Да избягаш от затвора – от опита на един финансов консултант.

policeДа избягаш от затвора – от опита на един финансов консултант.

Напоследък доста се говори за полицейско насилие и полицейски произвол. Да знаете че всичко е вярно. В рамките на една година за втори път го изпитвам върху себе си. Първият път беше някак си като на шега и няма да го коментирам, но на 23.06.2015 година, полицията от 3-то районно надмина себе си.

Споделям тази случка, за да бъдат запознати колкото се може повече хора с начина на работа на родната полиция и да знаят поне основните си права и процедури.

Предисторията

Управител съм на Застрахователен брокер и имаме офис във Велинград. Миналата година Гаранционния фонд (малките зелени стикерчета, които лепим по предните си стъкла и получаваме заедно с полиците) направи най-накрая единна база данни за застраховките Гражданска отговорност. Докато обаче се стиковат със застрахователните компании софтуерно… можете да си представите как станаха нещата.
Та… този клиент направил справка и казва на мой служител: „Вие сте ми взели парите и не сте ги отчели.” Показахме му отчетите, платежните, изобщо всичко, но човекът си остана непреклонен. Негово право. Пуснал сигнал в Комисия за Застрахователен надзор и за по сигурно във Велиградското районно управление на МВР. От КФН естествено ни направиха проверка, нарушения не откриха, но виж велинградската прокуратура… започна да търси под вола теле.
Като управител се явявам свидетел според прокуратурата и решават да ме разпитват. Обаждат се и ми казват – „Елате във Велинград да Ви разпитаме!”. Няма призовки, няма известяване. Казах им, че няма да отида и ако искат в 3-то районно в София „по делегация” (така се казва, когато разпита се осъществява от различен от разследващия дознател).
Дадох показания там и отговори на някои много интересни въпроси:

Дознател: С какво се занимава фирмата „Застрахователен брокер Кредит Ко” ООД?
Аз: Познайте!
или
Дознател: Каква длъжност заемате във фирмата Застрахователен брокер Кредит Ко ООД?
Аз: Ами нали ме викате в качеството ми на управител? Не искахте да си говорите с асистентката…
Горното беше месец преди ареста. Казах им за КФН, казах им, че имат всички оригинали и обяснения по въпроса, както и че са ми контролния компетентен орган. Могат да си вземат всичко от тях.

Месец по късно се обаждат от Велинград и искат отново да ходя при тях, защото не разбрали нещо. По-късно установих, че не разбрали с какво се занимава Застрахователен брокер Кредит Ко ООД, защото ми зададоха и този въпрос.
Казах им, че не мога да ходя до Велинград, когато си поискат и да действат по процедура.
и те започнаха по процедура. Грешна процедура, но все пак процедура.

Пратили на 3-то Районно в София искане да ми връчат призовка. От 3-то районно ми звънят и ми казват да отида там, без да ми обясняват защо. Аз им казах, че знам процедурата и си чакам призовката, защото телефонните измами вече са част от ежедневието и не съм аз човека на който да ги прилагат. Те обаче решили да ми направят мръсно и върнали във Велинград писмо според което аз съм отказал да получа призовка!!! Точно обратно бяха нещата, но нали няма полицейски произвол…
От Велинград пращат следното писмо до София

zadyrjane

От 3-то районно ме обявяват за национално издирване в тяхната си система и на 23.06.2015 в дома ми пристигат 3-ма полицаи от групата за задържане. Казали на жена ми „Ние сме от отдел наркотици, а мъжа Ви е обявен за национално издирване. Кажете му да се предаде иначе някой ще го арестува на улицата.”
Представете си реакцията на жена ми!
Свърших си работата и отидох да се „предам” още същия ден в приемната на МВР, която е на 15 метра от моя офис. Познавам се и с кварталните, но… не би. Единия го повишили, а другия напуснал (по принцип те се занимават с връчването на призовки). Една нова руса девойка ни е вече квартална. Обади се някъде и до 2 минутки пристигна патрулката.

В районното ми направиха обиск и ми взеха всички вещи. Разрешиха ми само да се обадя на жената или адвокат. Свалиха ми колана, връзките на обувките и ми дадоха документи за арест който да разпиша. Прекарах една нощ в ареста (по подразбиране е безсънна), а на следващия ден с белезници до гарата, оттам на влака за Пазарджик, а там ме чакаше кола за арестанти. Направих забележка на шофьора, да не пуши в колата, но той ми каза: „Не си в положение да имаш претенции.” Така ги разбират нещата в родната полиция.

Draftis

Какво трябва да знаете?

1. Когато Ви арестуват, трябва ВЕДНАГА да Ви връчат заповед за задържане. Като се казва ВЕДНАГА, се има предвид преди всякакви други приказки и разпити. ВЕДНАГА значи ВЕДНАГА.
В моя случай Веднага се оказа след 3 часа!!!

2. Не могат да Ви задържат повече от 24 часа без прокурорско разпореждане. А ако сте свидетел нямат право изобщо да Ви задържат !!!

3. Разликата между ареста и принудителното докарване за разпита са: – поставянето на белезници, заповед за задържане, обиск, преспиване в ареста. За Свидетели тези действия се оказа, че са недопустими. Оказа се също, че срещу България има колосален брой образувани подобни дела, защото полицаите не правят разлика между свидетел и заподозрян.
ЩОМ СИ СВИДЕТЕЛ, ЗЗНАЧИ СИ ЗАПОДОЗРЯН !! – проста полицейска логика, която ни струва милиони левове като данъкоплатци, защото делата неизменно се печелят.

4. Връчват ви декларация за здравно състояние – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВПИШЕТЕ, че имате някакво заболяване и болки. Така са длъжни да Ви заведат в поликлиника, където да Ви прегледат и да установят състоянието Ви. Така поне ще се знае в какво здравословно състояние влизате и ако по-късно упражнят насилие срещу Вас, тогава ще е доказуемо.

5. Ако някога стане въпрос за бюджет на МВР, да знаете, че ескортирането на свидетел (както в моя случай) струва на държавата 600 лева. Дали ще се образува дело… не е ясно, но тези праи са дадени вече.

6. Ако случайно задържането Ви стане у дома, да знаете, че с цената на всичко трябва да вземете в себе си пари и дрехи. Ако задържането е сутринта в 7.00 (най ранния час разрешен по закон за домашно посещение) и вие излезете сънен по пижама, тогава Ви хващат директно и Ви водят така в ареста. В моя случай във Велинград. Разпитът приключи в 14.00, а последния рейс за София беше в 13.30, но Вие вече не сте проблем на МВР. Имате нямате пари, по пижама сте или с фрак… това вече си е Ваш проблем.

7. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ СВЪРЖЕТЕ С АДВОКАТ ВЕДНАГА!!! – Казвам веднага и имам предвид преди всякакви разпити и обиски. Имате право на това!!! Ако Ви откажат е вече сериозно нарушение. Не се скъпете за хонорарите в този момент. Най-добре е да имате в телефона си номер на наказателен адвокат, не Ви коства нищо а може да спести доста отрицателни емоции. Не давайте никакви сведения без до Вас да е адвоката Ви.

8. Тъжно, но факт – полицията може и ще Ви навреди също толкова колкото и престъпника!!!

Не забравяйте за полицаите СВИДЕТЕЛ = Престъпник

Васил Кендов

Skyp-e konsultaciq

8 comments

 1. Mnenie Reply

  Съгласно ” Инструкция № 8121з-78 от 24 януари 2015 г. за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и реда в тях в Министерството на вътрешните работи ” и чл 11 ал 6 къдeeто са самозаписали “6) Заповед за задържане не се издава на лица, за които е постановено принудително довеждане или са задържани по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), като:

  1. лица, за които е постановено принудително довеждане, се записват в книгата за пропускателния режим, като се отбелязват номерът и датата на постановлението, с което е разпоредено принудителното довеждане, органът, който го е постановил, кой служител ще работи с лицето, както и точният час на влизане и напускане на лицето на структурата на МВР; същите се настаняват в помещения, различни от помещенията за задържане, и им се осигурява непрекъснат контрол и наб­людение; ”

  Тоест-свидетел може да бъде принудително задържан, и то без заповед за арест-на основание цитираната инструкция. Тази инструкция е незаконна-съвет оспорете този текст от инструкцията пред Върховния административен съд, очевидно имате и правен интерес, а подобно оспорване изобщо не е сложно. Тази инструкция позволява да има АРЕСТ НА СВИДЕТЕЛ-което, си е и основание за сезиране на ЕСПЧ в Страсбург-действайте и тук.

  Този текст от инструкцията е незаконен, именно защото представлява дописване на закона(използвайте и това като аргумент, ако решите да оспорите инструкцията), и дава право на лице да бъде арестувано, без заповед за арест. Говорим за СВИДЕТЕЛ, не за обвиняем, не за подсъдим, за свидетел-който трябва да бъде принудително доведен, а не държан по арестите.. Ако има основание за арест-редът е ясен. Що се отнася до белезниците, които са ви сложили като на свидетел-тук беззаконието е очевадно. Трето-въпросното постановление-тук сканирано подлежи на жалене, за съжаление не пред съд, а пред прокурор-чл 200 НПК,и по-вероятно прокурор няма да го отмени-ясно защо.

  • VaskoK Post authorReply

   и адвокатката ми каза същите неща. Аз просто се опитвам да перефразирам щридическите термини 🙂
   издадоха ми и заповед за арест, но не ми я дадоха в оригинал. подписаха се че не съм желал да я получа, а аз през цялото време си я исках. после почнаха д ами обясняват как са ми я дали, а аз какво съм направил с нея… си е моя работа.
   “-Е как да направя нещо с нея, като вие ми взехте всичко преди да ме тикнете в килията? На идиот ли Ви приличам, че ми говорите такива неща?”

 2. Ivanov Reply

  Добре де, а какъв беше проблема просто да се отиде доброволно и да се окаже съдействие? В крайна сметка пак до там се е стигнало, само че по другия начин. Иначе всички искаме полицията да си върши работата, но като опре до нас отказваме съдействие и почваме да ги псуваме. И аз съм имал подобен случай, макар и по отношение на друга измишльотина. Отидох доброволно и нито са ми слагали белезници, нито нещо противозаконно. Колкото до това, че са Ви питали какво работите и в качеството си на какъв сте във фирмата – те са длъжни да питат, дори и да е ясно. Защото след това в съда почват едни словесни еквилибристики и се оказва, че някаква процедура си била нарушена…

  • Иван Reply

   Ама ти сериозно ли?
   От написаното в статията става ясно че той веднъж вече е дал показания. Предполагам доброволно, без да му е пращана призовка. Те искат да го разкарват втори път за същото. Затова втория път, той е изискал да му бъде предоставен писмен документ призовка, както е по закон.

   Точно тук е първото нагло закононарушение от нашата държава. Полицая не му се е занимавало с документи и е излъгал, че призовката е отказана. Точно по същия начин после другите полицаи лъжат за връчената му заповед за арест. Това е отработена лъжа, проверена и тествана многократно.
   Нещо повече, никой от тях няма да получи наказание, дори държавата да бъде осъдена. Затова те ще продължат да безчинстват.

   Колкото за това, че са длъжни да го попитат какво работи. Съвсем спокойно могат да зададат въпроса си като “Вие ли сте управителят на фирмата?”.

   Честно казано не виждам как може да се докаже какво точно е станало, без видеозапис на случката. За съжаление, все още сме много далеч от въвеждане на задължителна персонална видеокамера за полицаите, която да документира всичките им действия. А ако сте арестуван, ви се отнемат всички телефони и електронни у-ва.
   Все пак, най-малкото което можете да направите е да инсталирате програмка, с която да си записвате всичките разговори с непознати. Има и програмки с които можете да записвате видео, и в същото време да го качвате поточно в интернет. (Ако се окажете свидетел на нередност, а извършителите ви забележат и ви притиснат да изтриете видеото.)

   • VaskoK Post authorReply

    така е наистина. Веднъж дадох доброволно показания, но те не им било ясно и искаха да отида до Велинград да им стане по-ясно. Ама проблемът беше, че тези хора нямаха никаква идея, че примерно нямаш право да си сложиш пред фирмата “Застрахователен брокер” ако нямаш лиценз. Това си е описано много добре в кодекса на застраховане, ама ги мързи да четат и задават тъпи въпроси.
    така или иначе аз съм СВИДЕТЕЛ, а не заподозрян. Могат да ме глобяват ако искат, могат да ми налагат административни наказания, но да ме арестуват защото съм свидетел и съм се “укривал”…
    между другото станаха ясни нещата. Полицая го е мързяло да се разходи и да връчи призовката и е излъгал. Прокурорката също е надвишила правата си, при положение, че знае, че призоваване по телефона не може да има!!!
    изобщо… мила родна картинка

 3. JR Reply

  Те защо са длъжни да знаят Кодекса на застраховането? Банките примерно когато правят групови застраховки на хората и са длъжни да знаят чл.199а от КЗ да не би да го спазват? Застрахователите когато са длъжни да знаят целия КЗ да не би да го спазват? Защо тогава се очаква тогава другите да го знаят след като в този случай те не подлежат на КЗ независимо дали ги мързи или не. Макар, че наистина трябва да си доста тъп да питаш ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР с какво се занимава като е ясно и си пише.

  • VaskoK Post authorReply

   “Те” Имамепредвид полицаите ли?

   Аз така разсъждавам – аз съм консултант. Изкарвам си парите със съвети, но преди това доста съм чел. и продължавам да чета. За една година съм качил диоптър и половина на едното око. Пари от държавата и от чуждите данъци не получавам. Дал съм обяснения в 3-то районно вече и съм казал да се обърнат към КФН и че там е цялото инфо. Дознателите имат правомощията да изискат всичко от КФН!!! Достъпът до търговския регистър е свободен от всеки компютър с интернет.

   От друга страна имаме случай в който полицай “работи” по някакъв случай от около 3 месеца (толкова се събраха). получава парите от моите и Вашите данъци и “иска да разреши случая”.

   Но въпреки горните факти и предпоставки не сяда да прочете реглулацията по неговия случай – wtf? Е как ще го разреши като нищо не знае? Аз трябва да му го разказвам ли? Да си плащам данъците, да чета и да качвам диоптри, да ме арестуват като свидетел, да ми нарушават правата и на всичкото отгоре да ги ограмотявам и да проявявам разбиране към техния мързел и некомпетентност?
   Ами то затова май сме на това “дередже” 🙂 Малко повечеко ми идва толерантността към неграмотните, незаинтересованите и мързеливите 🙂

   Така мисля аз.

 4. Александър Reply

  Да споделя и аз. Миналата година бях викан от криминална полиция в града, където работя, по някакъв случай, за който ми отказаха информация. За целта искаха от мен да ме разкарат до друг град, да се явя в тамошното РПУ и да дам показания. Питам, за какво става въпрос, отговор: не можем да ви кажем. Хубаво. Този разговор се води към 10:00 сутринта и а с връщам на работа. Към 11:30 същите криминалисти ми звънят да се срещнем и ми връчват призовка да се явя в това РПУ в 13:30 и да дам показания, при което да отида задължително с колата си. Казвам им, аз работя тук, живея на 35 км оттук(всеки ден пътувам), колата ми е на паркинга пред дома ми, няма застраховка, винетка, ГТП, няма и гориво, а аз нямам и пари да оправя всички тези липси. Тогава бях бая закъсал. И представете си какво ми казаха. Вземете назаем и после ги претендирайте пред МВР. Казвам, ама защо, защо не отидат вашите колеги да огледат колата като искате аз да ходя с нея? Не можело. Хеле, след лудо звънене се свързах с началника на онова РПУ, добре че, града е близо до този, в който работя. Една колежка ме закара и се срещнах с началника. И най-после разбрах каква е голямата тайна. Някакъв пътувал и при някакво изпреварване, аз съм го бил засякъл, при което човека паднал с колата си в някакво дере. И сме се ударили леко при тази случка. Казвам им, кога това? Сутринта около 7:00. Казвам, колата ми не е мърдала с дни никъде, поради гореизброените причини, камо ли да съм бил с нея рано сутринта на близо 60 км от мястото където живея и въпросната случка. Повярваха ми и най вече отишли колегите им в моя град, изкарали акъла на жена ми, огледали колата и се приключи. А аз изгорях с 10 лв. за гориво на колежката и мисля, че минах леко. С полицията грам работа не искам да имам. Два пъти са ме обирали, един път дома ми, един път гаража, дори не си направиха труда да проведат елементарно разследване, жалбите така си приключиха, с дежурното: неизвестен извършител. Бог да ме пази от родната полиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *