Защо нямаме „Закон за Фалит на Физическите лица” и как би ни помогнал?

Защо нямаме „Закон за Фалита на Физическите лица” и как би ни помогнал?

Ще започна с това, че години наред аз и други икономисти, и юристи сме се опитвали многократно да „убедим” политическите партии в нуждата от Закон за Фалита на Физическите лица.
Личният ми опит от последното народно събрание също претърпя неуспех, след доста арогантно отношение и изказване от трибуната на Асен Василев, но няма да ви занимавам с това. Важното е да знаете, че сегашните пратии в парламента освен, че нямат желание, нямат и капацитет да го направят. Естествено по някое време някоя партия ще бъде „мотивирана” да въвеже такъв закон, само и само да не го въведе някой друг „по-мотивиран”, по начин по който „мотивиращия” не харесва.

КАКАВО ТРЯБВА ДА РЕГУЛИРА ЕДИН ТАКЪВ ЗАКОН

В медицинската статистика се приема, че ако едно заболяване причинява 1% смътност, то всеки от нас ще има познат, който е починал от него. Така е и с лошите гредити. Сигурен съм, че всчки от вас познава човек, който има лош кредит. Тези хора рядко споделят този факт, защото ситуацията е нова и надали очакват „помощ от приятел”, което ги оставя на милостта на банките и банковото законодателство. А то не е съвсем равноправно. На практика човек става нещо като „роб” за следващите 10 години от живота си. А ако има неблагоразумието да почине в този период, децата му ще наследят задълженията му. Nice, a?

В моята практика „упътвам” доста клиенти какво да правят в този случай. Много от тях избират ЧУЖБИНА, за да не бъдат оставени на мислостта на банките и банковото законодателство в тази сфера. Друга част са принудени да излязат в сивата икономика, за да могат да живеят следващите 10 години, защото в противен случай дори да взимат 5000 лева на месец, банките ще им оставят минимална работна заплата. Как очакваме един човек да живее, да се развива и да гледа семейство с минимална работна заплата аз не знам, но законът е такъв към момента. ЕТО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ РЕГУЛИРА СЪС ЗАКОН ЗА ФАЛИТА НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА. Трябва да се създадат условия за оставане в България на длъжниците и участието им в икономическия живот на България, а не на друга държава или сива икономика!

МАНТРАТА „ЗАЩО КРЕДИТОИСКАТЕЛЯ НЕ СИ Е НАПРАВИЛ СМЕТКАТА”

Много странен въпрос, макар и задаван от хора с претенции за добро образование.
Когато кандидатстваш за кредит, банката прави оценка на твоя личен риск и ти прави предложение. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – Не вие казвате на банката какъв кредит да отпусне, а банката решава какви параметри и за какъв период. И това е след оценка на риска.
Нали не си представяте как една шивачка или един компютърен специалист ще има повече икономическа информация от Отдел Риск на която и да е банка? Ако те не могат да оценят Вашия риск, след цялата предоставена информация и справки, как очаквате Вие да го оцените?

В никакъв случай не казвам, че проблемът с лошия кредит е само на банката, но определно не трябва да бъде и изцяло за сметка на получателя. Това също се регламентира със закон за фалита на физическите лица. Той ще определи докъде е отговорен кредитоискатели и докъде е отговорна банката.

За срещи и консултации по банкови кредити и неволи, моля използвайте посочената форма.

КАК Е РЕШЕН ТОЗИ ПРОБЛЕМ В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ

Има два подхода и модела на един такъв закон. Първият е АНГЛОСАКСОНСКИЯ. При него процедурите са максимално бързи и опростени с цел кредитоискателя да влезе максимално бързо отново в икономическия живот на общството и съответно да плаща данъци. Няма да влизам в подробности как функционира там един такъв закон, но 2 месеца са приемлив срок за приклюване на една такава процедура по фалит. Разбира се има и последствия свързани с невъзможност на взимане на нови кредити за определен период или купуване на стоки на изплащане, но ако работиш няма да ти взимат всички заработени пари.

Вторият е ЕВРОПЕЙСКИЯ (КОНТИНЕНТАЛНИЯ). Аз му казвам Германския. Той се характеризира с 10 годишен период, в който кредиторите си търсят парите, но за сметка на това кредитоискателят се ползва от всички придобивки на социалната система – карта за градски траспорт, помощи за безработица, здравни, социално жилище…

У НАС няма модел, защото няма такъв закон. Ние сме взели най-непрактичното от двата модела. От една страна дължиш за срок от 10 години, от друга не можеш да разчиташ на социални придобивки. Едиствените избори са свързани със сиват аикономика или чужбина.

МОЕТО ВИЖДАНЕ ПО ВЪПРОСА КАКЪВ ДА БЪДЕ МОДЕЛА У НАС

Най-важно е да създадем модел, в който хората не напускат България и не влизат в сивата икономика. Повярвайте ми веднъж влезли там, няма излизане. От една страна забравяш за държавата (и тя за теб), от друга се услажда. Губим обаче всички останали.

Предвид слабата социална политика, които имаме, не виждам начин един работещ човек да издържи на социални помощи 10 години и да се развие в някаква насока. ЗАТОВА АНГЛОСАКСОНСКИЯ МОДЕЛ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ! Ние просто нямаме финансовата възможност да приложим германския.

Относно загубите на банките. Ако се заровите в отчетите на БНБ, ще видите, че печалбата на банковата ни система върви само нагоре. Без значение дали е криза или подем, банковата печалба расте. И какво се прави с тази печалба? Дали се харчи за „подобряване на финансовите услуги”? Кога последно си казахте – „Ей тая моята банка е страшна работа. Много съм доволен”? Аз ще Ви кажа – печалбите се изнасят!

От друга страна все още нямаме Финансов Омбудсман или бюро за кредитен рейтинг, но това е тема на друг анализ. Въпросът си остава – ПРАВИЛНО ЛИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯМЕ ПЕЧАЛБАТА ОТ БАНКОВИЯ СЕКТОР? Дали няма да е по-разумно да жертваме част от нея в полза на кредитоискателите с лоши кредити, за да не отиват те в чужбина и да не излизат в сивата икономика?

Оставям всеки да реши за себе си. Аз аз продължавам да напомням за този закон и да помагам  кредитоискатели с лоши кредити.
Нямам голяма надежда и за този праламент, но нищо не пречи отново да пробвам.

Ако текста Ви е харесал, моля абонирайте се за каналите в Youtube, Telegram или споделете във ФБ

https://www.youtube.com/channel/Kendov
https://t.me/KendovCom

Васил Кендов
www.Draftis.com – Кредитни Консултанти

За срещи и консултации по банкови неволи, моля използвайте посочената форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *