Тече страхотен предизборен рекет над банките. Да му мислят потребителите

blackmailТече страхотен предизборен рекет над банките. Да му мислят потребителите

<<видео>>

„Най много се лъже преди война, преди избори и след лов”
Отто Фон Бисмарк

Като се замислим, ако изключим лова, в момента сме свидетели и на двете останали ситуации.
Тук обаче ще разгледаме банките и банковата ни система, визиите на партиите за промяна на тази система, както и причините за исканите в момента промени.

През септември 2013, група специалисти и общественици дадохме пресконференция с която сигнализирахме за лошите банкови практики и последствията от тях – https://www.youtube.com/watch?v=e0gwGqtzyw4

Очертахме 7 законодателни мерки, които трябва да бъдат изпълнени В ПАКЕТ, за да бъде урегулиран пазара и да се завърне доверието в банковата система. Малко медии ни отразиха, но пък 7-те мерки започнаха да циркулират в пространството.
Ето ги и тях на кратко:
пълен текст

 1. Отпадане такса предсрочно погасяване
 2. Пазарен лихвен процент, а не определян едностранно от банката
 3. Отпадане на „и банките” от ал. 2 от чл. 417 на ГПК, така че да не могат банките да Ви осъждат без да разберете и без да имате право да се защитите, както и други промени в ГПК, които да спрат произвола на ЧСИ
 4. Създаване на независим орган извън БНБ, който да следи за нелоялни практики на банките. Към днешна дата БНБ следи единствено за стабилността на банковата система, без да се интересува с какви мерки се постига тази стабилност, КЗП реално не проявява никаква заинтересованост, а препраща споровете към съда.
 5. Въвеждане на финансов омбудсман – специализиран орган, който да решава споровете между клиенти и финансови институции в рамките на 2-3 месеца, безплатно за клиента. Така ще се избегнат стотиците хиляди спорове между банки и клиенти. Но най важното е, че хората няма да се страхуват от кредита. Всичко това при условие, че се направи читаво.
 6. Въвеждане на закон за фалита на физическите лица, с което ще се даде надежда и възможност за ново начало, на всички данъкоплатци, както и ще се дисциплинират самите банки при отпускането на кредитите.
 7. Малките и средни предприятия да бъда признати за ПОТРЕБИТЕЛИ и да получат защита от закона за защита на потребителите.Последното е изключително важно, ако искаме да имаме нормална икономика, а не да се занимаваме единствено и само с монополисти.
  Давам пример веднага – клаузата за едностранната промяна на лихвата или таксата от страна на банката е неравноправна, ако сте физическо лице. Но ако сте малка фирма, то това е напълно нормално и законно според нашето законодателство. Какво да кажат в този случай хората, които се занимават с малък бизнес, като шивачи, фризьори, баничари, дистрибутори…? Те не ползват същите услуги в кредитирането, мобилните оператори, ЧЕЗ… Нещо повече – договорите им са абсолютно същите като клаузи и условия като на физическите лица. За Големите корпоративни клиенти не е така. Те си имат тотално различни условия и съответно договори.

  Draftis

  През 2014 след няколко предавания и доста писане, правителството на БСП и ДПС се зае да ги въвежда. Въведоха обаче единствено първите 2 точки, защото те са залегнали в евро-директива, която трябва да спазим. Естествено без никакъв икономически резултат, понеже те действат единствено в пакет.
  Между другото след няколко срещи в икономическата комисия и бюджетната комисия на парламента, тези седем мерки с мотивите и резултатите от тяхното въвеждане бяха внесени официално в канцеларията на НС, както и в канцелариите на всички тогавашни политически сили, входирани бяха и при президента, както и при омбудсмана. Резултатът – никакъв. По скоро имаше и той се видя и усети от всички. Нарича се КТБ.

  В момента обаче идват общински избори и всяка политическа партия има нужда от пари. А пари останаха само в пенсионните дружества и в банките. Естествено всички знаете за прословутите 16 милиарда кредит с които се опитват да ни загробят ГЕРБ. Това явно няма да е толкова лесно, а парите са нужни сега на момента и ако може да са безотчетни.

  „На босия цървулите не можеш да вземеш”
  народна поговорка

  Но на банките можеш доста неща да вземеш. И се почна голямата делба. Забележете какво се случва изведнъж.

  1. АБВ внасят проект за фалита на физическите лица? Кой го е изготвил и какви специалисти са участвали в изработката… не е съвсем ясно. Това е бледо подобие на точка 6 от нашите искания.

  2. Патриотичен фронт внасят ЗАКОНОПРОЕКТ (от едно изречение за промяна на ГПК), което щяло да ни реши проблемите с Банки, ЧСИ, Електроразпределителни дружества и всякакъв вид монополи. Освен че е несериозно е и невъзможно, но така или иначе това отговаря макар и неграмотно на едно наше искане под номер 3 в горната редица.

  3. ГЕРБ щели да въвеждат Финансовия омбудсман – точка 5 от внесените им предходната година искания. Мисля, че тук даже са започнали да се надпреварват с реформаторите, понеже и те имат претенции за „авторство” над това предложение.

  Жалко, че коалицията им няма още 2 партии, че да приемат и точки 4 и 7, та да се получи нещо смислено.

  Skyp-e konsultaciq

  Ето веднага и пример защо нещата не са пълни без точките 4 и 7:

  БНБ следи за стабилността и резултатите на банковата ни система (те и за КТБ и ПИБ следяха ама… едната фалира, а другата се облажи с близо 1 милиард държавни пари)
  Кой следи за това, как са постигнати тези резултати?
  Защото аз твърдя, че те са постигнати чрез редица закононарушения, като едностранната промяна на лихвите и таксите от страна на банките, за които в цивилизования свят банките бяха глобени милиарди.
  Дали това не руши дългосрочно доверието в банковата ни система? Дали това не е причината банки като немската Юнионбанк да напуснат пазара и да бъдат продадени на ПИБ, а френската Кредиагрикол, да се оттегли и да бъде купена от КТБ?

  Но в БГ така се прави политика.
  1. Отиваш до канцеларията да си вземеш екземпляр от предложение на някоя неправителствена организация
  2. За да има за всички си го разделяш на части, правиш леки корекции (които обаче сериозно опорочават идеята)
  3. Почваш да прокламираш как ще защитиш всички граждани от лошите банки и монополи.

  Всичко това предизборно, неграмотно и разбира се с една единствена цел – да изкараш някой лев по най древната логика: „Плащай или гласувам промените”. А те едни промени… отново частични и отново без ефект. Важното е парите да постъпват, а хората да пускат правилната бюлетина.

  Васил Кендов
  Асоциация на Потребителите на банкови и финансови услуги
  www.angrysheep.org

  П.П. В следващата статия ще опиша как одобрен бизнес по евро-програма, тегли кредит от ДСК, която пък не спазва договора с фонд земеделие и се опитва да фалира или по скоро да „вземе бизнеса” на кредитоискателя.

2 comments

 1. диян Reply

  Относно парите в ПИБ Горанов обяви, че не бива да се оказва натиск върху банката да връща дадените й от бюджета средства. “Не смятам, че в момента е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща. Дори съм забранил на ПИБ да връща средства на правителството в момента. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване”, обясни Горанов. Той каза още, че ПИБ иска да върне оставащите около 800 млн. лв. на правителството, но финансовият министър не иска да ги вземе.
  Какво е Вашето мнение г-н Кендов?

 2. ИВАН Reply

  Здравейте г-н Кендов. Каква е според Вас вероятността заради скока на долара банките да вдигнат лихвите по евровите кредити?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *