skip to Main Content
Menu

Как Прокредит таковаха таковата на доверието в банковата система

Споделете ако Ви е било полезно
 • 89
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  89
  Shares

Как Прокредит таковаха таковата на доверието в банковата система

който няма да чете, да гледа практики на Прокредит. важно е за хора с бизнес

Логиката на паразита винаги е била присъща на банковата система. И не само на нея, но характерното е, че ТОЙ – паразита не убива жертвата си. Прокредит обаче са на път да създадат практика, която да съсипе окончателно доверието в банковата система и то да бъде заменено от СТРАХ от тегленето на кредит. Някои ще кажат, че това е добре, но когато става въпрос за бизнес, за МСП (малко и средно предприятие), това направо си е котва за всяка икономика. Нека бъдем реалисти – БИЗНЕС БЕЗ КРЕДИТ НЕ МОЖЕ. Поне в последните 5 000 ходини от човешкото развитие. Но гогато страха надделее, не е добре за никого. За какво става въпрос?

Draftis

Фирма МСП тегли кредит от Прокредит и го обезпечава с ипотека

До тук добре. Минават обаче 5 години и Прокредит започва да нарушава договора. Започват едни промени в условията и фирмата решава да си потърси правата в съда. Правят разговор с Прокредит, но оттам им казват, че ще им обявят кредита за предстрочно изискуем, ако заведат дело. Фирмата обаче е твърдо решена да си търси правата и се свързва с нашите адвокати. Договорът е пълен с неравноправни клаузи. Ама колкото си искате. Дефакто дори и начинаещ адвокат би ги осъдил. Но това не е ОК за банката и решават да използват една неравноправна клауза в договора и да обявят кредита за предсрочно изискуем. Коя точно клауза?

„При невнасяне на парична вноска в уговорения в договора срок, банката има право да обяви кредита за предсрочно изискуем” (по спомен, договора остана в другия офис. Онзи офис дето още не са ми го запалили)

От друга страна според наредба 9 на БНБ за рисковите експозиции, един кредит се класифицира

„(2) Една рискова експозиция се класифицира като експозиция под наблюдение, ако отговаря на общите условия по ал. 1 или на едно от следните условия:
1. натрупани са просрочени плащания по главницата или по лихвите със забава от 31 до 60 дни;”

Надявам се разбирате, че закъснение от 40 дни примерно, според наредбата на БНБ не е необслужван кредит, а е просто под наблюдение? Необслужван (в загуба, изискуем) е след 90 дни просрочие !!!
Според Прокредит обаче 20 дни закъснение е основание за обявяване на кредита за предсрочно изискуем. Това законно ли е? НЕ НЕ Е ЗАКОННО ! Но по-интересно е какво следва?

Няма процедура по, която да се спрат незаконни действия на банката

А няма защото липсва процедура, по която съда да вземе бързо решение за законосъобразността на действията на банката. Нещата стават с дело, траещо около 2.5 години.
и тук идва онзи прословут чл. 417 от ГПК, който на практика казва – банката няма нужда от съд за да докаже, че Вие сте неизправен. Достатъчно е да го заяви. Дали е така… друг съд по друга процедира юе го реши. Вие от друга страна трябва да водите дело, ако имате някакви претенции по общия ред. Както казахме 2.5 години на 2 инстанции (средно).

И така Прокредит обявява кредита на фирмата за предсрочно изискуем, без да са налице такива предпоставки, просто защото закона и го позволява.
Какво значение има това ли? Следващата крачка е ЧСИ да започне да описва имуществото и да наложи запори на фирмата и на собствениците като физически лица (те винаги са съкредитоискатели), и в рамките на 3 месеца да им съсипе бизнеса. След 2,5 години дела, фирмата ще докаже правотата си, но няма да има бизнес. Спорно е и обезщетението, защото следват още дела. Още примерно 2,5 години.

Skyp-e konsultaciq

Точно тази практика се надявах да не се наложи по отношение на бизнеса. Не че това се случва за първи път. Случвало се е и преди, но този път е една идея по-брутално от обикновено, а при Прокредит явно започва да е практика, отчитайки останалите подобни сигнали, които получавам от техни клиенти.

Ами това е. Какъв съвет да Ви дам не зная. Знам само, че дали са 20 дни или 1 ден просрочие, като не се спазват наредбите на БНБ това няма значение. За Прокредит е все едно. Те просто са решили да Ви поствят на колене.

Явно най-логичния съвет е да избягвате тази банка, но проблемът е ако другите започнат да я копират в тези и практики. За всеки случай се рефинансирайте докато е време.
Да не кажете после, че не сте заели или, че нямате пари да си платите консултацията, когато се случи и на вас? (последното важи само за тези, които нямат магия за успех. Останалите които имат таква… на тях няма да им се случи)

Васил Кендов
Чернописец Храбър

 


Споделете ако Ви е било полезно
 • 89
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  89
  Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Това съдържание е защитено!
Back To Top
Търси