Коронавирусът добре, но кой ще излекува икономиката?

Stock exchange market is falling. Red arrow graph is showing a fall on a black trading board. Selective focus. Horizontal composition with copy space.
Коронавирусът добре, но кой ще излекува икономиката?

– Има ли нужда бизнесът от подпомагане и какво е планирало правителството?
– Какво да правим с кредитите си?
– Ще има ли рецесия или мерките на правителството ще спасят бизнеса?

Това са все актуални въпроси, които остават в страни от телевизионните дебати. Техния отговор се крие в цифрите и няколко основни новини, които минават между другото без да бъдат „навързани” в цялостна картина или да бъдат търсени връзките между тях.

Да започнем от помощта на държавата за бизнеса

С новия закон за извънредното положение не се предвиждат конкретни мерки за помощ на бизнеса. Имаше много коментари за мораториум върху плащанията по банкови кредити, но в новия закон се предвижда единствено спиране на някои действия на ЧСИ, които ще бъдат подновени веднага след отмяната на извънредното положение.

Напотив, бизнесът се натоварва с 50% от заплатата на неработещия поради карантина служител.
Тук всяка фирма трябва да се замисли какви резерви има и колко време може да издържи. Засега е един месец, но да видим какви други фиксирани разходи има един бизнес, които трябва да бъдат покрити при неработещо предприятие и свито потребление.

– Наеми
– Вноски по банкови кредити
– Лизинги на МПС
– Заплати и осигуровки
– Наближава срока за плащане на данъци
– Разходи за обезпаразитяване
– Административни разходи – счетоводство и ТРЗ, разходи за компютърна поддръжка, адвокатски абонаменти…

В новия закон не се предвиждат конкретни мерки в обекчаване на бизнеса по отношение на някое от тези пера.
Декларира се от правителството и по специално от мин. Горанов, че ще се отпуснат на Банката за развитие 500млн. лева за подпомагане на малкия и среден бизнес, но точно тази банка никога не е подпомагала този сегмент. Напротив. Около нея винаги е имало скандали за неправомерни помощи на корпоративни структури. Тази банка няма нито капацитета, нито клоновата мрежа да обслужи нуждаещи се малки предприятия.
Моят извод е, че нито лев от тези 500млн няма а достигне до малките и средни предприятия (МСП).

Кредитите по време на извънредно положение

Още по време на кризата от 2008 година се оказа, че фирмите с кредити пострадаха най-сериозно. По мое мнение това не беше заради някакви конкретни действия на самия бизнес, а поради законодателството, което позволяваше на банките едностранно да вдигат лихвите. И те го направиха масово.
Тогава както и сега нямахме финансов омбудсман, който да реши този проблем за месец, а водихме дела по 2-3 години. Трябва да призная, че това натоварваше финансово фирмите и някои от тях не издържаха. През това време банките бяха блокирали сметките им (имат това право по закон), а 2-3 години е трудно да издържиш с блокирани сметки при повишени разходи.
Проблемът идва от банковото законодателство. Излишно е да казваме, че то е изцяло в полза на банките и кредитните институции. Виждате как се нароиха фирми за бързи кредити. Това не е случайно. Законодателната почва за този вид дейност е подходяща.

По отношение на работата с банките нещата се повтарят. Няма предвидени мерки за облекчаване на бизнеса в изплщането на кредитите. Напротив – освен тях трябва да се плаща 50% от възнаграждението на неработещите служители.

В тази връзка съветвам управителите на МСП още сега да помислят за предоговаряне на кредитните си експозиции.
Ако желаете ще го направим заедно, но трябва да е скоро. Не чакайте последния момент. Тези неща се случват бавно.

Да се готвим ли за рецесия

Категорично ДА!

Няма измъкване от рецесията. Не само моите прогнози, но всички анализи които съм чел са категорични относно настъпването на рецесия. Спори се единствено колко дълбока и продължителна ще е тя.
Моето мнение е, че ще е сериозна. Миналата киза беше преодоляна с механизми на централните банки. Разбирайте печатане на пари и сваляне на лихвите. Лихвите вече са отрицателни или близки до нулата, остава единствено печатането на пари. Мисля, че няма смисъл да обяснявам как ще приключи това. Не се подлъгвайте по първоначалната дефлация. Може и такъв момент да има за кратко, поради свиването на потреблението.

ЕЦБ заяви, че ще отпусне 37 млрд ЕВРО за борба с коронавируса. Към 11.03.2020 бяха оповестили за едва 25 млрд., но забеляваме, че постоянно растат. На България по различни механизми се полагат между 812 млн и 1,35 млрд EURO. Моето мнение е, че това е една от основните причини България да обяви извънредно положение. Какви пари бихме получили без да сме в извънредно положение?

Последиците от това извънредно положение обаче ще са катастрофални за нас. За разлика от предходната криза 2008г., сега икономиката ни е на 100% зависима от Западна Европа. За Руския пазар имаме ограничения да изнасяме, арабские пазар също е затворен за нас. Какво очакваме тогава да се случи, ако самата Западна Европа обявява, че влиза в рецесия? Прдполагам сте чули за изказването на Меркел, че ще наравят всичко възможно да не се допусне безработица. Дори заделят фондове за това.


Но как стои въпросът с резервите на България?

Не е ясно! В последния ден на Февруари, Мин. Горанов заяви, че събраните в повече пари в бюджета са 1.495 млрд. лева. Вчера 18.Март.2020 Бойко Борисов заяви, че в следствие на извънредното положение и борбата с коронавируса, бюджетът вече е на дефицит с 3.5 млрд. лева. Говорим за 18 дни и едва около 90 заразени.
Единственият проследим разход е 500-те млн. обещани за Банката за развитие, която се предполага, че ще помага на закъсали МСП. Намерение което е с доста спорно изпълнение.

С две думи целеви резерви и политика за подпомагане на малкия бизнес в България няма.

Съветвам собствениците на бизнес добре да помислят върху отражението на няколко натрупващи се фактора – рецесия в Западна Европа, неработещи предприятия у нас поне един месец, фалити в хотелиерски, ресторантьорски и туристически браншове, намалено потребление, липса на адекватна политика за подпомагане на МСП, законодателство в полза на банките.

Преструктурирането на предприятията изисква време, а то става все по-малко.
Трябва да изберете как да се подготвите за рецесия. Какъв вид презапасяване да направите – с информация или с тоалетна хартия.

Васил Кендов – на страната на бизнеса и кредитоискателя

Финансовият блог Kendov.com не е комерсиален. За да остане такъв и ако материалът Ви е харесал, моля споделете го във ФБ за да стигне до повече хора

2 comments

  1. Красимир Иванов Reply

    Здравейте , зная , че доста писахте преди за ипотечните кредити .
    Но въжможно ли е предоговаряне с банките при сегашните условия и при лихви около от 3-4 % с цел минимизиране бъдещи високи лихви и неустойки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *