Референдумът за преминаване на с. Белащица от Община Родопи към гр. Пловдив, изкривената информация и активността във ФБ.

Искам първо да отбележа, че не съм жител на Белащица и нямам нито изгода, нито вреда от това дали Белащица ще остане в рамките на Общиа Родопи, или ще предпочете да се включи като квартал (или село) към Община Пловдив.
Жител съм обаче на китното село Бойково, което е в Община Родопи и ми писна да ме лъжат, и манипулират.
Занимавам се с финанси, работя в София и пиша тази статия адресирана към мислещата част от населението на Община Родопи, на която също и е омръзнало да я „баламостват” с фотосесии във ФБ, и да й навират в лицето опорки от групите във ФБ.
Гледам на това като моя принос в подобряване на живота в Община Родопи.

Най-важната предпоставка, когато четете тази статия е да знаете, че смятам, че има начин жителите на общината да останат в отделна община, но за това е нужна ВИЗИЯ, КОЯТО ЛИПСВА в този общински съвет!

 

ОПОРКА 1 – Населението в Община Родопи расте и това е следствие на усилията на общинската администрация. Много хора от Пловдив предпочитат Община Родопи.

Пловдив е административен и културен център и е норамлно да привлича население. Последните години градът привлече голям брой жители от областите Смолян, Кърджали и Хасково. По същия модел както София (Лондон, Рим, Париж, Истанбул…) много жители предпочитат да се заселят в покрайнините на града и в близките села. Селата от Родопската яка, въпреки, че са с доста слаба инфраструктура е нормално да привлекат голям брой жители от Пловдив. Обикновено това са по-заможни хора, които могат да си позволят ежедневно пътуване.
Хубави климатични условия за живот има и около Карлово, Сливен или Пазардик, но селата в съседство до тези градове не се развиват и хора не се заселват, просто защото тези градове нямат инфраструктурата на гр. Пловдив. В тях не може да се намерят същото ниво на културен живот, спорт, здравеопазване и бизнес както в Пловдив.

Това са реалните причини хората да се заселват в селата около гр. Пловдив, а не работата на общинската администрация или мъдрото управление на общиснките съветници.

2. БЮДЖЕТА НА СЕЛОТО Е НАД 1 млн. лева, а на район Южен в Пловдив е само 300 000 лева.

Нито едно село в Община Родопи няма собствен бюджет! Бюджет има цялата Община и той се разпределя по усмотрение на общиснкия съвет.
Присъствах на „обсъждането” на това разпределение и останах с убеждението, че се извършва на базата на бр. жители в селото, а не на принципа на налагане на някаква визия за управление или финансиране на области, в които общината да се развива преференциално.

Тази година бе изтеглен кредит от 7 млн. лева, което ГАРАНТИРА, че догодина Белащица няма да получи 1 млн. лева, просто защото не може да изтегли още кредит!
Естествено напук може да се преразпределят такива средства към селото, но не ми се вярва останалите кметове да го позволят, защото ще е за тяхна сметка.

Само за информация – по закон кредита се тегли една година преди края на мандата за да не се остави общината в дълове за следващия мандат. Това е идеята на закона. Освен това има лимити за този кредит, като част от общите разходи за задължения – 15% от средногодишния размер на отчетените разходи за предходните 4 години или 50% от… Малко е сложно това за неспециалити  и няма да влизам навътре в сметките, но приемете, че възможностите за кредит на Община Родопи за следващата година са доста ограничени, за да не употребя по-силна дума!
Приемете просто, че догодина НЯМА ДА ИМА 1млн. за Белащица. Колко ще има зависи от Общинския съвет и хората, които го ръководят, но ще е далеч под 1 млн.

3.  Данъците ще са по-високи в Община Пловдив

Това със сигуност е така!
Нека не забравяме, че в Община Пловдив живеят над 500 000 души и плащат тези данъци. Дори както казахме идват от други общини и области с много ниски данъци, и се заселват в града. Не е толкова драстична разликата. Сигурно говорим за 100-200 лева на година разлика на семейство, НО….
Какво да кажем за транспорта? Харесва ли Ви транспорта в Община Родопи? Къде се намира Автогара Родопи и защо така?
Защото голяма част от населението на Община Родопи раоти в гр. Пловдив!
А как са цените на имотите? Дали декар земя в Пловдив е по-скъпа от декар земя в с. Белащица?
Мисля, че вече си отговорихте защо данъците са по-високи.

4. Земеделските стопани ще загубят субсидиите си

И това е така наистина!
Отново имаме НО. Пловдив е най-голямият пазар за земеделската продукция от Община Родопи. Не вярвам някой да си продава земеделската продукция във Варна или Силистра.
Няма да влизам в полемиката за изкупните цени на черешите, но проджаните бяха 6.50 на пазара до Гребната База. Черешите бяха от землището на с. Марково и с. Брестник, но ги продаваха прекупвачи.
Все си мисля, че голяма част от земеделските производители имат и апартаменти в Пловдив. Такива са ми наблюденията. И не само те. Голяма част от населението в Община Родопи има жилища в Пловдив.
Земеделските производители от Белащица със сигурност ще загубят субсидиите си, но цените на земите, които притежават ще се увеличат драстично. Просто Белащица няма да е вече земеделски район, а квартал на втория по големина град в България. Мисля, че сделката си заслужава от тази гледна точка. И без това селскостопанските работници са кът напоследък, а имотите под наем в рамките на гр. Пловдив са все по-акуални. Искаме или не искаме бъдещето на селата около Пловдив, с тези приоритети на администрацията, не е в земеделието. Колкото по-рано го осъзнаят хората, толкова повече пари ще направят.

Тук е момента да кажа, че все пак има начин земеделието да се запази като отрасъл, ако се запази и цялостта на Родопи, но не виждам да се прави нещо в тази насока.

 

5. Общината ще се управлява от други общински съветници и ще загубим самоуправлението си

Това не си струва да се коментира дълго. Самият факт, че се прави всичко за да се осуети референдум е достатъчно показателно за нивото на „самоуправление” в Община Родопи.
Личното ми мнение е, че такова самоуправление тук не съществува. Аз не съм видял досега на заседание да се направи каквото и да е предложение от населението и то да бъде прието. Прощавайте ако греша, но на тези заседания на които съм бил и медийните публикации които съм следил, прието предложение не съм видял.

6. Медийното отразяване

Като стана въпрос за медийното отразяване, определено прави впечатление тенденциозната работа на платени с наши данъци от общината медии, които би трябвало да отразяват събития. Говоря най-вече за rodopi-info, които не ги знам какъв им е случая, но никога не отразяват нещо различо от успехите на администрацията. Когато не се открива нова улица или детска площадка, се прави ИНСПЕКЦИЯ. И снимки, снимки… По ФБ групите е ужасно.

7. Култура, образование, спорт, туризъм, транспорт, здравеопазване

Това са сфери за които няма да откриете много информация или опорки в изказванията на администрацията. Не знам дали има нужда да коментираме изобщо. Мисля, че всеки има наблюдения и те не са в полза на Община Родопи.
Ще дам само пример с училищата. Моите деца учат в Пловдив, а вашите?
Според независимото външно оценяване От Община Родопи най-добре се е представило Часно Основно училище Слънчев Лъч с. Марково. То е 12-то в Бълагрия.

РЕСПЕКТ КЪМ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И ИНВЕСТИТОРИТЕ!

Общинското обаче е на 441-во място!
Други освен частното училище в Марково няма в топ 100. Следващото под номер 163 е училището в Белащица – Пенчо Славейков. В село Първенец сме на 1120 място, а в с Ягодово 1679 от общо 1734 училища.

Ако мислите, че общината има нещо общо с добрите резултати на частното училище в с. Марково или на общинското в с. Белащица, резонно е да попитаме какво се случва в Първенец и в Ягодово?

Моето заключение е, че тези успехи нямат нищо общо с работата на общинската администрация, а по-скоро с родителите и децата, които са се заселили точно в тези села, като осовната причина е близостта на гр. Пловдив и възможностите които той предлага. Посочените  села са такива с мащабно строителство и много нови заселници,  а тези които не са съвсем в полите на Родопите като Ягодово и не могат да привлекат съответното население имат доста по-скоромни резултати.
Пак казвам не мисля, че общинската администрация има нещо общо с добрите резултати в частното училище в с. Марково, освен ако някой общиснки съветник не е инвеститор там, но това ще породи редица етични въпроси и ще изясни доста от практиките в общината.

За средни училища няма да говорим, предполагам знаете защо. J

8. Много инвестиции в Община Родопи

Това не си заслужава коментар. Всеки може да направи справка, какво се случва в икономическа зона Тракия (примерно) и да го съпостави с инвестициите в Община Родопи.
Бих казал че е срамно да се отчита повишена икономическа активност на фона на тази в гр. Пловдив.

На тези, които са стигнали до тук се извинявам за многословието, но ако не се изтъкнат горните фактори, те никога няма да се отчетат и да се направи нещо в съответната посока.
В крайна сметка не всички се впечатляваме от нови градинки и детски площадки. Поне не тези, които знаем как би трябвало да се харчат парите, или имаме по-различна визия за развитието на Община Родопи.
Нужна е Визия за развитие, а такава липсва!

Оставете хората да си правят референдума. Ако всичко е наред, те няма да искат да напускат тази Община. Ако ли не, това ще е атестат за управлението през последните мандати.

За отбрана информация касаеща кредитирането и лихвите, моля последвайте ме в Телеграм канала Kendov.com 

За срещи и консултации по банкови кредити и неволи, моля използвайте посочената форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *