Къща На Село – какво ни очаква след покупката

Откакто се роди вторият ми син, ремонтирам вилата. Ще рече 11 години вече. Строена е когато аз съм се родил, в най-голения недоимък на материали.
Между другото винаги съм се питал, как така при този недоимък по време на комунизма, се построиха всички тези вили? Всеки имаше вила и апартамент. Но това е тема на друг разговор. Днес ще се концентрирам върху точно тези имоти, които купуваме на село и ползваме като вили, проблемите с тях и решенията.

Миналата седмица, покрай оранжерията, прегледах тефтера. Давал съм между 3000 и 7000 на година за ремонт и поддръжка на имота.
Имайте предвид, че повечето неща си ги правя сам и това е стойността само на метриалите. А защо си ги правя сам ли?

НЯМА МАЙСТОРИ

Коагато купиш къща на село, неминуемо започваш ремонти. Ако имаш вътрешна баня и тоалетна си късметлия. Това обаче е рядкост. Повечето стари къщи на село или изобщо нямат баня и тоалетна, или те са външни. За състоянието им изобщо няма да говорим. В 21-ви век да дадеш пари за къща и да ходиш вън до тоалетната си е доста неудобно.
Това значи ремонт и то не малък. Започва се с търсене на майстори, които всички знаем, че бяха кът. Вече не е съвсем така, но за малки поръчки трудно се съгласяват да идват в отдалечени села и винаги си на края на сезона. Опивали са се да ми казват, че ще дойдат Ноември, а селото е на 1120 метра надмоска височина. Представете си какво е Ноември и как се лепят плочки на тераса при 0 градуса.
С две думи майсторите не искат малки поръчки в отдалечени места.

МАТЕРИАЛИТЕ

Всичко се доставя от близкия град. Това усложнява и оскъпява още нещата, защото ставате зависим и от още един човек с транспорт. Повярвайте ми не всичко можете да съберете в личния си автомобил.

ДОКУМЕНТИТЕ ПРИ ПОКУПКА

Много рядко можете да намерите имот с изрядни документи. Обикновено на село всеки е строил и достроявал както му падне. А за наследниците да не говорим. Като прави проверка на собствеността на такива имоти за да ги подготвим за продажба се виждаме в чудо. На последната сделка бяхме 12 човека при нотариуса. Някои чакаха отвън.
В тази връзка не се заблуждавайте, че ще купите имот без да позлвате услугите на адвокат – няма да стане!

Текста продължава след формата за среща

За срещи и консултации по банкови неволи, моля използвайте посочената форма.

ИНСТАЛАЦИИТЕ

Няма къща на село, която да няма нужда от преправяне на електроинсталациите и ВиК-то. Това са друг вид майстори от тези които ще Ви правят конструктивните ремонти, но все пак са майстори.

ВРЕМЕТО

Най-трудно е да се отдели време. Ако си мислите, че ще оставите ключовете на майсторите и като дойдете всичко ще е наред, ще бъдете много неприятно изненадани. Спестете си нервите и отделете време да сте там, когато са и масторите. Знам, че е скъпо, но пак е по-добре. Иначе ще правите всичко по 2 пъти.

ОТОПЛЕНИЕТО

В повечето селски къщи отоплението е решено на дърва. Тази година и те са на двойна цена. По-добре е да се отоплявате на ток, но пък електропреносната мрежа в селата не е най-издържливата. Както казахме и инсталацията най-вероятно е стара, та не се знае дали ще стане на ток.
Локалното парно с котел май си остава най-изгодния начин за отопление на селска къща, но изграждането му е скъпо. Пригответе около 8-10000 лева, ако не го правите сами.

НАПРАВИ СИ САМ

Това не е за всеки, но пък е евтино. Винаги съм предпочитал да си купя някой инструмент и да човъркам нещо, вместо да стоя да гледам майстора и да се ядосвам я за качество, я за мудност.
Но както казах това не е за всеки, макар да е евтино. При мен межу 3000 и 7000 лева на година, в зависимост от проектите които съм подхванал.

ЦЕНАТА НА ИМОТА

Това е най забавната част. Много обичам като дойдат при мен клиенти и кажат че купуват нещо, без да са си направили сметката. Да не ви отчайвам, но да си знаете, че всяка стара къща на секло над 500EUR на м2 си е „набутка”, просто защото това е цената на новото строителство. Всеки се захласва по сглобяеми къщи, но малко хора си правят такива. Аз обаче имам и такава и ви казвам, че струва толкова и се изпълнява за 2-3 месеца.
Ако няма да живеете постоянно в нея е идеална. Пак има майстори, но са само 2-3 месеца. После получавате нещо ново и точно според Вашите изисквания.
Моята сглобяема къща я строи Ники (това не е вилата, а друга къща). Определено съм доволен. Ако Ви трябват координати – пишете ми ще Ви пратя.
В една стара къща никога не можеш да сметнеш колко ще са ремонтите. Постоянно изкачат разни неща. Гарантирам ви, че в следващите поне 5 години ще подчините съботите и неделите си на ремонти и майстори по старата селска къща. Имам вече над 5 клиента, които след покупка просто я бутнаха и постоиха нова. По-изгодно им излезе.

ПОДДРЪЖКАТА

Всички имаме хубави спомени при баба на село. Хубава храна, подредени градинки, цветенца и окосени ливадки. Е да ама сега за това ще трябва да се грижим ние и то от 50-150км разстояние. Отиваме там събота и неделя и бързаме да окосим, засадим, оплевим, нацепим дървата, евентуално нещо зимнина… С две думи понеделник отиваме на работа пребити, просто защото баба и дядо са живели там постоянно, а ние всичко трябва да свършим за 2 дни. Определено е доста натоварващо да постигнем за децата си този стандарт и тези спомени, които преди са ни били осигурени от баба и дядо.

РЕШЕНИЕТО на проблемите

Преди вскичко запомнете – ПОВЕЧЕ ОТ 500 EUR на квадрат за стара къша на село НЕ!!! Новото е на тази цена, а бутането на старата къща и извозването е между 10 000 и 15 000 лева, колкото може би е и цената на парцела.

Ако искате да е евтино, трябва да си го правите сами!

Ако имате майстори, трябва и Вие да сте там!

Не правете компромис с проверката на имота при покупка!

Не правете много екстри – оранжерии, градинки, детски къщи, фурни, джакузита, навеси… всичко изисква време, пари и нерви. Живейте си живота на зелената морава!

Ако информацията Ви е била полезна, моля споделете статията във ФБ и се абонирайте за канала в Youtube – https://www.youtube.com/channel/UChh1cOXj_FpK8D8C0tV9GKg

Васил Кендов
www.Draftis.com – кредитни консултанти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *