Намаляването на ДДС и мъдростта на Конфуций

Днес докато правих закуската на децата, гледах дебат между Владо Каролев и Мика Зайкова за свалянето на ДДС за някои стоки. Сетих се че и колегата Дацов се изказа по въпроса, без да се арументира много.

Така се сетих за Конфуций. Той казва така – Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах.

Много истини се казаха за това ДДС. Всеки имаше своите аргументи, но никой нямаше цялостната визия за това как сваляне или оставане на тези нива на ДДС ще повлияе на икономиката, работещите, пенсионерите, стоките с намалено ДДС, потреблението, БВП…
Ами нямат защото не са преживели. Владо Каролев през цялото време правеше някакви бакалски сметки колко щели да спестат хората от намалено ДДС на хляба, а Мика Зайкова като се запъна за пустите ниски пенсии…
Единия вика „Свалете ДДС-то, ама за за всички стоки”, а другата вика „Как за всички, като ще се дисбалансира бюджета”.
Луда работа. Стоя и си мечтая тия двамата да ги оставят с по 132 лева пенсия, да ги видя дали свалено ДДС на всички стоки ще им свърши работа. Или пък всичко което купят с тия пусти 132 лева да е без ДДС изобщо. Ами това са 26 лева ДДС икономия върху цялата пенсия.

Приказки, приказки и нищо съществено.

Сега градивно…
За визията на Владо Каролев да се свали ДДС на всички стоки. В момента това е пълна идиотщина. Какво ще се постигне, освен по-ниски приходи в бюджета? Погледнато индивидуално за всеки човек, ако получава и харчи 1000 лева на месец, и му намалим ДДС с 2% (от 20 на 18), този човек ще спестява умопомрачителните 20 лева на месец. Така ще му се вдигне стандарта, че даже ще „спестява”.
Дори на макро ниво това няма да има никакъв ефект, защото просто системата е така направена, че всяка стотинка влязла в икономиката, бърза да се озове в нечия банкова сметка. Ако не вярвате, вижте статистиката на БНБ за размера на депозитите. Ами нарастват все повече. Ама нарастват за 5% от населението. На останалите им нарастват кредитите.
Та с 2 думи, свалиш ли ДДС на всички стоки, освен да увеличиш в резултат депозитите, друго няма да постигнеш в момента. НЕ Е МОМЕНТА ЗА СВАЛЯНЕ НА ДДС.

По отношение на Мика Зайкова и визията за диференцирани ставки на накои продукти. Моя опит едно ме е научил – икономиите и ползите за обществото от намалянето на ДДС на 10 продукта, ще бъдат много бързо изконсумирани от увеличената администрация, парите за промяна на софтуери, касови апарати… Изобщо месечната икономия от нулево ДДС на определените стоки за всеки позващ ги индивид , надали ще надхвърли 10-15 лева. Тук Валдо Кароле в прав – никакъв социален ефект.

Но пък дори и да е прав за едно нещо, с извинение в следващата реплика веднага се „осира”.
Валдо Каролев не бил съгласен, че хората купували лекарства от Гърция, че били по-евтини. Ами нали затова е прав Конфуций? Не е преживял Валдо Каролев, следователно няма как да разбере. Аз като съм го преживял, знаете ли колко добре го разбирам? Ами маса лекарства са по-евтини в Гърция. Не всички, но голяма част. И ДА, КУПУВАТ СЕ МАСОВО ОТ ГЪРЦИЯ. Само че статистика за това няма, което ще докара г-н Каролев до състояние на амок. Или на пълно отрицание на дйствителността. Мисля, че се казваше по модерно му когнитивен дисонанс.

Решението
В бюджета имало излишък. Така казва премиерът. Сега щели да го разпределят. Хубаво ама всяка година има излишък. Почна да става нормално. Какво излиза? Или Горанов и Менда Стоянова не могат да смятат, или просто съзнателно правят бюджета с голям излишък, за да могат после да го харчат безконтролно, извън закона или по целесъобразност. Но за това друг път.

Какво се получава в крайна сметка – събираме ДДС и формираме излишък, държим пенсионерите на 132 лева социална пенсия, която вдигнахме с 7 лева (от 125 на 132), а същевременно ще създаваме нови правила, ще прекодираме касови апарати, складови софтуери и т.н.т, за да имаме икономия от… 20 лева на месец.

И за всичко това дебати по ТВ, писания, коментари…
АМИ ВЗЕМЕТЕ ПРОСТО С ИЗЛИШЪКА ДА ВДИГНЕТЕ ПЕНСИИТЕ. Толкова ли е сложно да се стопли това? Пенсионерите са тези който потребяват стоките, които се предлага да бъдат с намалено ДДС – лекарства, книги, кисело мляко… Нали това е ролята на държавата да преразпределя?
Събрал си го това ДДС, имаш си излишък, ами преразпредели го на пенсионерите. Увеличи малко заплатите на библиотекарите, нека се почувстват важни. Важни, важни, ама застрашени. Щото ако не идват хора в библиотеките, ще им изтине службицата и заплатката. Пък после кажи, няма ли да се купуват книги? Защо ще им сваляш ДДС-то на книгите? И без това най-големите клиенти са библиотеките. Над 6900 библиотеки има в България. Всяка по 2 бройки от нова книга и елате ми кажете, че няма да има нови произведения и издания.

Аман от икономисти, аман от колеги.

Васил Кендов
ДРАФТИС – Кредитни консултанти

Финансовият блог  www.kendov.com не е комерсиаленАко намирате тази статия за полезна, моля споделете я във Фейсбук, за да помогнем на повече хора в общуването им с банките

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *