Банките и изборите

logoБанките и изборите
Много банкови реклами и малко коментари за тях. Изобщо намирисва на политика. Толкова намирисва, че чак се замислих. А като се замисля, почвам да следя паричния поток. Той поне не лъже.

Ще започна от далече, но ще бъда кратък.
Има една схема за контрол на големите корпорации, която засякох първо да използват от ПИБ. Схемата е перфектна за нашите условия. После я копираха от ЦКБ, КТБ и всякакви други олигарси. Просто работи добре.

Тя е следната – купувам голямо предприятие с банков кредит от свързана с мен банка. Парите в моята банка са държавни или на вложители, но предприятието вече е мое. Кредита е с параметри над пазарните и изглежда, че източвам придобитото предприятие, но не е така!
После разпродавам активите на предприятието на други свързани с мен фирми и ги отдавам под наем обратно. Така предприятието остава без особена печалба и тя се съсредоточава в банката и в свързани фирми.
Ако обаче неподходяща партия дойде на власт, тя няма да може да ми вземе предприятието, защото ще получи само задълженията към моите фирми и моята банка, и ще работи реално за мен. Просто и гениално. За да си плащате кредита към моята банка, ще трябва доста да работите иначе пак си го взимам, защото е ипотекирано.
Освен това ако директора започне да ме краде, това ще резултира в забавяне на вноските или наемите, което ще ми светне червената лампа и ще го сменя.
Изобщо ако помислим, ще разберем, че няма как да имате голям, монополен или корпоративен бизнес, без да имате и банка.

kami_1

Освен ако не сте чужда банка. Тогава няма да имате свързани корпоративни бизнеси. Чуждите банки обаче си отиват. Следващата ще е ОББ, която ЦКБ би трябвало да „придобият”. Дано не съм прав и да се намери някой наивен чуждестранен инвеститор.

Въртите, сучите все до банките опирате. Каквото и да правите, Ви трябва банка. Цялата Ви печалба е там, а и трудно ще Ви я вземат, защото имате регистрационен режим, а парите на вложителите и бюджета са дадени в кредит, и можете лесно да я фалирате. А така ще повлечете и други банки. Изобщо ако искаш да рекетираш, пак имаш нужда от банка.
За да Ви вземат бизнеса, трябва да Ви вземат и предприятието, и банката. Сложно е нали? Не е като с Гриша Ганчев. Взеха му бизнеса от веднъж. Ама така е като си няма банка човека. А уж бил рекетьор! – Абсолютен аматьор, бих казал аз! Коли ще ми произвежда а няма банка. Къде е тръгнал изобщо?
В този ред на мисли, ако имахте банка, дали щяхте да подпомагате политици в изборните им кампании? Да речем милион два на 4 години не е много?
Обяснете ми сега къде е логиката в това, да рекламирате толкова агресивно кредити по време на избори?!? Няма логика нали? Освен ако телевизиите не се контролират от политици?
Я да видим

1. Нова ТВ хвали Бойко и плюе Барека
2. БТВ – плюе Станишев
3. ТВ алфа е на Волен
4. ТВ7 е на Барека
5. СКАТ знаете на кого е.
6. Шефа на Канал 1 се сменя след всеки избори

И какво става? Оставям сами да си преценявате. Да не Ви отегчавам. Все пак може да смятате, че масирана банкова реклама по време на избори е нещо нормално, ефективно, а защо не и случайно. То и медиите са независими и нямат връзка политиците…

Васил Кендов

7 comments

 1. Черноризец Храбър Reply

  Интересни твърдения. Логиката е добра, но няма факти. Не е лошо да има, за да е стабилно. Един съвет – за да са по-четливи текстовете, намерете си някой (жив) коректор да ви поправя правописните грешки. Това пълен и кратък член за нищо го нямате. Моите 2 лепта.

  • VaskoK Post authorReply

   Това с правописните грешки е проблем. Нямам много време и публикувам дори без втори прочит 🙂 Но сте прав, че ще трябва да почна да обръщам внимание, че се излагам.
   А факти… ако приложа какво ще стане? Аз ще стана разследващ журналист, но какво от това? какъв ще е ефекта? То и сега хората не искат да четат по дълги писания от 2 изречения.
   Просто съм създал блога за да давам инфо от практиката, а който иска да вярва. В крайна сметка всеки сам е ковач на своето щастие. Да подписва каквото му дадат и да не чете.
   Благодаря още веднъж за лептата. Ще проверявам вече всичко за правопис. Крайно време е да почна.

   • Nadezhda Mincheva Reply

    И аз отдавна мислех да Ви пиша за грешките. И в “Блогърите и медиите, на кой да вярвам?” правилното е “на кого да” или “кому да”. Не отива интелигентни и високопрофесионални писания да се публикуват с граматически грешки. Не разчитайте на незнанието на младите поколения.
    Предлагам Ви помощта си. Преди да пуснете написаното от Вас, изпратете ми го за прочитане. Ще нанеса необходимите поправки веднага и ще го върна. Мисля, че така ще отнеме възможно най-малко време.

    • VaskoK Post authorReply

     Абсолютно сте прави. Би трябвало да си чета писанията преди да ги пусна, но… все си намирам извинения и все бързам за нещо.
     Не мисля да ангажирам и вашето време, така, че ще си ги проверявам. Сега се засекох, че докато пиша тези 2 изречения направих поне 4 грешки (къде от клавиатура, къде от инерция 🙂 )
     Иначе за интелигентността на писанията нямам претенции. Пак казвам – създадох блога за шепа приятели и по-запознати клиенти, защото ми писна банките да ме правят на глупак. Това беше първопричината. Сега вече е кауза, продиктувана от наглостта на шепа банкови чиновници. Знам че няма как всички в една банка да са професионалисти, но у нас колкото си по-тъп и нагъл, толкова повече те издигат. И сега банковата система прилича на това, което е в момента.
     Но да не се отколняваме от темата. Обещавам да проверявам вече постовете преди да ги пусна, а за грешките се чувствайте свободна да ме критикувате безпощадно. Не предполагах, че толкова ще се чете и споделя.

 2. александров Reply

  Наистина се чете.Много внимателно.Моля продължавайте.Полезно е за всички.

 3. Васил Reply

  Може би се включвам малко късно, но тия дни ме човърка нещо. Масовата рекламна кампания на ТВ Алфа (с грозните черни плакати на Волен) се появи (ако не се лъжа) около пика и последващото утихване на протестите. Това са много пари прехвърлени от телевизията (партията) към рекламни агенции (може би само една?). Наскоро тръгна нова масова рекламна кампания с нов лик на Волен (след евровота?).

  Странно ми звучи тази телевизия да има толкова нужда от реклама. По-скоро си мисля, че това е прехвърляне на пари за нещо …
  Дали е нещо като “нямам вече нужда от тази партия – върнете ми парите” или друго?

  • Васил Reply

   Забравих да допълня, че точно около тези кампании гореспоменатата партия се покри и вече нищо не чуваме за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *