Какви лихви очакват кредитоискателите по новите кредити?

Какви лихви очакват кредитоискателите по новите кредити?

Поводът за тази статия е едно изкаване на подуправителят на БНБ Калин Христов.
Tо звучи така:

„Съществува риск от бързо нарастване на лихвените проценти”

Направено е съвсем скоро. На 19 Януари 2017г. Както се казва „Топло та пари, ни съ бара”.
Във ФБ отдавнa лаем, че това ще се случи, но друго си е да го каже някой от БНБ. Тогава вече е 100% сигурно и си е направо новина.
Истинскияt въпрос е ЗАЩО ГО КАЗВА? Как може ние във Фейсбук от месеци да правим тази прогноза, а подуправителят на БНБ да му идва на акъла половин година по-късно?
Лично аз доускам, че той също е знаел по-рано, но сега го казва по някаква причина. За мен причината е, че не може да се крие повече.

kami_1

Защо ще се вдигат лихвите?

Причина 1
Най просто казано, защото в момента са отрицателни или близко до нула.
Kъм днешна дата EURIBOR e (-0.372%). Тоест ако държите пари в Европейската централна банка (ЕЦБ), то ще и плащате за тази услуга. Година по-късно, тя ще ви върне по-малко пари. По-малко с 0.372%.

Защо ви интересува EURIBOR ли?

Защото той е основна съставка на вашата лихва. Тя се образува по следния начин:

EURIBOR + надбавка = лихва по кредит в евро

надбавката е фиксирана за периода на кредита. Следователно лихвата по кредита ви (респективно вноската) ще се увеличи ако се увеличи EURIBOR. А той в момента е отрицателен.

Причина 2

САЩ увеличи основния си лихвен процент, а EURIBOR го следва винаги. Вярно с малко закъснение, но винаги в същата посока. Ето малко графики:

Това е движеието на основния лихвен % в САЩ по години

 

 

 

 

 

А това е на EURIBOR по години

 

 

 

 

 

Нещо да ви прави впечатление? Виждате ли на графиката на лихвата в САЩ през 2016 и 2017 как има едно малко повишение? Малко засега. Защото ако загледате какви са били основните лихви 2008 и 2009 преди рецесията, можете лесно да се сетите какво следва след рецесията. А председателят на ФЕД г-жа Йелдън съвсем официално каза, че щели да вдигат лихвата плавно и неколкократно през 2017. После и друго се опита да каже, но… да не издребняваме.

Skyp-e konsultaciq

А както казахме EURIBOR e една от съставките на лихвата по кредита ви.

Като допълнителна засечка можете да си направите справка довечера по телевизията. Ако има много реклами за банкови кредити, това значи, че банките са наточили здраво балтиите и чакат да се закачите. А като се закачите сега на ниските лихви, останалите 20 години от кредита ще плащате високи. Те знаят че лихвите ще растат. Вие знаете ли го?
И много моля търсете ме преди да спрете да плащате. Когато усетите че се задъхвате. Защото ми писна да се занимавам със самозабравили се ЧСИ
Не че ще ви върна, но спестете ми поне малко нерви. А на Вас си спестете пари.
Благодаря

Draftis

Васил Кендов
www.draftis.com – Кредитни консултанти

ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ И ЛИЧНИ ФИНАНСИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

Save

Save

Save

Save

Save

Save

1 Comment

  1. александров Reply

    Честно казано не мога да разбера за какво са им на българите тези заеми.Жилищата са повече от необходимото,пълно е с таратайки,излишна техника и фалшива храна,а никой не тегли кредити за образование.Същевременно си вкарват парите по банките на депозит въпреки ниските лихви,че после да ги вземат назаем срещу високи лихви и такси.Е, всеки народ си заслужава политиците и тарикатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *