Ипотеката – вечен наем или голяма загуба след промените

loan2-brИпотеката – вечен наем или голяма загуба след промените

Има една проста статистическа информация добре известна на всеки банкер, но никога, ама НИКОГА неотчетена от нито един кредитоискател.

„Живота” на един кредит е 4-5 години!!!

След това той бива предоговорен, погасен, просрочен, рефинансиран, преструктуриран… или един милион финансови думички, обобщени с думата ПРОМЕНЕН.
Има също така и една древна китайска поговорка „Ако стоиш достатъчно дълго край реката, ще видиш главите на враговете си да плуват в нея”.

Това е простата банкова логика. Веднъж подписал ипотеката, Вие отново сте при банера за някаква промяна на всеки 4-5 години. А всяка промяна е нова такса или комисиона. Та нали в последните отчети на БНБ се вижда ясно как приходите на банките растат главно заради нарасналите такси?

Така обаче беше до сега. Оттук нататък нещата загрубяват още повече и в пълна сила започва да работи горната поговорка, а банкерите стават новите наемодатели. Съмнявате ли се? По-добре недейте! Ето как съвсем „незабелязано” става това.

минута 11:50
http://www.bgonair.bg/video/promenite-v-gkp-v-zashtita-na-dlazhnitsite
„работим постоянно с асоциацията на банките” – Вергиния Мичева-Русева зам. Министър на правосъдието

Някакви съмнения в чия полза ще са промените? В цялото интервю това се споменава 3 пъти.

минута 15.45 – покупка от ЧСИ с кредит от банка!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Това ще срине пазара на кредити, както и ще превърне банките в най-големите Хазяи.

Описание на схемата

1. Към днешна дата от ЧСИ може да се купи единствено в брой. Проблемът е по скоро технически отколкото юридически. Основния проблем е 7 дневния срок за плащане от страна на победителя в търга, в който банката не може да одобри и отпусне кредита, камо ли се впише ипотека и да излезе удостоверението с видимо в него вписване.

2. Към днешна дата според наредбите на БНБ, един кредит става предсрочно изискуем след 90 ден просрочие. Дали може това да се промени? Оставям сами да решите.

Какво предлага министър Вергиния Мичева-Русева и какви са последиците?
Купувате апартамент за 100 000 лева
Правите ремонт за още 20 000 лева
ОБЩО – 120 000 лева
От тях 80 000 са банков кредит (толкова финансират банките 80% от пазарната цена при покупката)
Следователно за вас (и за всички на пазара) апартамента струва вече 120 000 лева (след ремонта), но за банката е 80 000 лева.

Следваме китайската поговорка и чакаме. До 4-5 години ще Ви се появи някакъв проблем – какъвто и да е. И питам тогава – КОЕ ЩЕ НАКАРА БАНКАТА ДА СИ ГОВОРИ С ВАС?
Аз твърдя, че на банката ще и е все едно дали Вие сте кредитоискателя или някой друг човек, без да има каквито и да е притеснения дали той ще плаща! Няма да я интересуват доходите му, нито какво и как работи.

Апартамента за банката струва 80 000 лева
Новия кредитоискател трябва да има спестени 16 000 лева (80% от стойността на жилището), а останалото е кредит.
Така новият собственик срещу 16 000 лева първоначална вноска и 64 000 лева кредит, получава апартамент струващ 120 000 лева по пазарна оценка. “Nice, A?” – Както казва Коцето Калки във филма „Мисия Лондон”.

По-важното е, че за банката този апартамент вече струва 64 000 лева и колкото по-рано новия собственик се сблъска с някакъв проблем, толкова по-добре за банката или за някое нейно дружество , което изкупува имоти. Пощенска банка примерно си има 4 такива официални дружества.

Изобщо ако се замислите „защо и е на банката да има добри кредитоискатели”? Не е ли по-добре и по-изгодно да има лоши кредитоискатели? Ами нали при всеки нов кредит имаме нова първоначална такса от 1.5%, нова застраховка на имота, животозастраховка, такса за кандидатстване… А всеки следващ кредитоискател ще е все по-доволен и по-доволен, защото придобива имот за 120 000 лева на все по-ниска цена?

За тези които са гледали целия материал – Не мога да не отбележа, че г-жа министъра на правосъдието или нищо не разбира или откровено си послъгва в ефир. Идеята да се използват вещи лица за оценка на имота при продажба, работи при ЧСИ-тата от 100 години. Дори в момента е така в 100% от случаите, макар да не е изискване по закон. Всяко ЧСИ води със себе си лицензиран оценител и той поставя оценката на имота. Обърнете внимание на ЛИЦЕНЗИРАН!!! Просто сега щели д аго направят легално – wtf? Пак ще регулират със закон нещо, което си работи и без това.

Ами… това е. Ако искате вярвайте, ако искате недейте. Може пък Вие да имате друго тълкуване на думите на Министъра. Но ако все пак намирате смисъл в написаното, моля съветвайте се преди да изтеглите кредит или преди да кажете в банката, че не можете да плащате (особено ако сте фирма). Ето Ви и 2 полезни реклами:

Draftis

Skyp-e konsultaciq

Васил Кендов
www.Draftis.com
ДРАФТИС – Кредитни консултанти

4 comments

 1. Кипитрил Reply

  И аз така, но е изключително полезна. Не знам какви са щетите от пожара, но като нищо може да са по-евтини от рекламата, която ще ви донесат. Успех! 🙂

  • VaskoK Post authorReply

   даммм,това малко ми звучи като да ти отрежат ръцете и да секефиш,че получаваш инвалидни 🙂 супер щастлив съм от случката 🙂

 2. Татяна Reply

  Щом се опитват да Ви сплашат и спрат, явно сте добър в това, което правите. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *