Неразбории с Райфайзен – истински истории

Самия аз съм бизнес клиент на Райфайзен. Главно заради интернет банкирането им. Смея да твърдя, че е най-доброто на пазара. Поне преди 6 месеца беше. Само да вметна, че най-трагично е на Пощенска банка.

Лошите банкови практики обаче съществуват във всяка банка, в различни области. Описаният проблем от г-жа Радина Радковска е доста често срещан и в други банки. Според мен действията на банката не са съвсем законови, но предвид, че едно дело ще отнеме 2г. и около 800 лева хонорар, най добре е да забравиш за случая и да продължиш напред. И банката знае това. Лошото е, че не ти дават никаква информация, а искат от теб да признаеш и майчиното си мляко.

Ако правите бизнес, имайте предвид, че след въвеждането на мерките за пране на пари, е голяма мъка да се отвори фирмена или лична сметка на лице, което не е гражданин на ЕС в която и да е българска банка. В повечето банки е направо невъзможно.

Винаги съм се борил и съм на мнение, че трябва да има реципрочност в отношенията Банка-Клиент, но за съжаление много малко хора са готови да се борят за правата си и да създават съдебна практика.

Ето историята на г-жа Радковска с Райфайзен банк, публикувана без корекции.

През месец юни 2020 година реших да си закупя автомобил на лизинг .Избрах Райфайзен лизинг България ЕООД ,защото ми беше препоръчан от мои близки и познати заради добрите лихвени проценти и условия.
На 17.06.2020 година подадох Искане за лизинг на физическо лице ,като отбелязах че желая 50 % финансиране на желаният автомобил. На следващият ден ми беше отказан лизинга без обяснение.
Малко се усъмних в това ,защото имам над 23 години непрекъснат трудов стаж, собствена фирма и собствено жилище.
Няколко месеца по късно реших да си отворя лична банкова разплащателна сметка в лева и евро в Райфайзенбанк България ЕАД.И ето какво се случи:
На 10 октомври 2020 година-събота посетих офис на Райфайзенбанк ЕАД в град София, офис Мега Мол .
Попълних дадените ми от служител на банката документи за откриване на разплащателна сметка.
Но….на 12 октомври 2020 година ми се обадиха от банковият клон на Райфайзенбанк ЕАД за да ме уведомят ,че едностранно прекратяват договора с мен и аз не мога да бъда техен клиент.
Трябва по най-бързият начин да посетя банковият клон и да си закрия разплащателната сметка. Съгласих се, защото нямам друг избор.

На следващият ден-13 октомври 2020 година -вторник съм по служебни задачи в София , жк Люлин и до мен е офис на Райфайзенбанк ЕАД.
Влизам за да попълня исканото Заявление за закриване не по мое желание на разплащтелна сметка. Оказва се че не може. Трябва лично да посетя банковия офис на Райфайзенбанк ЕАД в Мега Мол за да ми бъдат връчени документи и да подпиша някакви документи.
Отивам в офиса в Мега Мол ,естесвено служителката ме пита защо искам да си закрия банковата сметка и нищо не знае ,защо аз не мога да бъда клиент на Райфайзенбанк ЕАД. Подавам Заявление за да ми закрият банковата сметка. След което питам защо не мога да бъда клиент на тяхната банка? Никой не може да ми отговори! Нито ми се връчват документи ,нито ми се дава обеснение защо не мога да бъда клиент …
Големият парадокс обаче продължава.

На 14 октомври 2020 година-сряда ми звънни служител на банката за ме попита кога ще отида да си подам Заявление за закриване на банковата ми сметка ,защото не ме искат като клиент. Учудващо…явно не вижда че вече съм подала такова Заявление. В същият ден получавам СМС да посетя банковия клон за да си получа банковата карта…..
Много Учудена от всичко намирам и отварям Общите условия на Райфайзенбанк ЕАД за физически лица.
В 47.3 е описано Едностранно по преценка на Банката в кои случаи се прекратява Договора.
Аз не попадам в нито едно от тези условия.
В 315.3 е написано че Договора се прекратява едностранно от Банката с двумесечно писмено предизвестие.
Аз получих само едно обаждане по телефона, нищо на хартия не получих.

– кой е отдела в банката който взима решение кой може да бъде клиент на банката и кой не може,
-какви са ви критериите за подбор на клиенти-физически лица ,
-как едностранно без писмено уведомление прекратявате договор?
-банковият служител който е дал заключението ,че не мога да бъда клиент на банката ,дали е изпълнил всички необходими проверки?

За срещи и консултации по банкови неволи, моля използвайте посочената форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *