Политиците се разбраха – влоговете извън опасност

deposit_1Политиците се разбраха – влоговете извън опасност
Днес на консултативния съвет при президента политиците се разбраха. В интернет видях следния коментар по случая

„Споразумяха се.
*До влизане в еврозоната сме във валутен борд.
*Банките са стабилни.
*Финансовата стабилност е национална сигурност.
*В ход са законодателни промени
в подкрепа на банковата стабилност.
*Има криза на доверието и криминална дейност, която ще се преследва от закона.
*Предсрочните парламентарни избори да се проведат на 5 октомври.
*В рамките на 42 НС няма да има следващ кабинет.
*На 6 август президентът ще разпусне 42 НС и ще назначи служебен кабинет.
*Консултациите ще продължат.”

Видях също така и следния коментар

Draftis

„Николай Христов – Само това ме тревожи – *В ход са законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност.

По две причини:
1.*Банките са стабилни. (ама ще ги подкрепяме, въпреки??? това … за да са още по??? стабилни – има нужда ли??? )
2.Никога “законодателни промени” не са правили нещо “в подкрепа” на това, което трябвало да подкрепят”

С две думи „циркът свърши”. Баницата се раздели, а проблемите се отлагат. Какво обаче стана ясно?

1. За стабилност на банковата ни система не може и да става въпрос. Щом 500 SMS-a може да разклатят системата и да всеят паника… „е…и и системата”.
2. Извън всякакво съмнение вече е факта, че това беше сценарий. Лошото е че беше политически, а виновни отново няма. Тоест има – Чикагото. Той е споделил стара статия във ФБ профила си и е предизвикал кризата… Да-а-а-а. Вече съм спокоен, а Вие?
3. Държавния апарат смаза за дни една от най-стабилните и ликвидни според БНБ банки в БГ, а именно КТБ. Какво остава за Вашия бизнес, ако и Вие не слушате.
4. Оказа се че страхът от загуба на спестяванията е по-силен от електричеството. Но може и да е от друго. Може доверието в банковата ни система е “на ниво”.

Какво следва?

Skyp-e konsultaciq

1. Извън всякакво съмнение е вече факта, че ПИБ ще бъде подкрепена по всякакъв начин. По закон БНБ не може да я рефинансира, но и преди е имало криза причинена от слухове с ПИБ. „Злите езици” говорят, че тогава БНБ е „подарила” на банката 1 млрд. да покрие тази истерия. Няма проблем да го направят и в момента.
2. Без съмнение голяма част от хората ще преместят спестяванията си в големите западни банки, като това ще им даде допълнително козове да правят каквото си искат.
3. Със сигурност банковата система ще бъде разменна монета в политическите пазарлъци оттук нататък. По този начин всеки икономически анализ ще бъде излишен. Финансовият мир става заложник на политическите договорки, а стабилността и гарантирането на влоговете ще изпаднат в пряка зависимост от него.
4. В следващите месеци част от частните капитали ще напуснат БГ. Те не могат да си позволят да бъдат част от политическите договорки. А Вие бихте ли желали ако имате спестявания да кажем от половин милион?
5. При следваща банкова криза (разбирайте политическа) вниманието на хората ще бъде притъпено.

Има и положителни новини

1. Изписа се достатъчно за закона за гарантиране на влоговете и предполагам на всеки вече е ясно, че такова животно няма. Това зависи от волята на политиците. А това е добре да се знае.
2. Тази истерия ще доведе до търсене на алтернативи за влагане на спестяванията и най-вероятно ще доведе до повишено търсене на недвижими имоти. Това също е форма на спестяване за повечето българи, въпреки че аз не я споделям.
3. Голяма част от потребителите ще започнат да се консултират за личните си финанси преди да вземат решение и да търсят информация извън ТВ медиите и SMS-ите.
4. Добър сигнал се даде и към всички кредитоискатели. Промените в банковото законодателство могат да станат единствено чрез налагане от вън (визирам ЕС) или по-бавно във времето, чрез повишаване на информираността и взимане на правилните икономически решения. Единственото което е в състояние да трогне банковата система са печалбата или загубата. А това се променя бавно. Все пак един договор за кредит е за над 25-30 години.

Голямото рефинансиране предстои. Не го пропускайте! Информирайте се и поне този път подходете с недоверие. Най-малко можете да си прочетете договора. Поне този път не ставайте заложници на БГ законодателство.

Васил Кендов
Draftis – кредитни консултанти www.draftis.com
Председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги
www.angrysheep.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *