Колко дълбока ще бъде тази криза?

Колко дълбока ще бъде кризата?

Тиражират се 2 сценария

Според първия, всичко ще отшуми за 2-3 месеца. Борсите ще се възстановят, веригите на доставки също.

Аз обаче не ги виждам така нещата. Не виждам макроикономическите инструменти, които могат да повлияят тази ситуация.
Преди месец, световната банка със свой доклад официално съобщи, че няма вече инструменти, с които да повлияе на търсене, предлагане и борси. Единственото което централните банки могат да направят е да печатат пари. Доклада звучеще горе-долу така:

„Вече нямаме с какво да влияем ефективно. Можем единствено да увеличаваме паричната маса в обращение, до когато е необходимо. Какви ще са последствията от такава политика не можем да предвидим.”

Паричната маса в обращение е най-силният инструмент за влияние върху икономиката. По-силен е от данъците. Сега може да работи в една единствена посока – увеличение ан паричната маса в обращение (разбирайте печатане на пари).
Веднъж влезли на пазара, тези пари могат да бъдет изтеглени или с увеличение на лихвите (за да се приберат в банковата система поради сигурна доходност) или чрез война, бедствие някакво или катаклизъм с големи разрушения.

Някои ще питат за инфлация. Дали политиката на печатане нa пари ще доведе до инфлация? Тук идва втория вариант в който аз вярвам.

Сценарий 2 – рецесията ще е изключително дълбока

По-дълока от тази 2008-2009. Знам, че повечето са я забравили, но ще си я припомнят. Борсите вече я припомниха. За 5 дена 4 спирания на търговията на Ню Йоркската борса. Единният ден много на минус, другия ден много на плюс. Спекулации сериозни. Като цяло обаче доста на минус.

Ето какво казват от Bank of America.

‘Jobs will be lost, wealth will be destroyed’

„Хората ще губят работата си, богатството ще бъде разрушено”

Извънредното положение

Това ме притеснява повече. Стана ясно, че коронавируса е опасен, но не по-опасен от ЕБОЛА или Морбили. За тях обаче нямаше извънредно положение. Тук целия свят се е впрегнал в мерки срещу коронавируса. Но колко е сериозен няма значение за анализа.
Въпросът е, че при извънредно положение, ръцете на правителството да харчи каквото и колко иска са развързани.
Всичко в името на короната. Като при поданиците на Британската Империя.

От повече от година тиражирам една моя теория, че Британия ще напусне ЕС, когато кризата настъпи. Преди това ще са прецакани жестоко, докато ако има криза, те ще са по-малко зле от ЕС. И май се оказах прав. Британците имат информация и си планират нещата. Как обаче нашите ги планират?

Ами не ги планират изобщо. Единственият им план е да отклоняват средства. От ЕЦБ ще получат 1.3 млд Евро за справяне с епидемията. Е как няма да обявят извънредно положение? Кой ще им даде тези пари иначе? А излишъкът на Влади Горанов към 29.02.2020 бил 1.4 млрд. Да ама според ББ към 18.03.2020 вече имаме дефицит от 3.5млрд. Ще рече, че 5 млрд са заминали за 18 дни.
Аз това не го вярвам. И на двамате не вярвам. Не лъжат за първи път. Но го приемам като заявка за „як харч” в следващите месеци.

Но мен повече ме притеснява извънредното положение, Много е удобно по време на криза. Хората не протестират, парите се харчат по „целесъобразност”.

Да сте чули някаква актуализация на бюджета в следствие на извънредното положение? Няма и да чуете. И закон до вчера нямахме. Сега имаме. Закона е 4 страници. Четох го и търсих текстове за облекчение на бизнеса. Ами да Ви успокоя – няма такива.

И за да не ви отегчавам ще Ви кажа, че в цял свят с извънредните положния е така.

Дано не съм прав, но точно това съвпадение – криза + извънредно положение ми е доста съмнително. Като прибавим и затваряне на граници и изпращането в Италия на 30 000 американски войници за учение, при положение че САЩ забрани полети от ЕС, излиза, че коронавирусът може да ни е най-малкия проблем.

Чудя се какво оптимистично да Ви кажа, но не знам. Най-оптиистичното, което се сещам е, че прозвънявам по 2-ма бизнес клиенти на ден и начертаваме мерки за действие в условията на криза. Винаги завършвам с „Дано да съм Ви бил полезен”, а те като че ли са се наговаряли „ – Естествено, така синтезирана информация няма кой да ни даде. Поне знаем какво да правим.”

Горното не е реклама. Просто е единственото положително което се сещам.

Васил Кендов – на страната на бизнеса и кредитоискателя

1 Comment

  1. Ивайло Reply

    Повечето финансови експерти, величия и съветници обсъждат два варианта на кризата: V и W. По-интересно ще стане, ако корекция е “L-shape” i кризата премине от рецесия в депресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *