при по-високи лихви. Освен, че ги кредитира, Прокредит ги и притиска и подчинява, когато е налице някакво неразбирателство. Практиката на банката е да трансформира колкото се може повече договори за кредит в извънсъдебни споразумения. Макар и неприятно, тази практика не е най-нелоялната. Политиката им да фалират и блокират клиенти търсещи си правата в съда е най-опасната за малкия и среден бизнес. Последно приложиха това на малка баничарница от провинцията, която беше принудена да се откаже от иска си в съда.

Поставям тази банка на 3-то място заради политиката и да блокира сметките на фирмите завели дела срещу тях в съда с цел да ги откаже да водят дела срещу нея

Посочените лоши банкови практики далеч не са единствените. Всяка банка има такива, но при изброените може спокойно да приемем, че се случват с благословията на ръководствата. В тази класация съм направил разграничение по тези признаци:
– практиката одобрявана ли е от ръководствата
– прилага ли се често
– може ли да доведе до фалит на бизнеса

Случаи с „изчезнали” банкови депозити и изземване на бизнес чрез банков кредит има практически във всяка банка, но смятам, че те са по-скоро изолирани такива или плод на действията на отделен служител и не сеподкрепят директно от ръководствата.

 

Ако имате информация за подобни практики, ще се радвам да ги споделите на блога www.kendov.com
Васил Кендов
www.draftis.com – ДРАФТИС КРЕДИТНИ КОНСУЛТАНТИ

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

 

 

2 comments

    • VassilKendov Post authorReply

      Изброените са най-опасни от гледна точка на моята практика. Всички останали са по-добре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *