Какво отчете БНБ за месец Април 2015 и как ни влияе това?

bnbКакво отчете БНБ за месец Април 2015 и как ни влияе това?

Отчетите на БНБ не са най-коректното нещо на света, както вече видяхме по случая с КТБ и ПИБ, но все пак са някакъв ориентир и доста изводи могат да се направят на тяхна база.
Ако не Ви се четат скучните ми статии можете да благодарите на телевизия България Он Еър, които заснеха интервю по този въпрос – http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2015-06-04/v-kendov-rastat-na-potrebitelskite-krediti-e-vremenno-yavlenie

Основният лихвен процент за Април спада до 0.1%. Естествено това няма как да не повлияе на Държавните ценни книжа и тяхната доходност също се понижава.
Аз обаче няма да Ви говоря със сухи цифри. На прост език това значи, че чужди инвестиции в БГ трудно ще дойдат, особено ако говорим за финансиране на харчовете на правителството отвън. По–притеснителното за обикновените спестители е, че лихвите по депозитите за една година са спаднали на половина. БНБ отчита, че ако направите срочен депозит в някоя банка, ще получавате около 1.79% лихва на година ако сте в Лева и 1.45% ако сте в евро. Преди година бихте получавали съответно 3.5% и 3.22%.

Парите няма смисъл да стоят на влог

Така се получава реално. За 1.79% заслужава ли си да се държат парите в банка?
То реално никога не си е заслужавало реално, но пък в момента точно няма и къде да се инвестират тези пари. Поне не в БГ. Това явно е проблем и за Германия и за Швейцария. Затова немците пуснаха облигации, според които ако им дадете 1000 лева в началото на годината, в края ще Ви ги върнат 975. И познайте какво стана – изкупиха се в миг. Какво ще рече това знаете ли?
Инвеститорите предпочитат да загубят част от парите си, но да им ги дължи германското правителство, а не да ги депозират в някоя банка.

Draftis

Друго интересно от отчета на БНБ е лихвите по потребителски и жилищни кредити спадат спрямо 2014 и са на нива съответно
Потребителски 10.56% за лева и 8.19 за евро.
Жилищни 6.03% за лева и 6.49% за евро.
Как да не изтеглиш кредит?
Хубавото е че хората се научиха вече и питат – Ами таксите? Ще ми променяте ли вноските по време на кредита? Ако нещо се случи ще ме осъдите ли по бързата процедура за 3 дена, без да разбера?
И тези въпроси дават резултат. Необезпечените потребителски кредити имат ръст от 0.4%, а Жилищните кредити пореден месец спадат с 2.3% спрямо 2014.

Депозитите на домакинствата обаче си растат стабилно 3.9% спрямо 2014. Какво отчитаме за банковите депозити обаче? Спад 25.9% за година. Дали заради КТБ, дали заради нещо друго, БНБ не казва. За нас остава да следим, ако БНБ реши да включва тази статистика в отчетите си.

Skyp-e konsultaciq

Какви изводи си правя аз от всички тези цифри?
1. Хората толкова няма какво да правят с парите си, че ги държат в банка срещу 1.7% лихва. Това от една страна е добре, защото вероятността да ги изгубят ако ги инвестират у нас е доста голяма. Това обаче е рисковано, защото при следваща криза (някои експерти твърдят че това е неминуемо), всички пари в банките ще бъдат изгубени. Като се има предвид, че при тези лихвени нива е по-добре да си държиш парите в Германия, остава само да намерите начин да си откриете смета там. Сложно е, но не е невъзможно.

2. Брокери казват че търсенето на имоти се е покачило. Търсене има, но само в брой, а не чрез кредит. Ако има кредит, то той е потребителски без обезпечение. Явно хората вече не желаят да залагат жилищата си и да се оставят на милостта на банки и ЧСИ-та (то няма голяма разлика).

Личното ми мнение, е че ситуацията е мътна и остава да стане кървава. Визирам следваща криза, при която ще падне голямо обезценяване на валутите. Това обаче е политически въпрос и не мога да предвидя кога и как ще се случи. Нали знаете – онези горе имат други мотиви и виждания.

Васил Кендов
Draftis – кредитни консултанти www.draftis.com
Председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги
www.angrysheep.org

2 comments

  1. проф. Боян Дуранкев Reply

    Много професионален анализ, поздравления! И професорите има какво да натрупат от експертите като г-н Кендов. Безспорен експерт!

    • VaskoK Post authorReply

      То Кендов хубаво си пише г-н Дуранкев, ама няма кой да чете 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *