Икономически поглед на конфликта Русия – САЩ

obamaИкономически поглед на конфликта Русия – САЩ

От известно време чета как Русия били супер, а САЩ гадни империалисти и обратно. А Путин е „Дявола и Бога” (и обратното 🙂 ).
Всички знаем за Майдана и последвалите събития, както и официалните версии за това, съответно на САЩ и Русия. А каква е действителността? Тя се оказва различна за всички. Едно обаче остава неизменно – Келипира. Хванеш ли му цаката на келипира, всичко си идва на място. И тогава няма лоши и добри. Всички ставаме едни позитивно мислещи и всеопрощаващи.
Аз като не знам нещо, почвам да следя паричните потоци. Успея ли да ги разгадая, келипира лъсва. Мисля, че ги хванах този път и ще ги споделя с Вас.

Количествени облекчения

сигурен съм че малко хора знаят какво е това. Ето едно сравнително добро обяснение

„Сами по себе си, количествените облекчения представляват един по-модерен, индиректен вариант на практиката на печатане на пари от страна на централната банка на една държава, с цел увеличаването на ликвидността на икономиката. Обикновенно анализаторите го разглеждат като инструмент от последна инстанция, който се прилага само в краен случай, когато централната банка не е в състояние да повлияе на кредитирането  чрез промяната на основния лихвен процент.”

Да си го кажем просто – печатане на пари.
Имайте предвид, че количеството пари е НАЙ-СИЛНИЯ инструмент за влияние върху икономиката. По-силен е от всякакви данъчни политики и законодателства. Не случайно българската икономика е в това състояние, след като нямаме възможност да провеждаме парична политика в условията на валутен борд. Причината за геноцида на Хитлер над евреите също е свързан с този инструмент на политиката, но за това друг път, ако Ви е интересно.
От Ноември 2008, федералния резерв на САЩ провежда въпросните количествени облекчения. На практика те наливат пари в американската икономика, но същевременно я изваждат от равновесие и засилват потреблението. Всички знаете какво се случва, ако Ви удвоят заплатата. Почвате на харчите повече, а когато на всички им увеличат заплатите, търговците започват да вдигат цените. Така се появява ИНФЛАЦИЯТА.
Всяка икономика има така наречения „времеви лаг”. Това е времето за което наливането на пари в икономиката, ще доведе до повишение на цените и до инфлация. За големите икономики като САЩ, този период може да бъде доста дълъг, в зависимост къде и по какъв начин се „инжектират” тези пари. Говорим за години.

Пример 1 – ако се пуснат по начин, който да се „завъртят” на фондовата борса, то ще мине доста време преди да минат през банките, фирмите, инвестициите, заплатите на хората, увеличеното търсене на стоки и услуги, и в крайна сметка увеличение на цените.

Пример 2 – ако всичките пари във вашата държава са 1000 долара, за този месец Вие ще можете да купите стоки максимум за тази сума. Ако следващия месец напечатате още хиляда, ще можете да купите стоки за 2000 хиляди, но това значи да имате две коли, два апартамента, да ядете 2 пъти повече и съответно да произведете всичко това двойно само за месец.
Сами разбирате, че е невъзможно за месец да удвоите производството си, както и търсенето, просто защото не можете да карате едновременно 2 коли и да работите по 16 часа.
Следователно когато търговците надушат, че Вие имате 2 пъти повече пари, ще Ви надуят цените и инфлацията Ви е в кърпа вързана.

Инфлацията и последствията от нея

В България сме имали хиперинфлация. Не е кеф нали? Помните долар от 3000 лева и същевременно заплати от по 10 000 лева, а лихвите в банките по 20%

Ето сега какво казва статистиката за САЩ

debth_USA

Казва, че дълга расте. Следователно и инфлацията няма да се забави.

Но инфлацията значи и високи лихви. Федералния резерв на САЩ вече направиха изявление, че обмислят повишение на лихвените нива. А това не е good. Ще се повишат разходите на фирмите по изплащане на кредитите, което ще намали печалбите. Сами можете да предположите каква ще е реакцията на инвеститорите на фондовата борса. Продадат американските ценни книжа, защото няма да очакват адекватна печалба за своите инвестиции в края на годината, това както казах не е good.

Draftis

И като едни вещи анализатори, трябва да решим какви мерки да вземем, за да може онези допълнителни 1000 долара, които напечатахме да не се превърнат в инфлация. Ако може да ги изнесем някак си, без да вдигаме лихвите и същевременно хората да ги искат и да ги търсят. Е да ама хората не ги искат, защото нямат покритие и са просто хартия.

Общото между Ирак, Либия, Иран, Русия, Китай и политиката на САЩ

Освен, че са диктаторски режими, незачитащи човешките права (с което САЩ и ЕС са били ОК дълги години) те са се отказали от долара като разменна единица. С други думи са се отказали да продават ресурсите си срещу долари. Знаете какво се случи с Ирак, Либия, че даже и с Афганистан (там петрол няма, но има друг бизнес плащан в долари в кеш). Знаете, че доста негативи се приписват и на Иранската ядрена програма, макар в Ирак да не откриха нищо подобно след войната. А Иран е виновен най-вече, защото продава петрол срещу злато. Дори съседната Турция си плаща доставките в злато, а не в долари.
Ето къде ще отидат тези допълнително напечатани 1000 долара. Ще отидат в Ирак за да може срещу тях да се получи петрол. И така търсенето на долари се покачва, както и нуждата от тях. С тях се разплащат доставките на иракски петрол и те реално напускат Американската икономика без да доведат до инфлация или покачване на лихвите, а вкарват реална суровина – петрол.

Сега да видим каква я свършиха Руснаците и Китайците. Ами че те се отказаха от долара като разменна валута в търговията помежду си. Ето и малко световни новини, за които бас държа, че не сте чули изобщо или поне не сте разбрали какъв е смисъла на това.
https://www.youtube.com/watch?v=FuAwPT5Jy5s

Явно Путин си е научил урока от разпада на СССР и изказването на Рейган
„Руснаците имат оръжие. Много оръжие. Ние ще направим така, че да няма какво друго да ядат освен оръжието си”

Skyp-e konsultaciq

Реално погледнато искрата на сегашния конфликт бе запалена от страните от БРИКС с отказа им да ползват долара. Ако не го ползват, това значи крах за американската икономика. Помните как миналата година в САЩ не гласуваха новия заем и чиновниците останаха без заплати, докато не се разбраха в сената и не гласуваха новия дълг (за САЩ дълг=заем). Е тази година ще е същото, че и по-зле. Отново ще искат увеличение на тавана на дълга и отново ще печатат пари за да закърпят бюджета. И за това им трябва война на хората. Хубава и мащабна, в резултат на която някой нов ресурс (примерно руски ако е възможно) да се разплаща с долари. Долари които са напечатани да запушат тазгодишната дупка, а догодина да ги няма в Америка. Ако може да са в Китай примерно. Но китаеца не иска долари. И веднага още една новина, която не сте чули или поне не сте разбрали. – Китай неиска да купува повече американски дълг.
http://www.zerohedge.com/news/2012-11-17/china-persists-refusing-buy-us-paper-foreign-ltm-purchases-treasurys-plunge-three-ye

Погледнато от макроикономическа гледна точка, ако САЩ не успяват да „принудят” държавите да търгуват ресурсите си в долари, то американската икономика на практика ще се срине. Представете си ако Китай пожелае да превалутира резерва си от долари в евро. Какво според вас ще стане с американската икономика? Какво ще правят американците с всичките 3.948 трилиона?

„China’s foreign exchange reserves rose to $3.948 trillion at the end of the first quarter. The figure in 1978 was $167 million, and in November 1996 it surpassed $100 billion for the first time. The change has been amazing.”

В този ред на мисли, ако приемем, че мотивите за случващото се в Украйна, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, Сърбия (пропуснах ли нещо) са икономически, а не „светлите идеали на американската свобода”, то спокойно можем да заключим, че американската икономика има нужда от периодични войни, именно за да „налага” разплащанията с долари, които са били напечатани по-рано (помните графиката в началото. Да знаете че в САЩ дълг = печатане на долари).

В духа на позитивизма можем да заключим, че САЩ нямат избор. Ако света се откаже от разплащането в долари и всички тези хартийки без реално обезпечение се върнат в САЩ, представяте ли си какво ще стане? Точно в този ред на мисли САЩ нямат избор, освен да правят войни. Така е структурирана икономиката им. Дали е устойчива една такава структура… това е друг въпрос. Докато има войни и търсене на долари за разплащане на съществуващите ресурси, системата ще е ОК. Дори няма да е необходимо да се завзема която и да е територия, стига всички ресурси да се разплащат в долари. Хартия срещу ресурси – хитро нали?

И понеже вече е дълго, а предполагам не Ви се чете повече, оставям всеки да вярва в каквото си реши. Все по-добра ми се струва тезата че Путин е гаден агресор и завладява територии на чужди държави, посредством зелени човечета. А защо днес е агресор, а до вчера не беше…, кое го е провокирало точно сега да избие на агресия… това не е важно. Още по-маловажно е кое е провокирало причината, която е провокирала Путиновата агресия J
Абе Think positive 🙂 не се напрягайте. Само ще Ви боли главата. Мен вече ме заболя и не е хорошо!

Васил Кендов
тъпоглав мислител

Статията написах за моя приятел Румен Игнатов, с който си чешем езиците на тема политика.

19 comments

 1. ноемис Reply

  Толкова много “количествени улеснения”, а цената на златото не мърда или поне не се движи логично.

  Ако това за “правенето на войни” на Щатите е вярно, интересно е колко далеч са готови да стигнат този път. Защото ми се струва, че война пряко или косвено с Русия съвсем не е безобидна авантюра и има потенциала да премине в конфликт, при който загубите ще са много повече от ползите във всяко едно отношение. Също така изглежда, че руснаците имат доста по-малко да губят и са готови на някои по-крайни действия, което към момента не може да се твърди за САЩ и ЕС. Въпросът е къде е границата отвъд която няма връщане назад и дали някоя от страните ще реши да я премине.

  • VaskoK Post authorReply

   За това със златото и аз се чудих, но мисля че му хванах логиката. както казва една позната “-Следи цената на златото и кохгато почне да се качва, брой 30 дни и почвай да се окопаваш”
   дълго ми е да пиша сега и за тази зависимост.

 2. Ivanov Reply

  А това, че петрола се търгува на борсите в САЩ, не оказва ли допълнително влияние за контролиране на долара ?

 3. Krasimir Nedelchev Reply

  А ще направите ли прогноза – война с Русия или фалит на САЩ?
  Всъщност студената война се разгаря (оксиморонче) с икономическата блокада наложена от ЕС на Русия.
  Но мисля, че така или иначе много бъркаме с тези НАТО-вски демонстрации.

  • VaskoK Post authorReply

   Не мога да правя политически прогнози. Предпочитам да се огранича до икономическите.
   но една връзка е сигурна – печатане на долари = скорошна война.
   Ако нещо тръгне да се случва с долара (а то ще се случи), войната е единственото решение за САЩ. по време на война се търсят стоки и ресурси плащани с USD. Оръжия, петрол, заеми…
   Това е причината според мен в момента долара да расте. На границите на ЕС се води война, а САЩ плаща войски и техника в България, Лихва, Естония…
   За подръжката на всичко това се плаща с долари.

   • БГ СМЕШКИ Reply

    като цяло статията ви е отлична ! един от малкото които разбират за кво иде реч в Бантустана !
    понеже народа е зле като цяло у нас …едисанвеното за което не сте прав е е причните за качването на долара – а те са 2 – 1во зради спада на петрола и 2ро заради спада на еврото …. това естсвено се манипулира от Федереалния резерв както и от Запада като цяло …няма нищо пазарно в ценатата нито на петрола нито на долара а на златото пък най- малко …Златният пазар и изклюително манипулиран от ЦБ а цената се определя от Лондоснкия фиксинг в кабинентите на мистър Ротишлд ! Западът ще направи всичко възможно центата на златото да не се качи …че тогава долара и американсия дълг ше отидат в тоалетната а с тва и американската иконмика …. но пък това ше стане – въпрос на време е !

 4. Иван Reply

  @VaskoK, разочаровате ме. Толкова мислене да му ударите и най-накрая да повторите опорните точки, които руските тролове и техните местни колеги повтарят от поне една година. И то със същите “скокове на вярата”, които са необходими за да навържат несвързаните неща в експозето.

  1. САЩ печатат долари и това увеличава инфлацията. Всъщност, кризата от 2008 предизвика дефлация. Точно възстановяването на икономиката е причината Фед. да увеличат тяхната лихва, което е механизмът за изваждане на пари от обръщение.

  2. Светът все още търгува в долари. Моля посочете какви обеми петрол и газ се търгуват от Русия в рубли (или юани). Едно е да обявиш намерение, друго е да го правиш наистина.

  3. Моля обяснете, как войната в Украйна принуждава Русия да търгува с долари?

  4. Моля обяснете, как точно САЩ са намесени във войната в Украйна. Защото на мен ми се струва, че САЩ хвърлят бомби струващи милиарди срещу ISIS, докато в Украйна пращат само съвети, дрехи и телефони.

  5. САЩ водят войни са собствена изгода, но техните жертви във всички случаи не могат да им отвърнат. Да се заяждат с Русия е много опасна игра, която може да доведе до изтощителна кървава конвенционална война или апокалиптична ядрена. И двете са лоши за бизнеса.

  6. Давате си сметка, че Русия можеше да избегне войната в Украйна, санкциите и загубата на международен престиж, просто като остави нещата на естествения им ход.
  На следващите избори, източните райони пак щяха да гласуват за про-руски президент и про-руски партии и Украйна пак щеше да е в изходно положение (както е България). Вместо това, Русия анексира Крим и започна да подпомага военно сепаратисти в районите където имаше най-голямо влияние. Резултат: Русия не само загуби всякакво политическо влияние в останалата част от Украйна, но загуби политическото си влияние на международната сцена (например, пропадна сделката за унищожаване на сирийските химически оръжия, за която гарант беше Русия).

  Накратко, обяснете кой сра в гащите на Русия?

  • VaskoK Post authorReply

   Странно, че го ударихте на политика 🙂 Разочаровате ме. тук търсим икономическата логика, а въпросите Ви са… наистина като опорни точки и не ми се коментират.
   ето това тукможе да си коментирате също
   http://www.reuters.com/article/2015/03/09/us-china-yuan-payments-exclusive-idUSKBN0M50BV20150309

   Ето да си четете и да си анализирате – ИКОНОМИЧЕСКИ!!!

   “Radostina Nikova Нека да видим към днешна дата: 1 Петрол около 50$. 2. Цена производство на US компаниите по добив на барел 90$ 3. CIPS 4. BRICS trade contracts 5 Централната банка на Англия подписа споразумение с Централната банка на Китай за осъществяването на клиринг и сетълмент в юани. 6 Най-голямата китайска банка ICBC ще изгради офшорен сетълмент център за търговия с юани в САЩ.7 “Ако Сенатът на САЩ въведе санкции, Русия ще бъде принудена да се откаже от долара, да премине към други валути и да създаде собствена разчетно-платежна система, заяви Сергей Глазев, съветник на руския президент. Той подчерта, че при санкции срещу държавните структури Москва няма да е в състояние да върне получените кредити от американски банки. А при замразяване на сметките на руските предприятия и граждани руските власти ще препоръчат на всички да продават американските държавни облигации, каза още Глазев.
   На американските финансисти им е напълно ясно,че Китай,Русия,арабите и някои други,по отделно или заедно могат да унищожат икономиката на САЩ, и тя е напълно беззащитна. ”
   8 Руската “Газпром ” и китайската CNPC на 21 май подписаха споразумение за износ на газ- 30 годишен договор -за $ 400 милиарда.Русия ще доставя на Китай 38 милиарда кубически метра газ годишно.9 При посещението на руския министър на отбраната на Китай през ноември 2014 г. приключи процесът на признаването за Китай на “специален статут”, като стратегически партньор във военната сфера и отвори достъпа до руски военни технологии от първо ниво.
   В резултат на това, Пекин ще получат такива модерни продукти на руската военна промишленост като ракета зенитна система S-400, многоцелеви изтребител Су-35, противоракетната система “Оникс”.
   В ход са активни преговори за доставка на тактически ракетни системи “Искандер-М” и “Торнадо-Г”.Сътрудничеството във военно-морската сфера е тема на дълъг разговор. Даже не споменавам Бразилия, Аржентина, Венецуела, Индия, да не говорим за Кипър, Гърция и прочее”

   • Иван Reply

    Разбира се, че е намесена политика, защото вашата статия е политическа. Признавате си го сам в последното изречение. 🙂 Аз само посочвам слабите места във Вашите разсъждения.

    Явно не можете да отговорите на никой от моите въпроси. Дори тези които са изцяло икономически.
    Вместо това ме заливате с още опорни точки.

    Нищо, има време, помислите върху въпросите ми, може да измислите нещо. Все пак, не сте като троловете, дето не могат да измислят какво да отговорят без да им е спуснато отгоре, а само мелят още опорни точки…
    Хъм.

    Но за да не бъда като вас, аз все пак ще отговоря на някои основни положения в коментара ви.

    Едно общо нещо във всички примери които давате е, че те всичките са за неща, които може би ЩЕ станат, в (близко) бъдеще. Още не са станали. А и да станат, не са толкова съдбовни колкото ви се иска.

    Липсата на специализирана система за разплащане, не прави невъзможно сключването на сделки в дадена валута. Просто (както ако например Русия бъде изключена от SWIFT), (в най-лошия случай) разплащанията ще стават за ден-два по факса и телефона, вместо за 2 минути на терминала.

    Да не говорим, че повечето от нещата които наистина са сериозни и биха могли да подкрепят вашата теза, се отнасят предимно за Китай. По вашата логика, не Русия, а Китай би трябвало да бъде истинската заплаха за САЩ. (Китай има към 4 трилиона долара. Преди година Русия имаше резерв от 0,5 трилиона. Сега вече е 0,35.) Но Китай не бързат, те са производител и износител, но собственото им население няма покупателната способност да поддържа икономиката им. Един срив на долара в момента, би бил пагубен за Китай. След 10-20 години положението може би ще е различно.
    Във всеки случай, Китай не са надежден съюзник на Русия. Драконът е всеяден. А Сибир е доста апетитен.

    “…руските власти ще препоръчат на всички да продават американските държавни облигации, каза още Глазев”
    Тц, тц, тц. Русия нарежда, светът изпълнява!

    Русия не може да срине икономиката на САЩ. Ако можеше вече щеше да го е направила. Вместо това става обратното, руската икономика изтича в канала. Русия не е страна производител. Русия печели от износ на суровини. Близо 39% от приходите в бюджета идваха от продажба (за долари) на петрол, 15% от петролни продукти, 9% газ, 3% въглища. Спада на петрола събори рублата и принуди правителството да спасява банки и да харчи десетки милиарди долари на месец, за да стабилизира курса.
    Какво ще стане като свърши валутния резерв? Пак ще ядат оръжието си, като при Рейган, който ги събори по абсолютно същия начин. Историята се повтаря…

    Като стана дума за падащата цена на петрола, ето една добра статия, която има и графика на себестойността на добива в Америка (с цитиран източник). Средната себестойност е по-скоро към $60.
    “Why oil prices keep falling”

    А, за малко да забравя:

    Все по-добра ми се струва тезата че Путин е гаден агресор и завладява територии на чужди държави, посредством зелени човечета. А защо днес е агресор, а до вчера не беше…, кое го е провокирало точно сега да избие на агресия… това не е важно.

    Вероятно трябва да ви напомня, че това е третата война на Путин. Той беше президент по време на Втората Чеченска Война, а по време на войната с Грузия беше премиер. И двете войни добавиха територии към Русия. Просто предните пъти не беше много ясно кой е агресора, имаше разни нападения от едните и от другите. Този път нямаше никаква съпротива, в продължение на месеци.

    • VaskoK Post authorReply

     Посочвате слаби места, вменявате ми някакви опорни точки, спорите, разочаровате се, съвети давате и раздавате квалификации… Дайте малко информация за себе си, че така малко тролско ми звучите.

     не сте коментирали предходни статии, а сега избухвате 🙂

     • Иван

      Предния ми коментар беше относно Финландия. Тогава вие също избегнахте да ми отговорите, каква точно грешка е направила Финландия, за да бъде нападната от Сталин.

      Може би съм малко рязък, за което се извинявам. Но честно казано, за мен наистина е изненада, че представяте като свои разсъждения, които от доста време се въртят от руската пропаганда. Ето ви статия в държавната Russia Today, която между другото покрива основните положения във вашето експозе, при това го прави доста по-добре.
      http://rt.com/op-edge/204063-gorbachev-cold-war-berlin-wall/

      Чета блога ви от няколко месеца и всичките ви статии за банковата система в България са добре написани и откровено показват познанията ви в тази сфера. В тях не съм намерил слаби места или нещо за което да искам да ви поправя. Точно защото уважавам мнението ви, си правя труда да коментирам, когато пишете неща които са очевидно грешни.

      Ако считате че всеки който има различно мнение от вас и е готов да го защити с аргументи е трол, тогава вероятно за вас съм трол. По принцип това название е за хора, които разпалват омраза и емоционална реакция, като често отклоняват темата. Напоследък така се наричат и платените коментатори, които заливат интернет с пропагандните опорни точки.

      Истина е че обичам да споря. Считам че в спора се ражда истината. Считам че аргументите имат значение, а не авторитета на хората които ги излагат. Старая се винаги да се придържам към темата и да подкрепям доводите си с надеждни източници. Ако съм неук трол, то тогава за професионалист като вас, не би трябвало да е проблем да избършете пода с мен. Просто трябва да ми отговорите в сферата където сте най-силен.

      Имате ли желание да защитите тезата си или само се опитвате да дискредитирате написаното от мен, без всъщност да си направите труда да го опровергаете?

      Graham’s Hierarchy of Disagreement

     • VaskoK Post author

      Искам да е ясно, че няма да толерирам заядливо отношение на блога, каквото показахте в предходните постове.

      не чета rt.com, освен ако някой не ми го постне във ФБ. Напоследък руските тролове наистина са доста активни, така че и аз си филтрирам информацията. Чета предимно Bloomberg, reuters.com economist.com Понякога, когато искам да проверя за какво плащат банките в момента, хвърлям и едно око във ФБ и на Каролев 🙂 ама той каза че съм простак с килийно образование и затова ме бокирал. Може би защото сме завършили един и същи университет – не знам 🙂

      Та… нямам спомен какво сме дебатирали конкретно за Финландия, но тази държава с нищо не е предизвикала нападението на Русия. поне аз не съм открил такава информация. Едиствената и провокация (ако може да се счетне за такава) е че са имали нещо, което Сталин е искал и са били с обща граница със СССР.
      точно поради този факт, те винаги отчитат в политиката си интересите на Русия. Да сте чули че Русия ще спира газа на Финландия? А финландия е единствената държава, която ползва 100% руски газ.
      Подобна трябва да е и политиката на БГ спрямо Русия – пацифистка и търговска, а не на открита конфронтация. Да сте чули за сили на НАТО във Финландия? Няма и да чуете, защото те не са в НАТО!!! Те ли са най-простите? Не не са. те просто най-скоро са сърбали попарата на Руснаците от една страна, от друга съществуват като такива благодарение на Руснаците и тяхната политика – Ленин им дава независимостта.
      а да сте чули призиви от Финландия за санкции спрямо Русия? Няма и да чуете, защото са съседи. Съседи сме и ние през морето.

      и последно за съседските отношения – ако имате мутра за съсед, дали бихте се горещили толкова, че Ви паркира на паркомястото? не мисля. Е с Финландия е същото и доколкото виждам си живет добре в сякната на мутрата. набили са ги веднъж и толкова. Сега се рабират.

      Дано сте ме разбрали, че сега трябва да пиша становище по проекта на Мая Манолова за промени в ГПК. и ако се питате кой е банковото лоби в парламента… по принцип всички, но най-сериозния лобист е МАЯ МАНОЛОВА. тя даден на банките чл. 417, а сега най-актовно прокламира за отпадането му. Ако Ви кажа с какво го заменя… лошо ще Ви стане. По-гадно е и от чл. 417. С едно решение на ВКС, но това е темаза отделен пост. не знамсамокато ги пиша тия неща помагат ли на някой.

 5. Михаела Андреева Reply

  Доста финансови анализатори твърдят, че покачването на долара е свързано с ЕЦБ и по точно с нейното решение за купуване на облигаций и ценни книжа и ще продължи до септември 2016?! Как мислите Вие?
  PS Предложението Ви за една тема за Хитлер и геноцида му над евреите беше много добро………все пак макар и в непълни процентни стойности историята обикновено се повтаря………….е в друго време, с друг режисьор, сценарий и мизансцен, но не е лошо човек да си опресни някой събития…………..

  • VaskoK Post authorReply

   Със сигурност не съм специалист по валутни пазари. В предходния коментар обаче съм публикувал някои фактори които влияят на курса на долара.
   Евентуална война или очакване за нея със сигурност също водят до покачванена долара.
   каквото и да стане, икономиката на САЩ вече е изцяло зависима от търсенето и предлагане на долари. А това я прави изключително податлива на влияние от Страна най-вече на Китай, които си правят и световна банка + собствена разплащатена система. тов аняма как да не повияе негативно на долара. просто няма как.

   Ето ВИ два линка по въпроса
   http://www.reuters.com/article/2015/03/09/us-china-yuan-payments-exclusive-idUSKBN0M50BV20150309
   https://uk.finance.yahoo.com/news/france-germany-italy-join-china-002209014.html

   • БГ СМЕШКИ Reply

    евентуална война няма да качи курса на долара а курса на златото !

  • БГ СМЕШКИ Reply

   едната причина е свалпянето на курса на еврото – другата е свалянето на цената на петрола и дефлацията в световен мащаб …това са оснивните причини за поскъпващия долар но тва няма да продължи още дълго ! нито ФЕД ше спре да печата пари …нито ше вдигне ;лихвата скоро ..ако вдигнелихвата ше сесрина5т всички пазари в света ! лихвата ше се вдигне по принуда едва когато долара почне да се срива – за да овладеят инфлацията …..

 6. токо Reply

  аз не мога друго да разбера.???русия като спре газта за европа нали си спира печалбите????

  китай ако се опита да съсипе икономиката на сащ нали ще съсипе най-големия си клиент,????

  • VaskoK Post authorReply

   Така е. проблемът е обаче като с риболова – слагаме червейче и искаме да хванем голям шаран.
   В един момент вече няма значение, че ти плащат газта, ако цената и е близка до себестойност или ако успоредно с това ти създават война на границите 🙂

 7. GK Reply

  Васко К , нали знаеш поговорката:
  “Интересът клати феса”!
  Моето допълнение към нея е:
  “Колкото е по-голям интересът, толкова по-силно се клати фесът”!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *