Практиките на банка Пиреос надминаха и издънките на Прокредит

piraeus_bulgariaПрактиките на банка Пиреос надминаха и издънките на Прокредит

„-Таковало си е таковата драги зрители!” Така започна един журналист преди години в закритата вече телевизия 7 дни. Чудя се аз как да почна тази статия!
Ще карам направо, за да е кратичко и повечко хора да го прочетат. Вярвам, че предварителната информация е единствения начин човек да се справи с банковите си проблеми. Другият начин сме ние от асоциацията но нали трябва да се става член, да се плаща членски внос и… разбирате колко е неловко.
Но на въпроса. Когато един кредит бъде просрочен, спрямо това колко дни е просрочието, банката използва различна процедура. Доскоро се смяташе че след 90 дни просрочие, кредита става предсрочно изискуем. Само за протокола, това е по една класификация на наредба 9 на БНБ. Считаше се от статистическа гледна точка, че след 3 месеца просрочие, кредита трудно може да стане редовен отново. Но вятърът на промяната отвя тази практика, а и статистиката не е това което беше. Напоследък доста банки спяха да се съобразяват с тази наредба на БНБ и започнаха да обявяват кредити за предсрочно изискуеми „при неизпълнение на което и да е от посочените задължения на кредитоискателя.” Ще рече, един ден закъснение на вноската, някоя такса или застраховка е достатъчно основание да направим кредита предсрочно изискуем. Пак казвам – доста банки заложиха това в общите си условия, но

Пиреос сложиха кръст на практиката да се следва наредба 9 на БНБ. Ето как:

kami_1

Имате кредит по който формирате просрочие 20 дни. Без значение каква е причината. Може да е всякаква. Тогава Пиреос обявява за предсрочно изискуеми вноската и наказателните лихви само за тези 20 дни. И това отново по прословутия чл. 147  от ГПК. Само че към тях вървят и адвокатски хонорари, държавни такси за изпълнително дело, както и хонорар на частен съдебен изпълнител ЧСИ Бизов. И ако сте закъснели с вноска от 200 лева за 20 дни, се получава, че трябва да платите 1500 лева за да върнете кредита в редовност. Nice, A?
Преди да продължа със следващия случай, заради който споменах ЧСИ Бизов, искам да обобщя:
Пиреос започна да обявява кредитите за предсрочно изискуеми преди 90-тия ден, а резулатът е по-високи разходи, които трябва да направите за да го върнете в редовност. Ако не ги направите сега, ще обявят целия кредит за предсрочно изискуем.

Да видим сега как продава ЧСИ Бизов ипотекираните в Пиреос имоти

Ами не продава точно тях. Продава първо други ваши имоти.
Схемата е следната: Обявяват по описания по-горе начин даден ваш кредит за предсрочно изискуем (поради неспазване на някое от изброените условия). Вие разбирате за това от едно писмо на ЧСИ Бизов, но тогава той вече е запорирал и възбранил всички ваши имоти. Не само този който сте ипотекирали, а всички. В конкретния случай обявяването за предсрочно изискуем беше кредит, по който са променили лихвата без да уведомят кредитоискателя и внасяните от неги пари не са стигали за вноската.
Но ЧСИ Бизов не насочва изпълнение по ипотекирания имот, а първо си харесва друг имот на кредитоискателя в центъра на София. Защо ли? Оставете другото, ами го и продаде доста бързо. Сега дори и да спечелим делото, това няма да върне апартамента. Само да си знаете, че много малко действия на ЧСИ могат да се обжалват. Цената по която са продали имота НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА!!!

Draftis

За да не стане много дълго спирам дотук. Все пак може да не се случи на вас конкретно, макар да виждам, че това с клаузите за предсрочна изискуемност в договорите вече се появява в доста банки. А каква я свършиха предходните шампиони по лоши банкови практики от Прокредит, можете да прочетете тук: http://kendov.com/procredit/

Васил Кендов
www.draftis.com – Кредитни консултанти

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *