Колко са прецакани поръчителите по кредити

porachitelКолко са прецакани поръчителите по кредити?
„-Те роднините явно са се консултирали и сега банката само мен гони.”
Доста често започвам да чувам този израз и то все от свестни хора. То явно няма и друг начин да те излъжат. Става само с хората които се опитват да помогнат.

В разглеждането на този проблем може би трябва да се тръгне от по-далеч. В цивилизования свят такива неща като поръчители по потребителски кредит няма. То на практика потребителските кредити там са кредитните карти. За нас в БГ не е така обаче. Тук даже си имаме отделни закони за потребителския кредит и за ипотечния кредит, но за това друг път. Сега за поръчителите

Skyp-e konsultaciq

Поръчител или Съкредитоискател?

Аз казвам – все тая. Мога да започна да се правя на много умен и да ви обясня в детайли разликата, но практически и поръчителя и съкредитоискателя го закършват по абсолютно един и същ начин (без значение кой с какъв статут е), ако стане нещо с кредитоискателя за чийто кредит гарантират.
От юридическа гледна точка обаче не е така. Поръчителя е една идея по-прецакан в защитата на правата си.

Поръчителят не получава копие от договора за кредит, погасителен план, информация за състоянието на кредита

Горното е практика на абсолютно всички банки. За тях поръчителя няма никакви права. В случай че кредитоискателя умре, не си плаща кредита, има закъснения… поръчителя е последния който ще разбере това. И ще го разбере от запора на заплата си или възбраната на недвижимите си имоти!!! Хубаво запомнете това последното, защото то върви с факта че ще бъдете осъдени. Сега и кулминацията –

ПОРЪЧИТЕЛЯТ няма право да възрази !!!

kami_1

Той не е страна по договора. Той е… поръчител. Разбирайте спестовната касичка, която банката да разбие при проблем с кредита.

Най-честите проблеми на поръчителите

1. Починал кредитоискател. – в този случай поръчителят последен разбира. Първи разбират роднините на кредотоискателя и имат най-много време да реагират, така че действията на банката да не ги засегнат.

2. Кредитоискателя просто отказва да плаща – имах такъв случай. Лекарка изтеглила няколко кредита (всички с поръчители) и не плаща. Банката събира сумите от поръчителите, а кредита по партидата на кредитоискателя се погасява и след няколко години той може пак да изтегли кредит  Nice, A?

3. Кредитоискателя не може да плаща, но поръчителя е известен – това е дълго за описване, а аз нали съм мързелив консултант ме мързи да вляза в детайли. Просто се обадете в такъв случай.

Draftis

И ако горното не ви се струва като голям проблем, да знаете, че имате права като поръчител. Поне на хартия. На практика вашите права се задействат, когато изплатите цялото задължение. А дотогава я хамилата я хамиларя. Плащате си като поп. После вече може да оспорвате дали ЧСИ-то Ви е взело повече, дали банката е променяла незаконно вноската, да търсите наследства и имущества на човека за който сте гарантирали… Луда работа нали?

Така, че кратко и ясно – НЕ СТАВАЙТЕ ПОРЪЧИТЕЛИ! Ще страдате.

В. Кендов
Драфтис – кредитни консултанти
www.draftis.com

2 comments

  1. Георги Банков Reply

    Преди няколко години се прецаках жестоко и станах порачител…. не правете тая грешка дори да е за роднина. Когато започне да не се плаща заема става лошо, започват да звънят, да пращат писма направо постоянен тормоз все едно аз съм изтеглил заема, имам чувството, че вуйчо ми ( той истегли заема) не са го търсили изобщо. Преди 3 месеца имах сериозно финансово затруднение и на мен ми се наложи да изтегля заем, и познаите никъде не искаха да ми дадът, само netkredit незнам и аз как се съгласиха, но ми дадоха.
    Та от мен да знаете не ставаите порачители никога, защото като се наложи вие да теглите заем няма да ви дадат….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *