Новa схема на агенция за недвижими имоти за изнудване на продавача

Новa схема на агенция за недвижими имоти за изнудване на продавача

Казвам агенция за недвижими имоти, понеже не бях засичал преди такава схема. Тя е по-скоро икономическа отколкото юридическа, но тепърва предстои да видим дали ще се превърне в масова практика.

Какво се случва?

Човек решава да си продаде имота на сегашните високи цени и се свързва с агенция. Предлагат му ексклузивен договор за продажба (само тази конкретна агенция може да продава имота за определен период от време), в което по принцип също няма нищо лошо. Аз дори съм застъпник на тази идея – един имот да се продава само от една агенция, понеже те всички правят едно и също – качват го в imot.bg, и чакат. Който се обади, когато се обади, ако се обади ще получим комисион.
Естествено, че има и изключения от този начин на работа, които в последно време започват да са все повече, но в повечето случаи нещата са точно така.
Ексклузивният договор е само за един месец, като за този период агенцията гарантира, че ще намери клиент и ЩЕ СЕ ПОДПИШЕ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР. Все пак не успяват.
Понеже пазарът е луд в момента, продвача сам намира бързо друг купувач, което значи че агенцията няма да получи комисион. ОБАЧЕ!!!

Не знам как, но агенцията се сдобова с обезпечение на бъдещ иск от варненски съд и налага възбрана на имота.

И тук става интересно. За това обезпечение агенцията е платила държавна такса и гаранция. Но тези разходи, при тези материални интереси (размера на комисона) не са бог знае колко високи. Възбраната на имота обаче пречи на бъдещи продажби.

А продавача има дилема

1. Или плаща комисион 2500 лева и продава на високите цени,
2. Или води дела 2 години (които дела най-вероятно ще спечелим) и инвестира в адвокатски хонорари и държани такси.

Но така или иначе при спад на цените на имотите с 20% през следващите 2 години, той би загубил около 22 000 EUR. Нищо, че ще спечели делото. В български съд да претендираш пропуснати ползи и да разчиташ на резултат е доста наивно.

И пак в основата на проблемите са убежденията „-Аз няма нужда да ползвам адвокат. То е само предварителен договор.” и „ –Аз имам един познат боркер, много точен.”

И добре, че ги има тези логики, че да имаме ние работа, но много ме дразнят некомпетентните брокери. Консултирането излиза по-евтино да Ви кажа.

Васил Кендов
ДРАФТИСкредитни консултанти

Финансовият блог www.kendov.com не е комерсиален Ако намирате тази статия за полезна, моля споделете я във Фейсбук, за да помогнем на повече хора в общуването им с банките

За факторите влияещи на цените на недвижимите имоти – четете тук http://kendov.com/недвижими имоти/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *