Кредитите в CHF отново пред изпитание

CHFКредитите в CHF отново пред изпитание

Новият курс на CHF (швейцарски франк) определено внесе смут в редиците на банките и кредитоискателите. Започна олелия и задаване на старите въпроси. Казвам старите защото това вече се беше случвало.
Според БНБ в БГ са отпуснати 1884 кредита в CHF. Курсът на който бяха отпуснати беше 1.22 до 1.33 BGN за франк. Преди близо 4 години курсът стигна 1.62 BGN и въпросите започнаха.
Интересното е, че по това време говорихме с един приятел от Пощенска банка и коментирахме, че единственото решение е да се намали лихвата. Смятахме, смятахме и се оказа че е възможно и изгодно за банката да го направи, с цел потушаване на скандал.
Да, ама НЕ! Целта на банката беше друга – да печели. Така де и те семейства хранят.
В Унгария обаче или нямаха семейства или ядяха по-малко. Защото техния президент Орбан прокара закон, според който превалутират всички кредити във форинти по курса в деня на изтеглянето им. За нашите условия ще рече по 1.22 до 1.33. Банките мрънкаха, мрънкаха и спряха, а Орбан беше преизбран.
Това ме навежда на мисълта – ще си преизберем ли Роската Плевнелиев или преди това ще му направим операция за смяна на пола. Предполагам чухте как телевизиите отразиха изказването на Бойко Борисов, че щял да номинира жена за президент.
Това което не чухте обаче е становището на БНБ за промяната на курса на CHF, та сега се налага да пиша и да Ви натрапвам моето становище.
Е…като няма банка, и кредитните консултанти стават за експертно мнение. А моето е че:

ШВЕЙЦАРСКИЯ ФАНК НЯМА ДА ПАДНЕ

Има ред причини за това

1. ЕЦБ (европейската централна банка) се очаква да започне печатане на пари тази седмица. Някои го наричат с хубавите прабългарски думички „количествени облекчения”, ако не сте знаели какво значи това. Което ще принуди и Швейцарската банка за напечата пари, за да може да продължи да купува евро и да му поддържа курса висок.
Добре ама на швейцарците не им трябва евро-хартия нали? Те даже не са в ЕС. Така или иначе те не искат девалвирало евро да пълни трезорите им.

Draftis

2. Според разбиранията на икономическата теория, Еврозоната е в рецесия. Очаква се дори нейното засилване. Не е ли нормално тогава да изнесете парите си в САЩ примерно?
На американците обаче евра не им трябват. Те си искат долари. Следователно Вие ще си продадете еврата и ще ги обърнете в долари. Каква по-добра причина за еврото да загуби от стойността си (как го казах само? Като анализатор от България он Еър. И аз трудно им разбирам понякога. Загуби от стойността си, разбирайте поевтинее, обезцени…)?

3. Освен всичко останало, Швейцарската централна банка направи лихвата още по отрицателна. От (-0.5%) я направи (-0.75%). И всичко това с цел да понижи интереса към франка. Тоест – да не купувате франкове и да не ги държите при тях.

4. Предходното явно не се разбира от руснаците, които търсят „спасение” от режима на Путин и неистово се опитват да изнесат парите си в не-европейска държава, но в Европа. Много важно, че парите им ще намаляват с 0.75% на година. Пак е по-безопасно от Русия или от вражески настроена към Русия европейска държава.

Има още куп причини но тях ги оставям на професионалните анализатори. Нали казахме, че аз съм един прост кредитен консултант и още по-прост финансист с мнение. А то е, че франка няма да пада. Поне не скоро.

Да се върнем обаче на кредитите в CHF

Skyp-e konsultaciq

Надявам се разбрахте, че решение на проблема, чрез поевтиняване на франка не може да има. Остава някакво решение от страна на банката. Ами да посмятаме малко
От 1884 кредита в тази валута, поне 20% са вече нередовни, поне 50% вече са предоговорени в друга валута (което беше изрично условие на Пощенска при предоговарянето) и да приемем, че 30% продължават за бъдат във франкове, като по някои от тях водим дела срещу банката. Искам да направя уточнение, че кредити в CHF отпускаха също и Уникредит, Пиреос, че даже и ДСК се пробва. Просто Пощенска банка отпусна най-много. те сега на тях не им е до CHF, че съкращения текат там, но… налага се.
За първите 70% нещата са решени. Остава банката да намери решение за останалите 30%. Защото дори тези, които водят дела и ги спечелят, пак ще се окажат нередовни в крайна сметка, с голяма доза вероятност.

За да запази договорките си, както и редовността на предоговорените кредити, банката ще трябва да предложи превалутиране по курса преди освобождаването на франка.
Аз обаче си мисля, че това НЕ Е РЕШЕНИЕ, а отлагане на проблема. Веднъж вече хората предоговориха, сега втори път. До края на кредита им обаче остават 20 години. Мислите ли че за следващите 20 години няма пак да се „изправите на нокти”?
Аз мисля, че ще го направите и то съвсем скоро. Както обясних по-горе, ЕЦБ се готви да напечата допълнително евра. Всички знаем какво следва от едно такова печатане – ИНФЛАЦИЯ? Естествено не веднага, но след около година – година и половина може би. Доре де… ще бъда честен. Може и да няма инфлация, но тогава ЕЦБ ще трябва да увеличи EURIBOR-а, за да събере обратно напечатаните пари.

Пепел ми на устата, че споменавам УВЕЛИЧЕНИЕ НА EURIBOR.

Та нали миналата година смениха закона и сега лихвите по кредитите се образуват като сбор от EURIBOR и фиксирана надбавка. Ами че то така какво излиза? Скоро пак ще ми увеличат вноската?

kami_1

Тук вече „световния елит” може и да се погрижи за нас. За да не ни удари инфлация, трябва само да се случи някоя война. Това е единствения начин печатането на пари да не доведе до инфлация, но тук влизаме в теорията на конспирацията, а аз съм само един финансист. И като такъв искам да Ви помоля да се обаждате преди да вземете някакво решение, а не след като подпишете анекса или получите честитка от съдия изпълнител.

Васил Кендов
ДРАФТИС – кредитни консултанти
www.draftis.com

Вижте също и следните стари статии свързани с темата.
Кредитите в Щвейцарски франк /CHF/ Част 2 – Унгарското решение
Проблемът с кредитите в швейцарски франк

 

2 comments

  1. Desislava Reply

    Хубава статия. Но в каква валута да си държим спестяванията-евро, щатски долар, швейцарски франк или друг вид? Някои си купуват злато, други диаманти, трети имоти. Някои продължават да разчитат на банките, други на трезорите и дюшеците. След шоуто с КТБ доста депозити се прехвърлиха в банки извън този оазис на сугурността. Топ елита пък инвестрира в произведения на изкуството – картини, монети-може частен музей да се открие.

    • БГ СМЕШКИ Reply

      финасово грамотен човек няма да си вкара коншицата в само една инвестиция…като цяло има различни тероии как да си разпределиш активите но специално валутите за валутите е доста трудни да с е прескаже със сигурност каква ше им бъде стойносттса в следващ пеирод от време …дори най- големите финансиси и играчи на този пазар като Сорос са губили стотици милиони о т в реме на време …по принцип повечето експерти препоръчват следното разпредление- 10-25 % в ценни метали , 20-30 % в кеш останалите вв твърди активи като имоти както може и в във финансови активи като акции и облигации – но там трябва д аимаш добри финансови познания ! еврото и долара са за избягване в слеващите няколко години поради фактът че иконмиките и на Америка и Европа с твързе залдъжнели и няма да се представят добре в близклите години …това остава франкът като алтернатива , сребро , злато и до някъде имоти но все още в БГ са с надвишена стойоност ! за иневситции в произведения на изкуството трябва да сте много богат иначе забравете ……една картина струва по няколко десетки милиона ! в нумизматични монети инвестират само хора които не разбират от финанси …това не е инвестиция а колекционерска работа и там разчитате че ше намирате по -голяпм глупак от вас да ги купи за повече пари …нещо което не е сигурно че ше стане ..има си традиционни инвестиционни монети от чисто злато и сребро – на вас ви трябват такива ! не нумизматики ! в банкив никаъв салучай не си дръжте парите ! особено български ! виждате сами какво се случва …нямат висока доходност едва 1-2 % ноп ък и са рисковани както се вижда …една забележка само към автора Швейжарската центрлана банка се опитва поддържа курса нисък не висок ! за продава франкове и купуива евро …. за тва и въведе отрицателни лихви .. не иска курсад а се качва повече …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *