Спрете да плащате на банките, но се пригответе преди това

goodbyeСпрете да плащате на банките, но се пригответе преди това

Искате или не, ако сте собственик на малко или средно предприятие, такива мисли ви минават през главата. И не защото сте мошеник или неудачник (както се опитват да ви убедят „успешните”), а защото сами разбирате, че с банките и държавата оправия няма.
Днес всеки дава за пример „успешни” млади хора компютърни специалисти. Аз обаче помня преди 30 години, когато програмист кандидатстваше за работа и кажеше „- Аз съм програмист и имам инженерно образование.”, от другата страна чуваше със съжалителен глас „-Ама ние търсим икономисти.”
Подобно беше положението и с медицинските професии преди 20 години. В момента обаче, ако ще фелдшерско образование да имаш, веднага те взимат където и да е в Западна Европа.
това се нарича конюнктура, а тя е следствие от законодателство. Едни професии и бизнеси залязват, а други се развиват.

Но да се върнем на темата с банките. Нямам клиент, който да не се е справил с бизнеса след като е спрял да плаща кредита си. В тази статия съм описал причините.

„Малките и средни предприятия трябва да забравят за инвестиционните кредити, ако искат да оцелеят”. – See more at: http://kendov.com/small-business-and-bank-loans/#sthash.cnU2OzNl.dpuf

Днес дори гороих с един клиент. Реално първия ми клиент. Естествено ме критикува, че статиите са ми доста дълги, но поне станахме приятели и сега се развива доста добре.

Draftis

Всичко това обаче не става от само себе си. Иска се подготовка. А най-добрата подготовка е информацията. Да знаеш какво следва е изключително силно оръжие във всяка ситуация. Особено когато става въпрос за бизнес.

От друга страна банките имат желязна статистика. Знаят много по-добре от вас кога ще изпаднете в затруднение и кога ще ви се наложи да „предоговаряте”. Колкото е по-дълъг кредита, толкова по-голяма е вероятността да им почукате на вратата или да се смени „конюнгтурата”.

Изобщо… няма оправия с тях. Но след като имате вече кредит, поне съберете и информация. Може да се окаже, че и да искате не можете да плащате. Друг е въпросът, че спрете ли да плащате ще живеете по-добре.

kami_1

В. Кендов
Драфтис – кредитни консултанти
www.draftis.com

3 comments

 1. ТоТо Reply

  Защо не доразвиете темата с някой общи примери как човек да се подготви преди да спре да плаща на банките. Как може да продължи напред след като има вече натрупани големи банкови задължения?

  • VassilKendov Post authorReply

   Здравейте. Такава информация не е за блог. В момента ми атакуват блога и успяха. Ако дам информацията която искате, в най-добрия случай ще променят законодателството и няма да можете да правите и това, което в момента можете.

  • VassilKendov Post authorReply

   Това е един коментар, който писах денс във ФБ

   “Vassil Kendov Такааааа, преди година и половина, данъчните дойдоха в една от моите фирми, която прави сделки освободени от ДДС и откриха 400 000 лева ДДС за внасяне. блокираха ми сметката с 500 000 лева (100 000 бил корпоративния данък). Обжалвах и спечелих. Сметката остана блокирана, защото веднага назначиха втора ревизия, която и в момента тече, въпреки недоумението на новите проверяващи “-Ама защо така са го направили колегите?!?”
   Към днешна дата фирмата има 0 лева оборот, а молбата ми да разблокират 3000 лева за да си платя на счетоводителите беше отхвърлена с мотивите “- Това не е необходим за дейността разход” и “Фирмата в момента не работи и не генерира данъци!”

   идват философските въпроси
   – Трябва ли да ми дреме за служителите на Дунарит, повече отколкото на тях за мен?
   – Има ли някакъв мегдан за обединение на хора със същите проблеми и при какви условия?
   – Като знаем какъв е оръжейния бизнес и къде се продават тези оръжия, трябва ли да съчувстваме на собствениците и работниците, на които не им дреме кой ще бъде убит от тези оръжия?

   Ей така философски си мисля тази сутрин.”

   В този ред на мисли, ми се струва, че ако развия тази тема, трябва да мигрирам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *