АЗ и моят пенсионен фонд (УПФ)- размисли и страсти

Ради Никова е финансово грамотен клиент на пенсионен фонд. Това е нейният разказ от първо лице, за сбъсака и с УПФ при нужда. Пубикувания текст е без редакция.

Тая година от април зачаках извлечението от моето УПф. Защо, ще попитате. Защото съм инвалид 100% и по закон, имам право да си изтегля половината. Правя си сметка, има вътре някави 4900, така бяха по-предната година и си викам сега са станали поне 5100, половината ще отидат към 2500, идеално да си покрия нуждите, докато започна работа. И пристига заветното извлечение от пенсионен фонд, и гледам ,и пак гледам, и пак гледам, парите са с 255 лв. по-малко.

Викам си не е възможно, все пак там работят хора, които познавам и знам, че могат да управляват пари. Заплатите им са 5-цифрени, точно поради факта, че им е поверена огромна отговорност да правят от парите пари и то, за хора бъдещи пенсионери. Звъня, обяснявам какво съм получила. Момичето от кол-центъра, с написан предварително скрипт, ми обяснява заучено, че поради лошите инвестиционни условия се е получило така, обаче сега са успели да догонят спада. „Айде изпратете ми тогава актуални данни“, малко по-успокоено реагирам аз. Да, веднага. Следва мейл, поглеждам ТЦ, не е догонено, пак е назад и пак е по-малко от предната година, а сме края на май. Поглеждам рекламната брошурка с показателите и виждам дадената доходност за 5-години назад, която е положителна, верно с малко, ама положителна. Демек замазват ми очите и скриват резултата от тази година.

Е, какви са тия евтини маркетингови трикове, ядосвам се вече сериозно. Втори опит за лъжа. Международна компания, с присъствие в 18 европейски страни и Япония,с повече от 170 годишна история, а такива шмекерии на дребно. И понеже не мога да кажа какво мисля за тая история, щото ще си говоря с бездушно същество от кол-център, ще Ви го напиша ей-тук, надявайки се да го прочетете, белким се потрудите по отношение на комуникацията си с клиентите. Господа, управляващи българския клон на компания със 170-годишна история, М О Л Я не лъжете клиентите си и не замазвайте грешките си.Доблест му се вика на това качество. Когато сте постигнали лоши резултати или да го кажем както си е, когато нищо не сте постигнали,а сте се провалили, имайте ДОБЛЕСТТА да си напишете в рекламната брошурка, че сте с отрицателна , при това с около 5% ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ и че сте загубили по около 200 лв. на всеки 5000 лв. на клиентите си. За извинение въобще не става въпрос, това е японско качество, на вас ви е чуждо. Все пак сте българския клон на компанията, а не японския.

Ради Никова – клиент на NN

Финансовият блог  www.kendov.com не е комерсиален. Ако намирате тази статия за полезна, моля споделете я във Фейсбук, за да помогнем на повече хора в общуването им с банките

3 comments

 1. Бенка Георгиева Reply

  По този повод , забелязала съм,че “моят” УПФ изпращат извлечения само когато има +доходност ,когато е била отрицателна не изпращат… И друго \понеже г-жа Никова изглежда наистина запозната /: говореше се за някакви избори на лицата между НОИ и УПФ…Имам познати, които имаха ППФ и след като се пенсионираха си потърсиха тези средства ,а от съответния фонд им беше отговорено,че средствата са отишли по партидата им в НОИ, за да могат да се възползват от ранно пенсиониране \имаха доста стаж І и ІІ категория/. Тогава се “рових” да открия някаква инфо по въпроса, но…само ми се объркаха понятията още по вече…?!

  • VassilKendov Post authorReply

   Любо Христов беше разчепкал въпросът. По-добре в НОИ, откокото в УПФ

  • Радостина Никова Reply

   По актюерски изчисления на всяка партида от 10 000 лв ще ви бъде изплатена допълнителна пенсия от 60 лв. Любо Христов беше сметнал, че загубата от НОИ + УПФ с 27%, отколкото само УПФ. Така, че има заявленеи за прехвърляне на партида от УПФ към НОИ и прехвърлянето става с нея. Като напишете в гугъл заявление за прехвърляне на УПФ към НОИ, ще ви излезе формуляра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *