Нови банкови декларации и документи

ask-for-itНови банкови декларации и документи
С напредването на кризата и намаляването на кредитирането, банките промениха и документацията си. Последните месеци забелязвам изцяло нови, несъществуващи до момента документи. Ще се опитам да ги опиша и разясня.

1. Пощенска банка – имат нов договор за „конфиденциалност”, който трябва да подпишете, ако искате да чуете тяхната оферта. Това се използва ако имате забавяне в кредита или искате някакво преструктуриране. Ако ползвате адвокат или консултант, настояват и той да го подпише. А в последствие офертата е… оле майко! Не съм виждал такъв договор, но съм чувал офертите и без него – нищо съществено. Загубия на време.

2. Декларация за съгласие за продажба на имот – Попадал съм на такива на ДСК (Разбирайте ОТП факторинг) и на ОББ. Целта им е да се откажете от правата си и да признаете задължения към банката, които реално нямате, и по този начин да не можете да заведете дело за надвнесени лихви. Освен това тук Вие плащате всички такси по бъдещи сделки. От икономическа гледна точка, това е безсмислен за Вас договор. Имота можете да си го продадете сами, чрез същите агенции с които работят банките. Разликата е, че в този случай Вие ще диктувате правилата по продажбата, а не банката.

Skyp-e konsultaciq

3. Протокол за проведена среща – това са тип банкови документи без юридическа стойност, но ако ги разпишете стартирате вътрешно-банкова процедура за изземване на имота Ви. Целта на тези срещи е банката да се ориентира какво може да Ви вземе и как да Ви притисне допълнително. Не забравяйте, че не общувате с банката, а със служителя. Кое е по-важно за него – да Ви реши проблема или да си получи заплатата? Ако мислите, че двете неща са различни и имате едни и същи интереси, значи сте потенциален клиент и можете да ми звъните по всяко време за среща.

Васил Кендов
ДРАФТИС – кредитни консултанти
www.draftis.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *