Банки и лични финанси в училище – има ли опасност от формиране на консуматорско мислене

Banks in schoolБанки и лични финанси в училище – има ли опасност от формиране на консуматорско мислене?

Една от най-добрите и актуални теми за дискусия е доколко банковото дело следва да се застъпи в образователната програма. Има вече и първите опити за това (трагични според мен и доминирани изцяло от банките, които реално сформират консуматорско мислене у децата ни).
Имено за това предложих на моя съученик и блогър Андрей Иванов  да изкаже мнението си по този въпрос. Той не е запознат с банковата материя и точно затова мнението му е изключително важно и служи като барометър за нагласите у интелигентните хора.
Познавайки банковите практики и законодателните инициативи в България, моето виждане е доста по-детайлно и предпазливо, главно поради факта, че образованието ни е достатъчно неефективно по принцип, а банковото лоби от друга страна е много по-сериозно. Всичко това комбинирано с практически нулев контрол върху тези часове по финансова грамотност, със сигурност ще поставят децата ни в една доста голяма зависимост от банковата система. Но нека изчистим това в една бъдеща дискусия. Ето статията на Андрей Иванов
Draftis

“Нашият съученик Васил Кендов ми предложи да напиша нещо за банките, в качеството ми на редови гражданин. Приех предложението и ще започна от тук: Според мен е наложително в българските училища, в гимназиите, да се изучават освен отдавна утвърдените дисциплини и следните няколко неща.
Първо, необходимо е учениците да бъдат запознати с основите на общинското управление, правото, гражданските закони и неща от този род. Всеки бъдещ пълноправен гражданин трябва да има поне основна представа към коя институция да се обръща, при даден повод, какви основни права и задължения има, как да пише молби, жалби, заявления, как да си търси правата и подобни.
Второ, учениците в горните класове трябва да изучават и да имат основна представа от икономика, банково дело, планиране на (семейния) бюджет и т.н. неща от този род. Т.е. учениците при своето завършване трябва да имат поне елементарна представа от законите в РБ, от уредбата на администрацията, да имат поне базова финансова култура и т.н.

kami_1

Всичко това вероятно може да се съчетае в една дисциплина, или най-много в две. Започнах оттук, защото ежедневно ставаме свидетели на това, че до ден днешен финансовата култура на българина остава неоправдано ниска. Като се започне от телефонните измами и колко хора държат още парите си под дюшека, като се мине през многобройните реклами за бързи кредити, хазартни игри, случаите на загубени жилища поради неизплащане на кредитите и т.н. неща предопределени от ниската финансова култура.
Skyp-e konsultaciq

В началото на 2013 имаше някакъв спор около закона за банковото дело или закона за кредитите, не си спомням ясно. Нищо не разбирам и аз от тази материя, признавам си. Един ден се ядосах от този факт, седнах и четох три часа материали по тези въпроси и в крайна сметка разбрах, ако не друго то поне каква е разликата между потребителски и ипотечен кредит. На някой може да му се стори смешно, но ето интелигентен човек, за какъвто се имам, облъчван от стотици реклами за кредити и изгодни предложения на банки, не знаех разликата между тези два вида кредит… За какво говорим оттук насетне? Отделно разбрах, че все още (към 2013) лихвите и по двата вида кредити и ипотечните и потребителските в България, са между 1.5 и 3 пъти по високи отколкото тези в Европа… Разбрах, че банковото ни законодателство е всъщност сравнително добро, но докато има недобросъвестни хора и най-доброто законодателство не може да помогне… Разбрах, във връзка с една екскурзия до Турция по същото време, че там се отпускат кредити на младите семейства с лихва под един процент и за пореден път се убедих, че това, което ние българите сами може да си направим, друг не може да ни го направи… В началото на годината бях сериозно изненадан колко е паднала лихвата по депозитите и естествено замислих се за различни видове инвестиции, различни от обикновеното държане на парите в банка. Дори без да съм проверявал, предполагам, че това автоматично е свързано и с по нататъчното намаление на процента по различните видове кредит.”

Васил Кендов
www.draftis.com – Кредитни консултанти

Андрей Иванов
http://andorey.blogspot.bg/ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *