К’ва е яка тая кредитна карта… Дали работи в чужбина?

ccК’ва е яка тая кредитна карта… Дали работи в чужбина?

Понеже видях че циркулира в нета една статия за кредитните карти и 19-те процента лихва по тях, реших да споделя малко опит (личен и на клиенти) по този въпрос. То лихвата не е 19% от вчера, но хората са някак изненадани. Така е от години. Просто сега някой журналист си е прочел договора или се е изцъклил при вида на месечната вноска, като преди това си е източил лимита. Така де, иначе няма да му начисляват лихва.
Напоследък зачестиха проблемите с вякакъв вид кредитна карта и оплакванията от тях. Най вече откраднати суми и отказа на банката да ги възстанови. Но това далеч не са единствените проблеми, които да ви притесняват. Има и  по-сериозни и неприятни. За целта ще ви разкажа няколко истории.

Draftis

Шведската простотия

Ще ходя в Швеция. Страна с дългогодишна политика в премахването на книжните пари и сериозни инвестиции в системите за сигурност за безкасовите разплащания. Това обаче от една страна. От друга нещата им се получават и не знам как нямат проблеми.
Та решавам аз да си купя билет за градския транспорт по интернет. Самолетът пристига късно и за първи път отивам в Швеция. Искам просто да съм сигурен, че няма да спя на летището. Проверявам в нета да видя какво е положението със шведската логистика и какво да видя? Skanetrafiken не приемали пари в автобусите. Дават варианти с SMS,кредитна карта и банков превод. За SMS трябва да си абонат на местна компания, за банков превод от БГ трябват няколко дни, а за нас чужденците единственият вариант остава кредитната карта.
Като горд собственик на такава влизам в нета, задавам дестинацията и попълвам данните от кредитната карта. Чакам… Пише- „Не става. Плащането е спряно от Вашата банка”. Лошо-о-о-о. Нещо не е наред. Звъня да видя какво е положението и ми казват следното:
-Вашият превод е класифициран като рисков и е спрян.
– Как така рисков? Това е шведски градски транспорт, а сумата явно е за билетче! Мислите че сайта е фашив и източва кредитни карти, така ли?
– Не, просто системата го е класифицирала като рисков?
Азпак не разбирам какво му е рисковото на превод от 40 лева за градски транпорт в Швеция и питам:
– Да неби да има някакъв проблем с кредитната карта? Да не е източена преди това и да няма наличност?
– Не господине не е това проблема.
Пак упорствам понеже не разбирам какво му е рисковото.
–  Дайте за всеки случай да видим каква е наличността.
– Това можете да направите в някой клон на банката, аз не мога да Ви кажа.
И тук разговорът загрубява:
– Чакайте сега малко. Не можете да видите наличността, но ми гарантирате, че не е това проблема? И как точно ми го гарантирате? С приказки по телефона ли? Проверете моля Ви наличността да тръгнем от там и да сме сигурни.
– Казах Ви господине, че не мога да проверя наличността, това се прави в клон на банката.
– Ами идете до някой клон и проверете, нали аз затова се обаждам, да съм сигурен, че картата ми работи, защото хората там не приемат пари в брой.
– Това което виждам на компютъра е, че картата ви е спряна поради рисков превод. Това е причината.
– Нещо не ме разбирате. Ако виждате това НА компютъра, аз ви моля да погледнете и ЗАД компютъра, защото не искам да дремя някъде в Швеция, поради вероятността да има и друга някаква причина за неработенето на кредитната ми карта. Моля Ви помислете малко като нормален човек и разберете, че обяснението как превод за билетче към градския транспорт в Швеция е „рисков превод” не звучи нормално, врегнете целия си колосален трудов опит (звучеше като на 25г.) и се опитайте да ми свършите работата, за която съм си платил, по начин по който да елеминираме всякаква възможност за не плащане в Швеция, ако и да изглежда СУПЕР РИСКОВО плащане, като например билет за градски транспорт. В противен случай кредитната карта, която предлагате е не само безполезна, но и заблуждаваща.
Надявам се че ме разбрахте правилно и ви моля най-учтиво да помислим и проверим за други възможности за отказ на плащането, различни от „ВИСОКОРИСКОВО ПЛАЩАНЕ”
– Господине, аз пак Ви казвам, че затова е спряно плащането защото е рисково.

Тук вече ме е срам да пресъздам последващия диалог. В крайна сметка нулев резултат. След около час картата верно работеше и си направих плащането, но поне разбрах нещо – Кредитната карта не работи безотказно и може сериозно да ви подведе, особено в чужбина. Просто се подсигурете винаги и с пари в брой ако пътувате. Освен ако кредитната ви карта не е от чужбина. Там картите си работят нормално!!!

Skyp-e konsultaciq

Френската работа

Преди месец реших да ходя във Франция. Научил съм си урока и отивам в банката да направя кредитната карта дебитна. Ще рече погасих всички задължения, внесох доста отгоре и тя реално стана дебитна. С други думи вече посетих клон, но там пък нямали възможност да проверят в кои държави работи. Трябвало да звъня в Call Center-a.
Речено, сторено – звъня. Оказа се че виждат какъв е лимита на кредитната карта, защото веднага ми казаха, че съм надвнесъл доста пари отгоре. Казах им че се надявма да работи като дебитна карта, защото кредитните и функции малко куцат. Поисках да се уверят и да направят някакъв тест евентуално, за да знам че ще мога да се разплащам във Франция. Но понеже пътувам с кола, поисках да проверят и за Сърбия, Хърватска, Италия и Словения.
– Докога ще сте там?” – ме попита момчето от Call Center-a
– В смисъл?
– Ами за кои дати искате да Ви работи в тези държави?
– Ама какво ви засяга това? Да не искате да ме обирате вкъщи? Адреса и без това го знаете?
– Ами имахме много източени карти точно във Франция миналия месец. Някакъв хак и сега много внимаваме и сме ги блокирали за чужбина.
В този момент се сетих за случката в Швеция и че 6 от 10-те най-финансирани startup-a за 2015 в скандинавието са в сферата на сигурността на бекасовите разплащания. В Пощенска явно не знаеха за тези скандинавски напъни и действаха по стария начин – спираш разплащанията да не могат да източат картата, пък клиента ще се обади ако има зор. По-добре е отколкото да възстановяваме  откраднати суми. Те Шведите и останалите скандинавци да си се оправят.
Какво да се прави? С риск да ме посетят у дома докато ме няма, казвам кога няма да ме има. А ако се наложи по някаква причина да остана повече – ами ще си нося пари в брой. В Южна Европа кеша все още е модерен. Частично де, но за това след малко.
– Сигурни ли сте, че картата ще работи в посочените държави за посочения период?
– Сега ще пиша на колегите и те ще я разблокират.
– Колегите добре, но аз как ще разбера дали всичко е ОК?
– Ами те ще ми върнат отговор като го направят.
– На вас добре, на мен кой ще ми върне отговор? Все пак за мен го правим или бъркам нещо?
– Ами нямаме тази практика да уведомяваме клиентите.
– Ами създайте я де. Дайте да сме първите. Имате ми телефона и мейла, препратете ми отговора на колегите ви.
– Ами… няма да стане.
По-нататък отново не е за разказване

Вече съм във Франция. Картата работи безотказно и всичко е наред. Поне до момента до който  не искам да си заредя бензин. Голяма част от бензиностанциите и магазините нямат каси. Слагаш си кредитната карта в колонката и зареждаш. Така литър гориво е с 20 цента по-евтин. Подобно е и в супермаркетите. Хубаво ама „Ни работи”. Не ми харесва нещо картата. С две думи – добре че си нося кеш. По-скъпо е горивото така, ама пък без него колата не иска да върви. Къде останаха клетвите на младежа от Call Center-a, не знам? Пак не върши работа.

kami_1

За да не си помислите че само кредитните карти на Пощенска банка са така, да знаете, че след 30 мин. имам среща с клиент на ОББ с източена карта, на който му отказват възстановяване на сумата. Даже записи имали от камера как той самия си тегли сумата 1500 лева на банкомат в Англия. Друг е въпросът, че не е бил в Англия, но… ще видим как стоят нещата по-късно.
Проблеми и оплаквания сме имали и от Булбанк, ПИБ и Райфайзен. За ДСК вчера гледахте новините. Те са си трагични в електронните разплащанията по принцип.

Та… с 2 думи. Освен, че не можете да разчитате на кредитната си карта в чужбина, знайте че заявявате кога няма да сте у дома. Имайте предвид, че източването на кредитна карта е достатъчно често явление, а с пазаруването с нея предоставяте информация какво ядете, къде ходите, какви лекарства и за какви болести пазарувате… После да няма „Ама защо така стана, тя банката много лоша.” Да си знаете.

В. Кендов
Председател на Асоциацията на Потребителите на Банкови и Финансови Услуги
www.Draftis.com – Кредитни консултанти

9 comments

 1. Пенчо Питанката Reply

  За някои неща не съм напълно съгласен,че са така и че вината е винаги в българските банки. Не съм им защитник, и аз съм имал много спорове с тях по всякакви теми, но просто не винаги само те са черните.

  Това, че си надвнесъл пари в кредитната карта въобще не значи, че системите я разпознават като дебитна. Тя пак е кредитна, но просто с по-висока разполагаемост и когато плащаш, първо използваш сумата над кредитният лимит и чак като свърши тогава и той се усвоява. И ако някой не работи с кредитни карти, тя пак е неизползваема.

  По отношение на проблемите с плащанията на безнизностанцията във Франция, не знам каква е историята в конкретният случай, но като човек живеещ в Европа мога да кажа. че много бензиностанции (и не само), не примеат плащания с карти на Виза и Мастеркард, защото не искат да им плащат таксите. Особено по-малките фирми, не виждат смисъл да плащат 3-4% на Виза и си ползват само дебитни карти издадени от местни банки, защото таксите са в пъти по ниски. Даже и големи фирми го правят. Например двете най-големи търговска верига в Холандия, извън летищата и няколко топ туристически дестинации не приемат плащан с кредитна карта. А общо държат над 50% от пазара. Та идеята ми е, че ако не приемат кредитни карти няма как да стане.

  • VaskoK Post authorReply

   Това за дебитната и кредитната и разпознаването е ясно. Никой не твърди друго. казано е в контекста, да се елиминира основание като недостатъчност, но явно не е казано достатъчно добре.

   За бензиностанциите във Франция – заредих си пак с кредитна карта Visa но издадена от френската SG. Картата е на мои познати. Вероятния проблем е че реално бензиностанцията блокира някаква сума за известен период от време. А може и друг да е проблемът. Все тая. Въпросът е, че ако разчиташ на Кредитната карта за чужбина, вероятността да останеш на сухо е достатъчно голяма. Винаги трябва да си носиш и кеш. А носиш ли кеш, закакво ти е кредитната карта?
   Просто още една “парична единица”, която обаче оставя толкова следи и записи при използването си, че дългосрочно става малко спорно използването и.

   Ще пробвам да го обясня по друг начин – ако започна да Ви разпитвам без да ме познавате:
   С какво се храните?
   къде живеете?
   какъв ви е телефонния номер?
   От какво боледувате?
   кога икъде ходите на почивка…

   Сигурен съм, че ще ме напсувате и няма да ми кажете. На банката и нейните служители обаче с охота им казвате, като използвате кредитната си карта.
   Явно доста доверие имате на банковата система 🙂
   Забелязал съм, че доверие в дадена система имат само хората зависими от нея. те се опитват да минат между капките и никога не и се опълчват, защото с информацията кото са предоставили, могат да бъдат смачкани за секунди 🙂
   това реално ни е основния проблем в БГ в опита за създаване на общество. Всеки се опитва сам да си реши проблема, а сам не става. Но ако си зависим от дадена система няма как да се опълчиш и да искаш промяна нали? А как да не си зависим, като си предоставил всичката информация за себе си? плащаш си даже за да я предоставиш. Объркана и луда работа 🙂

   но щом хората ги кефи да плащат с кредини карти и това ги кара да се чувстват значими… значи нещата са нормални.
   но все пак статията не е как да направиш всичко възможно за да платиш с кредитната си карта, а по-скоро описва как да не дремеш на летището в Стокхолм, докато в БГ някой благоволи да ти разблокира кредитната карта или пък да не си буташ колата на магистралата във Франция, защото не ти приемали кредитната карта. Пък ако на някой му харесва така… нека си бъде информиран как по-лесно да му се случи тази случка 🙂

  • VaskoK Post authorReply

   Освен всичко казано хубаво е да си заставаме зад мнението нали? 🙂 Иначе остават разни съмнения. Пенчо Питанката не ми прилича на истинско име, а мейл ronaldo2401@abv.bg някакси не е най-ествствения мейл на света. Защо ли някой няма да иска да застава зад мнението си? каква ли ще да е причината? Подскажете ми моля.

 2. Пенчо Питанката Reply

  Изглежда се е получило неразбирателство кой какво е прочел и какво е разбрал. Основната сюжетна линия за която аз говорех, че е възможно да има причина извън българските банки поради които не може да се позлва картата. Това и само това аз се опитах да кажа. И с чъждестранни кредитни карти съм бил в ситуация в която не мога да платя в различни точки на света. И причините са толкова много, че ще отнеме доста време да ги опиша всичките с които аз лично съм се сблъсквал. Само за фактологията – миналият месец в Русия на ПОС терминалите на определена банка нито една карта не работи от 4 различни държави (една българска и три от “бели” държави включително едната е от зад океана ). В последствие разбирам, че въпросната руска банка си е взела решение, че в резултат на санкциите срещу Руската Федерация няма да приема чужди карти…. Аз не намирам за виновни издателите на картите в случая

  По отношение на това, че българските банки и служителите им са на принципа “царя дава, пъдаря не дава” когато става дума за комуникация с тях и когато трябва да свършат нещо, това е неоспорим факт ( с известни изключения). Редовно съм попадал на служители които знаят само “не може” и на въпроса “защо” отговарят с непреодолимото “ми така”. Имах период в които всяка седмица пише оплаквания и възражения до моята обслужваща банка ( и няколко държавни агенции и комисии)- къде с добро къде с лошо, научихме се да работим заедно в рамките на позволеното и разрешено от закона.

  По темата за личната информация – за мен в момента в който човек почне да ползва кредитна карта, не може да се скрие нищо от никой. И много добре знаят къде си, какво правиш, кой ти е адреса (поне този по лична карта), за какво си харчиш парите и тн. Приел съм го този факт и не мисля , че нещо мога да направя. Като съм поискал кредитна карта, съм приел условията им…Никой не ме е карал на сила и да ми е опрял нож в гърлото. А и истината е, че на всякъде по света е така. Ако искаме свобода и непроследимост, ще си плащаме кеш.

  За доверието – все пак трябва да има такова в банките, освен кредитна карта почти всеки човек ползва и други техни продукти които обикновено са обвързани с лични средства…а ако нямаш доверие на този на които си си поверил част от парите – има си много хубава българска поговорка за яденето на баницата и кои е лудият 🙂

  А като заговорихме за довери – какво стана със твърдението изписано на сайта : Your email address will not be published.

 3. Веселин Reply

  С кредитните карти поне има шанс да работят. С дебитните е потресаващо зле.

 4. николай Reply

  Никога няма да забравя когато си извадих първата дебитна карта в UK. Служителката в банката ми казва че нямат никакви такси, а аз я гледам подозрително и си викам тая нещо ще ме изгърби по друг начин 🙂
  А и в началото бях с българска виза карта от пощенска и трябваше да се подписвам вместо да ползвам пин и я оглеждаха подозрително 🙂
  Та за БГ и банковата система може да се говори много. 🙂
  Само да кажа че това да казваш къде ще си е практика и чужбина. На мен ми блокираха картата, защото бях си платил ядене на ферибота за Франция. В са та на HSBC има секция за това и вече редовно си го попълвам.
  Но това че от банката реално ми знаят навиците и предпочитанията ми дава тема за размисъл.

 5. Данаил Reply

  До автора: увлекателно разказвате, но трябва да си оправите граматиката и правописа. Първо научете кога се поставя пълен член. Цитат: Кеша/ ?/ още е на мода или :клиента? ще се обади ако има зор Има още няколко такива грешки. Шведите в средата на изречението се пише с малки букви, а Скандинавието – винаги с главна буква. Да неби се пише Да не би. Пускайте си материалите през програма за проверка на правописа, защото явно имате нужда от нея….

  • VaskoK Post authorReply

   Абсолютно заслужена критика, за която Ви благодаря. Проблемът е, че не проверявам материалите когато ги пускам. Пиша късно вечер и така се получава. и друг път са ме критикували за правописа и граматиката. програмата е добър вариант. Дайте някакво предложение за програма. Явно е крайно време да инсталирам някаква.

   Благодаря за критиката още веднъж. Явно вече е време. Извинявам се за немърливостта.

 6. Дедо Reply

  Историята е за ОББ, тъй като имах същите преживявания. Примерно блокирано ежемесечно плащане към Нетфликс, които от година плащам.. FFS? “Системата” им го разпознала като подозрително… 24 кинта… бул шит!
  Случай 2 – Уникредит – Виза дебитната им карта не работи в Япония, ОК те не приемат всякакви Виза карти на всеки банкомат, ама и на тези, на които пишеше, че работят с международни Виза… пак не работеше. Отделно в магазин не успях да платя нито с Уникредит, нито с ОББ карти и накрая добре, че имах кеш, че се събра целия персонал да ме гледам кой съм и защо не ми работят картите.
  Пълна трагедия сме и е крайно време да почерпим опит как се използват картите в САЩ и колко по-защитен си всъщност там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *