Какво трябва да очаквате от кредитния консултант

Срещнах реклама в интернет за кредитни консултанти. Напоследък доста се спекулира с това определение.
С приемането на новия закон за жилищното кредитиране, вече има ясна разлика между кредитен консултант и кредитен посредник.
Основната разлика в тези две определения се крие в интереса, породен от възнаграждението.

Кредитен посредник

По закон, кредитните посредници трябва да бъдат регистирани в БНБ. Срещу тази си регистрация, те получават правото да получават комисионна от банките към които насочват кредитоискателите.
Тук идва и първото противоречие с нормалната човешка логика. От една страна трябва да се прави консултация на клиента, от друга страна банката, а не клиента, плаща за тази консултация.
В повечето случаи посредниците насочват клиента натам, където получават най-добра комисионна, а не където е най-изгодно за самия клиент. Все пак не забравяйте, че кредитните посредници са зависими от банките и са по-скоро лоялни към тях, а не към клиентите, които виждат веднъж в живота си. Все пак човек не си купува жилище всяка година, нали?
Но кредитния консултант трябва всеки месец да получава заплащане за труда си.
Ако не му платите Вие, ще му плати банката.

Кредитен консултант

Кредитният консултант НЕ ПОЛУЧАВА комисионна от банка. Той се заплаща от клиента. В този смисъл той не независим от банките и има пълната свобода да предложи най-доброто за клиента, за да бъде препоръчан. В голямата част от случаите, консултантите съветват клиентите си и при проблеми с изплащането на кредитите, докато посредника не би рискувал взаимоотношенията си с банката заради Вас.

 

Как да разграничим посредника от консултанта

Почти винаги посредниците се афишират като консултанти и във Ваш интерес е да ги различавате. Ето как:
1. Попитайте дали получават комисионна от банка, ако изтеглите кредит с тяхното съдействие. По закон са длъжни да Ви отговорят, макар често посредниците да го премълчават.
2. Ако консултацията Ви е „Безплатна”, сигурно се сещате, че това не може да бъде реално, но пък е 100% сигурно че пред Вас стои посредник, който защитава интересите на банката.
3. Ако Ви тикнат в ръцете за подпис, така нареченото талонче. С подписването му, Вие вече сте се съгласили банката да заплати вместо Вас. Обикновено заплащането на посредника е около 1%. Ако се чудите къде отива онази първоначална такса при отпускането на кредита в размер на около 1%, да знаете, че е при посредника.
4. Проверете сайта на посредника. Ако има реклами на финансови институции и банки, можете да бъдете сигурни в чий интерес работи посредника.
За финал да Ви успокоя. В България аз познавам само още един кредитен консултант. Останалите са посредници.
Успокоителен е факта, че в последните години в Англия се появиха и кредитни консултанти. Там взимат около 400 GBP при консултацията, но я получавате каквато трябва. Все пак давате стотици хиляди в рамките на много години, хубаво е да знаете за какво и как ги давате.

 

Васил Кендов
www.draftis.com – Истински Кредитни Консултанти

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *