Специални ли са специалните предложения на банките?

special-offerСпециални ли са специалните предложения на банките?
Какво им е специалното на преференциалните предложения за кредит? Има ли такова нещо изобщо? Чакайте сега да видим.

Логиката – Имам един познат в банката.

Това е много добре. Хубаво е човек да има познати. Но нека си отговорим на въпроса – Какво очакваме?
1. Решенията в банката се взимат по 2 начина – По процедура и с кредитен съвет. Това последното в зависиост от размера на кредита. Има и един тряти начин – по изключение. Всеки изпълнителен директор може да прокара такова решение или поне има лостовете.
Въпросът тук е вашия познат в банката изпълнителен директор ли е? Защото ако не е, значи ще кара по процедура.
Виждал съм как се взимат решения по изключение. Става на секундата. Такъв беше случая на един от програмистите във фирмата обслужваща банка ДСК. Вие в тази ли фирма работите?

2. Има ли правомощията Вашия познат? Ако чуете „– Ще говоря с регионалния директор” – значи нещата не са добре. Верно е, че регионалните директори имат права да направят накои отстъпки, но… не ги правят даром. Най-често отстъпват от лихвата, но вдигат таксата или искат превода на работната заплата при тях (тегленето после на сумите става срещу такса).
Общата логика е, че банката има желязна статистика. Тя трябва да спечели от вас Х пари. Дали ще епод формата на лихва, такса по кредита, застраховка, такса за банкомат… това вие няма как да го сметнете. Ако не докара тази печалба, регионалния директор и вашия човек, ще пишат доста обяснения и финално ще бъдат уволнени.
Представяте ли си на всичките си познати, банкерите да дават преференциални условия? А сега си представете, че Вие сте акционера от … Швейцария примерно и някой тук в БГ раздава вашата печалба на негови си хора? Луда работа нали? Няма да го търпите и 5 минути на работа 🙂

Draftis

Логиката – получих писмо със специално предложение, защото съм добър клиент

Добър клиент е този от който печели банката (и акционерите). Само да си знаете от статистическа гледна точка печалбата на банката от фирми къмто физически лица е 6 към 1. Ще рече, че за всеки лев печалба от физическо лице, банката прави по 6 лева печалба от фирма клиент.
В тази връзка следва да се позамислите дали тези писма не са резултат от банкоеата статистика и информацията която вие сте им дали?
Банките пускат по един филтър с кретерии на клиенти и вие попадате там. После този списък или се разплаща автоматично по клоновете, където сте клиенти на съответните инспектори, които отговарят за вас, или ви изпращат писмо (e-mail). Имайте предвид, че съответните инспектори които са получили такива списъци, са получили и план за изпълнение. Затова са толкова насточтелни – да не се чудите.
Един от членовете даже получи официално писмо от ДСК, че дължи 1 000 000 лева и стават изискуеми, а кредита и беше около 12 000 лева. Дойде при мен трепереща като рапър от концерт на Ашър. Само тя си знае какво преживя. Защото предложението и писмото бяха официални и персонални. Е… верно станало е компютърна грешка, но какво от това. Грешки стават. Та така и с вашите специални предложения. После се оказва, че нещо не е съвсем ОК (защото никой не чете договора, пък и да го прочете не го разбира, но това е друга статия).

И понеже постоянно ме критикуват за дължината на статиите, а стана въпрос и за банка ДСК, мисля да спра до тук и да Ви приложа последното ни решение по делото с ДСК.

DKS Osydena

 

Васил Кендов
www.draftis.com
ДРАФТИС – Професионални Кедитни Консултанти

kami_1

2 comments

  1. проф. Боян Дуранкев Reply

    Поздравления, както в повечето случаи – блестящ анализ!

    • VaskoK Post authorReply

      Мерси проф. Дуранкев. хубаво е да знае човек, че не си чете сам на блога 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *