Финансовата неграмотност и банковия рейтинг

ask-for-itФинансовата неграмотност и банковия рейтинг
Преди да започна, искам да се похваля! Потребителския банков рейтинг Е ГОТОВ !!! Хубавото е че вече няма извинения. Естествено ако сте Мая Манолова все ще измислите нещо (сутринта я гледах и цъках с език), но ако пренебрегнете информацията предоставена от рейтинга, ще плащате. Ще плащате по кредити и то добре. И на мен ще плащате впоследствие, мисълта за което поставя меркантилната ми душа в едно особено състояние на приповдигнатост и възбуда.

Откъде тръгнахме? В началото бе словото. Словото на мин. Бобева и г-н Хампарцумян. От тях разбрах, че българина е финансово неграмотен. Повярвах им и реших, че не мога да живея повече така. Ще сложа край на живота си чрез потапяне в дебрите на банковите оферти. Но преди това ще намеря отговора на въпроса ЗАЩО е финансова неграмотен българина?

Нека видим как тегли кредит българинът.
1. Събужда се и разбира, че ако изтегли кредит ще си купи нещо и ще го притежава.
2. Отива веднага в банката, защото не може да чака и сяда при кредитен инспектор, готов да попълни всичко, което му дадат. Въпросите са излишни защото в банката всичко знаят и са го правили години наред. Ако не вярвате гледайте реклами – Булбанк е на 50 години. Вие на колко години сте?
3. Плаща си таксата от 50 или 100 лева и се прибира да чака одобрението.

До тук добре. Срещнал се е с кредитния инспектор в банката и вече всичко знае. Не е чел договора за кредит, но той не е толкова важен, защото банковия чиновник всичко му е обяснил. Имало е някаква терминология, но то това е нормално. По-важното е че чиновника знае нещата. Да ама НЕ. Чиновникът също не е чел договора ! – ФАКТ! Знаете ли защо? Защото според проучването за рейтинга  5 от 10 банки дори не са си качили общите условия по кредитите на сайта, а Вие очаквате банковия служител да ги е чел?!?
Някой правил ли е проверка когато се подписва и дава съгласие за нещо да провери за колко страници документи става въпрос? Ако изключим законите и наредбите които декларирате, че сте запознати и се спрем само на банковите правила и декларации, с подписа си Вие гарантирате, че сте запознат с над 50 страници.
СЕГА ВНИМАВАЙТЕ !!!
Е кога успяхте да се запознаете, като те дори не са качени на интернет страницата на банката? Дадоха Ви ги и Вие се прибрахте, консултирахте се с независим кредитен консултант и той Ви обясни? Ако е така значи съм един много некадърен кредитен консултант, защото нямам чувството, че предоставям толкова популярна услуга.
И тук идва въпросът – ЗАЩО НЕ СТЕ ИНФОРМИРАН?

1. Защото банката не е предоставила информация на сайта си!!! Защо? Това сами решете.
2. Банковия чиновник не е чел нещата които Ви кара да подпишете. И не му трябва, защото Вие не питате.
3. Не питате защото не знаете какво да питате.
4. На чиновника му плащат НЕ за да Ви обяснява, а ЗА ДА подпишете договора. После си има банкови процедури, ако нещо не е наред.
5.  Дори да тръгнете да четете договорите на банката ще разберете, че те описват всички кредити от вашия вид и трябва да сте доста подготвен за да разберете кое се отнася за вас. Примерно ако искате студентски кредит, интересува ли ви кредита за саниране или кредита срещу ипотека? Но трябва да ги прочетете за да разберете, че не се отнася за Вас. Принципа игла в купа сено работи добре в банковата система.
Това е все едно да дам на сина си учебника по математика за 2-ри клас (50 страници) в началото на годината и да му кажа „- Колко прави 6 х 6? Имаш 5 минути да ми кажеш, иначе ти взимам таблета!”.  Човека има учебника и отговора на въпроса сигурно е на 27-ма страница, ама на него ще му трябва една година да го намери и научи.
С други думи, дори да Ви дадат договорите предварително няма как да ги разберете. А се съгласявате не само с тях. Съгласявате се с поне още 5 други закона и документи. А ако решите да сте цивилизовани и отидете в банката с адвокат, човека с който ще говорите ще Ви охлади ентусиазма с повдигане на рамена и отговор „-От мен нищо не зависи”. Да се чудиш защо ли не Ви го е казал на първата среща.

Така е и с Вас. След 5 години университет и някоя друга година работа по специалността, сигурно ще започнете да разбирате от кредитиране, но не и при тегленето на кредита. Винаги ще има какво да пропуснете. В случая трябва да знаете къде да погледнете и попитате. Рейтингът върши идеална работа за целта, ако не разполагате с време за консултация. Ще отнеме не повече от 5 мин., но пък ще Ви покаже колко не е в час банковия служител и ще Ви направи по-бдителни и надявам се по-въпросителни.
В този смисъл мин. Бобева и г-н Хампарцумян или не са в час, или лъжат. Да си призная честно за мин. Бобева съм сигурен и в двете определения.

С 2 думи – пригответе си още по една такса за кандидатстване и заповядайте ПРЕДИ да изтеглите кредит. Ако имате кредит вероятността да са Ви вдигали вноската е 95%, а тогава плащате доста повече си мисля и… ДА има начин това да НЕ СЕ СЛУЧИ.

От друга страна вече имате на разположение рейтинг. ПР-ите обаче казват, че сега не било време да се публикува. По-важни неща имало – политика, футбол… никой нямало да го зачете. А аз нали съм доверчив и не разбирам, предпочитам да им вярвам. Защо ли? Защото са ПР-и на Асоциацията, а не на банката. Вие ако искате вярвайте на банката. Знайте само че според изследването което проведохме, получавате най-много 50% от необходимата Ви информация. Шампиони са ДСК и СИБАНК с 52% а на дъното ОББ с 32%. Подробностите след световното. Жалко за Хърватска. Добре играха момчетата.

Васил Кендов
Draftis – кредитни консултанти www.draftis.com
Председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги
www.angrysheep.org

Важное да знаете
Трите най-коментирани промени в Закона за потребителския кредит (Статия 1/3)

1 Comment

  1. александров Reply

    Благодаря.Дано повече хора да го прочетат.Ние българите всичко си знаем-разбираме от медицина,политика фугбол и финанси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *