Обучават Учители, Които Да Направят Децата Ви Финансово Зависими С Програма За Финансова Грамотност

Аз съм финансов консултант. Това правя по занятие и по цял ден. Съветвам фирми и физически лица как да инвестират, как да се оправят с данъчните, как да изтеглят кредит и какво да гледат в офертите, а напоследък и как да се защитят от финансовите институции.
В процеса на работа от самосебе си се повишава финансовата грамотност на клиентите. И понеже както казах по цел ден правя това, съм научил следното:

Най-добрият клиент за банките и застрахователите е НЕИНФОРМИРАНИЯТ КЛИЕНТ

За съжаление такива са 90% от клиентите. Останалите 10% се консултират. На практика не съм срещал информиран клиент. Срещам много, които са си мислили, че са информирани, докато не ги налегнат банковите адвокати. Чак тогава идват да се консултират и разбират, че онзи техен „приятел” в банката не им е бил чак такъв приятел или пък онзи адвокат при „преговорите” не им е обяснил как се формира лихвата и сега вноската е нараснала.

Не мога обаче да стоя безмълвен когато посегнат на децата.

Миналата седмица няколко медии гордо заявиха че стартирал проект за финансова грамотност в училищата. „Обучени” били 300 учители, които под формата на игри щели да учат децата на финансова грамотност. Звучи добре, само дето няма логика. Тоест има, но е в полза на финансовите институции. Ето и нещата които не Ви казват.

1. Една от инициативите е „Инициатива за финансова грамотност” подкрепена от „Ен Ен България”. Знаете ли кои са „Ен Ен България”? Това е застрахователна компания, продаваща застраховки живот.  Спестовни застраховки живот. Като AIG, фирма със 120 години история, която фалира и американското правителство наля над 120 млрд долара за да ги спаси.
За да придобиете представа как изглеждат 120 млрд. долара, ето така се изписват 120 000 000 000 USD. И пак не успя.
Та тази „инициатива” използва специалисти от „Ен Ен България” (европейския аналог на AIG), който да обучат учители, които пък да „научат” вашите деца на финанси.
2. Проект за финансова грамотност на НАП. Тук няма да коментирам. То и проекта им до никъде не са го докарали, но финансирането му със сигурност е усвоено. На какво ще учат НАП нашите деца, дори не мога да си представя. Да плащат данъци или как да не плащат данъци? Затова са си направили партньорство – Националната агенция за приходите заедно с 8-те „водещи асоциации”, представящи целия частен финансов сектор у нас Асоциацията на банките в България, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация за потребителско кредитиране, Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българската асоциация на застрахователните брокери, Българската асоциация на управляващите дружества, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Наистина ли смятате че тези горните имат изгода да обучат децата ви да четат и разбират договорите, които подписват с тях?

3. Инициаиова на картовия оператор VISA. Знаете кои са VISA нали? Онези с кредитните карти, чийто клиенти ми скъсват телефона д аги отървавам от банките и колекторските фирми. Много хубаво бъдеще ще гарантират на децата ви.
4. “Джуниър ачийвмънт” обяви началото на подобен проект, подкрепен от Министерството на образованието. Тук само ще спомена, че  “Джуниър ачийвмънт” е НПО на държавна хранилка. За Министерството на образованието мисля, че няма смисъл да коментирам.

kami_1

Да обобщя

Всички институции, които се хранят от вашето незнание, претендират да обучават вашите деца за да бъдат по-запознати ?!? Имайте предвид, че това са институции, ангажиращи всякакъв вид психолози и рекламни специалисти, така че преди да сте се усетили, децата ви ще са станали финансово зависими. Все едно Северна Корея да ни учи на демокрация, а вълка да е пазач на агнетата.

Опасно е това начинание, да знаете. В крайна сметка ще си мислят децата че са финансово грамотни, а реално нищо няма да разбират.

Мислите ли, че някой ще им говори за Биткойн и Блокчейн технология в курса по финансова грамотност?

Аз не мисля. А след  10 години, когато криптовалутите изместят хартиените пари, а блокчейн технологията навлезе в ежедневието, точно вашите деца ще са основните противници и страдащи от промяната. Защото няма да я познават и няма да са в час. А непознатото плаши и ще странят от него. Ще странят от прогреса, защото точно този прогрес унищожава бизнеса на банки, застрахователи, НАП и VISA.

Васил Кендов
DRAFTIS – Кредитни консултанти
www.Draftis.com

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ И ЛИЧНИ ФИНАНСИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

Вижте също:

Віtсоіn: Kaĸвo cмятaт цeнтpaлнитe бaнĸи пo cвeтa зa ĸpиптoвaлyтитe?

Частните (Лични) Банкери – Как Работят И Защо Мартин Петров Изгоря с 3.8 млн.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *