Подписването със специална химикалка в БАНКА, позволява 100% възпроизвеждане на Вашия подпис

Подписването със специална химикалка в БАНКА, позволява 100% възпроизвеждане на Вашия подпис

От няколко години в Пощенска банка използват технилогия за сканиране на подписа при разписване на банкови документи със специална сканираща химикалка. Освен сканиране обаче, въпросната химикалка е в състояние да запамети и възпроизведе натиск и наклон при подписване.
Получаваните при подписването данни се класифицират като биометрични, понеже при последващото им възпроизвеждане, графологичната експертиза ще отчете оригиналността на подписа, макар да не е поставен ръчно от вас върху документ, а възпроизведен.
Подобен начин на работа се очаква да въведат още 2 български банки – УникредитБулбанк и Банка ДСК.
Въпросните химикалки ще бъдат използвани при всички банкови операции, но няма да бъдат въведени в отделите за Малки и средни предприятия, както и при корпоративни клиенти. Счита се, че собствениците и управители на бизнес няма да бъдат склонни да предоставят тези биометрични данни, които да могат да бъдат възпроизвеждани впоследствие.
Основните притеснения на бизнеса идват от възможността да бъде възпроизвеждан подпис върху документ, който при графологична експертиза ще бъде отчетен като автентичен. Това поражда съмнения за възможни злоупотреби, които практически няма да могат да бъдат атакувани в съда.
В тази връзка в плановете на банките не се включват бизнесмените, които управляват доста по-големи по размер активи от физическите лица и ще откажат подписа им да бъде сканиран.
Подобни химикалки се използват също в офисите на Виваком, Мтел, както и някои бързи куриери.
Добрата новина е, че подписването с такива химикалки не е задължително, макар на физическите лица да се обяснява обратното на гишетата за плащане.

Draftis
Дали подписът Ви ще се озове върху документ с неверно съдържание или не, зависи единствено от доброто желание и вътрешните форми на контрол на институциите на които го предоставяте. Във всички случаи възможността за спекулацията с него остава, особено ако бъде „хакната” базата данни на някоя институция. В този случай голям брой хора ще се окажат длъжници по редица договори, а единствения начин за справянето с проблема ще бъде въвеждането на „Още” биометрични данни за „сигурност” вместо подпис с химикалка. Такива са примерно пръстов отпечатък и сканиране на ретината, които се водят 100% сигурни методи за идентификация. Това от своя страна ще обезсмисли разплащанията в брой и хартиените пари ще изчезнат. С тях ще изчезне и голяма част от личната свобода, както и възможността за разплащане, ако сметката (пръстовия отпечатък) бъде блокиран по някаква причина. При „запориране” на пръстовия ви отпечатък, освен че няма да можете да се разплащате в магазина, няма да можете да пазарувате лекарства, храна и стоки от първа необходимост, докато не изпълните изискванията на наредилия запора. Няма да бъде възможно и заплащането на адвокатски хонорар в случай, че не сте съгласни с действията по блокиране на сметката Ви (пръстовия отпечатък).

kami_1
Кога ще се случи описаното в горния случай, не може да се предвиди, но изказванията на Подуправителя на БНБ за въвеждане на модерни начини на идентификация при банковите операции „като пръстов отпечатък и сканиране на ретината”, говори за не много далечно бъдеще. Очакванията се потвърждават и от скорошните опити на българското правителство да ограничи плащанията в брой (първоначалният проект беше до 1000 лева до края на 2018г.)
Дали пък стария принцип „Децата да плащат за греховете на родителите си” няма да стане актуален отново? Поне натам ни води безразличието към случващото се.

Васил Кендов
DRAFTIS – КРЕДИТНИ КОНСУЛТАНТИ
Съвет за кредит
www.draftis.com

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ И ЛИЧНИ ФИНАНСИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *