Кредитополучателите в CHF не се умориха да плащат

CHF_ZnameКредитополучателите в CHF не се умориха да плащат
Вчера вечерта след протеста на кредитоискателите в CHF ми се обади приятел и ми препоръча да вляза във Фейсбук, да погледна каква дискусия тече по въпроса. Ако не сте разбрали, имаше и такъв протест. Отразиха го в 30 секунди по БНТ2. Да си кажа честно бях планувал и аз да отида, но имахме здравословни проблеми у дома и бях ангажирам с децата (което се оказа доста по-смислено занимание).
Във Фейсбук има такава група, третираща проблемите на кредитоискателите в CHF. Поне това е официално обявеното. Преди време и аз влизах редовно, но после ме изгониха, защото всявам смут сред троловете, които набират клиенти за няколко определени адвокати.

Обединени ли са кредитоискателите в CHF?

Труден въпрос! И „ДА” и „НЕ”, но по-скоро – „Късно е либе за китка”, както казва единия от братята от Коиловци, които заловиха френските командоси. За да отговорим, може би трябва да проследим

Как се породи проблемът с кредитите в CHF?

Draftis

Преди 3-4 години се появи първия проблем. Швейцарския франк (CHF) за първи път поскъпна до 1.60 BGN. Преди това кредитите се отпускаха при курс около 1.20 BGN за CHF.
Реално погледнато, проблемите се появиха още при тегленето на кредитите, но не бяха засечени като такива нито от кредитоискателите, нито от кредитните инспектори в банките, нито от изявяващите се за кредитни консултанти. По това време и моята фирма активно посредничи при тегленето на кредити. При появата на кредит в CHF обаче, за разлика от други финансови консултанти се захванах да чета. Колкото повече четях, толкова повече ми се струваше неизгоднои грешно да се тегли кредит в CHF по 3 причини.
– Пощенска банка изключително активно промотираше тези кредити
– CHF беше стабилна валута, а първите проблеми (институционални) на ЕС бяха вече на лице. При кредити за по 30 години, нямаше как това да не доведе до поскъпване на CHF спрямо еврото, за което сме вързани с валутен борд.
– Ако се вземеше предвид, че приходите на хората са в BGN, а не в CHF, то при всяка вноска, банката си удържа комисиона за обмен на валута. Това на практика правеше кредита едва 5% по-евтин. А нали си падам малко застраховател, знам какво е РИСК и как би трябвало да се предвижда.

Точно за това обясних на всичките си служители, че това НЕ ТРЯБВА да се препоръчва на клиентите. И сработи, макар да платих висока цена. Тогава излезе, че нищо не разбирам, хората се доверяваха на разни други сайтове, които „сравнявали всички кредити” или на „една моя много добра позната в банката”.

Момента с първото поскъпване на CHF

Нещата станаха сериозни. Кредитите поскъпнаха с около 40% и хората почнаха да търсят решение. Наложи ми се пак да чета, но… пак неприемливо за кредитоискателите решение. Оказа се, че най-логично е да се спре изплащането на кредита. Еретична мисъл нали? „Я чакай да видим банката какво ще каже?”
А банката предложи една „Индивидуална оферта, съобразена с нуждите на всеки отделен кредитоискател”. Даже и „споразумение за мълчание” искаха да се подписва, преди да ти я покажат. Можете ли да си представите наглост? – искаха и от мен като консултант на кредитоискателите да подписвам споразумението.
А то офертата еднаква за всички. Сменят само лихвите в зависимост от продължителността на гратисния период.
С нескрито задоволство си спомням първата консултация, която дадох в тази насока, на една дама (самотна майка), работеща в енергоразпределително дружество. Почти държавна работа с висока заплата и високи осигуровки. Тя поне ме разбра и в момента е в Англия и ме кани да и ходя на гости. Както сама казва „ – Ако не беше този кредит, сега още щях да се мъча в България.” (да ме прощават родолюбците, но това са нейни, а не мои думи).

Оказа се обаче, че отново не разбирам. Трябвало да се водят дела срещу банката. Щели да „борят” клаузата за CHF в съда. И започна едно боричкане във Фейсбук групата със залог бъдещето на кредитоискателите. Появиха се и „компетентни адвокати”, които си наеха тролове. Троловете хейтят всичко, което не споделя виждането, че трябва да се водят дела срещу Пощенска, а аз научавам неща за себе си, които никога не съм и предполагал. И доста хора се вързаха наистина. Не че не трябваше да се водят дела, но то беше нещо като задължителна НО НЕДОСТАТЪЧНА предпоставка за решаване на проблема им. В крайна сметка всеки завел дело при тези адвокати, освен вноската си към банката, се наложи да плати и един добър хонорар от около 2000 – 3000 лева. Видя ми се много, но тогава прохождах във ФБ и не знаех, че има платени тролове. Все пак и те пари искат.
При наличието на такова разединение, а и при положение, че работата ми вече беше свързана на 70% с проблеми кредити, не е трудно да се сетиш, че обединението прави силата. Хем ще сме повече, хем ще спестим на хората тези 2-3000 лева.

Създадохме Асоциацията

Skyp-e konsultaciq

Подходихме интелигентно и цивилизовано. Поканихме на учредяването други асоциации, експерти борещи се с банковия произвол от години. Заснехме събитието и го популяризирахме доколкото можахме. И трябва да призная, че има ефект. Доста разумни хора станаха част от нас и се опитват да помагат. В този момент обаче ме изгониха от групата във ФБ за CHF. Явно обединението не се хареса на адвокатите и троловете им. Информацията, която предоставяхме щеше да обедини кредитоискателите и да наруши приходите им.
Интересния момент тук обаче беше друг – ХОРАТА НЕ ЧЕТЯХА!!! Всеки търсеше простичко решение – да даде пари на „компетентен адвокат” и проблемът му да бъде решен.
Да ама НЕ! Когато едно искане е икономически неиздържано, то с юридически мерки може само да се отложи. А всяко отложено решение на проблем, води до неговото ескалиране.
От самото начало на създаването на асоциацията се занимаваме с решение на проблемите на кредитоискателите. Писахме петиции, предложения за законодателни промени, ходихме на срещи в парламентарни комисии, сезирахме институции, водихме (и все още водим) дела срещу банки… пробвахме всичко юридическо. А икономическият часовник си тиктакаше.

Второто поскъпване на CHF

Сегашния момент е много интересен от социална гледна точка. Поне на мен ми е много интересно КАК и ДАЛИ кредитоискателите в CHF ще налапат отново въдицата на интернет троловете?
Какви са настроенията към момента?

Група 1
В тази група влизат тези които вече са завели дела срещу Пощенска банка при някой от рекламираните във ФБ групите адвокати, но продължават да плащат. Те са и най-пострадалите защото:
– платили са доста тлъсти хонорари за решение на проблема си, което от самото начало беше ясно, че няма да реши проблема им
– голяма част са продължили да плащат
– не са взели никакви мерки за по-следващо поскъпване на франка и сега са в безизходица.

ТОЧНО ТЕ сега ще бъдат принудени да се откажат от претенциите си, ако искат да се споразумеят с Пощенска банка. Защото да вярваш, че сезирането на институции на ЕС ще ти реши проблема с поскъпването на CHF е меко казано утопично.
Вярно е, че има някои нередности в договорите и, че дефакто кредитите не са в CHF (от икономическа гледна точка), но както каза един съдия (имащ кредит в CHF) „колегите още не могат да си пречупят езика да отсъдят, че кредита не е реално в CHF”
Като погледна във ФБ, тази група май е най на зор. Решението на техния проблем остава – евентуални общи действия. Затова са и „най-дейни” и се опитват да увлекат останалите хора.
Ето към тези хора аз имам въпрос – НАЛИ СИ РЕШХТЕ ПРОБЛЕМА КАТО ЗАВЕДОХТЕ ДЕЛА ПРИ ЕДНИ МНОГО НАЧЕТЕНИ АДВОКАТИ?
КАТО „НЕ СТЕ СБЪРКАЛИ” ПРЕДХОДНИЯ ПЪТ В ПРЕЦЕНКАТА СИ ЗАЩО СЕГА ТЪРСИТЕ НОВО РЕШЕНИЕ?

По делата ще ги познаете”

Трябва  да призная, че макар и закъснели, общите действия са най-добрия вариант, но като гледам накъде отиват работите и активностите (петиции, предложения, писма..) ТОВА Е ИЗЦЯЛО ГРЕШНА ПОСОКА – Друг е подхода.

Група 2
Спрелите да плащат още при първото поскъпване. Мисля, че по-горе дадох достатъчно добър пример.

Група 3
Най голямата група заложи на „индивидуалните оферти на банката”. Превалутираха в друга валута и се уредиха с 40% нараснал дълг. Те ще имат проблеми след около година и половина, когато ще разберат, че EURIBORA освен че може да е 0.3%, може и да расте стремглаво, като CHF. Тоест – те са отложили проблема.

Група 4
Тези който предстои да спрат плащането. Дано те четат тази статия, защото тук асоциацията може доста да им помогне.

kami_1

Проблемите които протеста не може да реши

1. Протестиращите нямат информация. Малко хора знаят, че Пощенска банка е раздала „Опорни точки” на своите служители. Още по-малко знаят какви са те.
2. В организационния комитет има откровени тролове, което значи само едно – разединение, за да може да се получават адвокатските хонорари. Не се залага на икономическото начало, а то е водещо за банките и нашите съдилища.
3.  Исканията са меко казано неизпълними. Да не кажа, че която и банка дори да иска (а никоя не иска) НЕ МОЖЕ ДА ГИ ИЗПЪЛНИ
4. Не се получава и разпространява правилна информация, за да може всеки да оцени проблема. Налага се мнението, че с петиции и искания ще се постигне резултат и не се отчитат приходни действия на „организатори” и „инициативни комитети”. „Открива се топлата вода” отново и отново.  Успоредно с това се насочват хората отново към адвокати, които вече стана ясно, че не могат да дадат цялостно решение на проблема с CHF, а само да го отложат.
5. Ако е началото засегнатите бяха 1884 човека, сега са не повече от 400-500 души. Още тогава БНБ в писмо до депутата Иван Костов обясни, че това е пренебрежимо малък брой кредитоискатели. Всички сте учили математика? А и в БНБ май промени няма.

Цялостно решение има

Естествено то е различно за всеки, но така или иначе е най-ефективно, когато си част от група. Не съм го измислил аз. Измислил го е Джон Неш и е взел Нобелова награда. Живота и постиженията му са запечатани на лентата „Красив Ум” – гледайте го! Невероятно добър филм с Ръсел Кроу.
Но понеже този блог се чете и от голям брой банкови служители, не мога да Ви изложа в подробности какви действия смятаме да предприемем. При всички случай те ще зависят от броя на членовете и няма да бъдат свързани с петиции и предложения.

Васил Кендов
Председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги
www.angrysheep.org

5 comments

 1. stela Reply

  Здравейте, писах на имейла в сайта Ви, но не ми отговаряте. Моля за актуален имейл, на който мога да задам въпрос. Благодаря предварително,
  Поздрави
  Стела

 2. Фен Reply

  За мен инстинската причина за проблема с кредитите в CHF е липсата на елементарна финансова култура сред българите. Тази липса подори имотния балон, защото само крайно лекомислен човек може да тръгне да тегли доживотен кредит, за да купи с него актив, чиято цена е на вековен връх. Според отчетите на БНБ близо 30% от всички ипотеки са отпуснати през 2008. За да нямаме такива проблеми в бъдеще трябва да се въведе задължително изучаване на икономика в училище и университета за почти всички специалности. В момента се отделя време, за да се разглеждат какви ли не глупости в училище, а нещата, които са необходими за реалния живот се игнорират.

 3. Monik Reply

  Здравеите. И аз съм член на фб групата за шв.франк. и аз съм една от подведените от троловете на една г-жа адвокат ДД. Преди повече от две години ме подведоха заедно с още доста хора да си търсим правата като съдим банката, но г-жата адвокат след като взе от нас доста прилични суми се провали и сега сме с изгубено дело на първа инстанция. Още доста хора отгрупата са в същото положение, останали без пари, защото заради адвокатски грешки нямаме никаква перспектива, а и от банката вече ни гледат с неприязън, защото сме образували дело срещу нея и не знам какво да правя оттук на сетне. От време на време влизам в фб и виждам че троловете на същата адвокатка са станали още повече и по активни и упорито търсят нови жертви като пишат че тя била най-добрата и с голям опит и още други невярни неща. Не знам дали някои нови са започнали сега дела чрез нея, но в безизходицата си много от хората вярват на тези писания и съм сигурна че немалко ще се хванат на уловката и, ще платят тлъстия хонорар, част от който отива за самите тролове, но някои от тях ги разбирам че го правят от нужда и и се подмазват. Това последното го казвам, защото преди време при един разговор в кантората на адвокатката и на мен ми беше намекнато че ще имам прилична изгода ако пиша в фб групата че съм доволна от същата тази адвокатка ДД и съдействам за намиране на нови клиенти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *