Новa схема на агенция за недвижими имоти за изнудване на продавача

  • от

Новa схема на агенция за недвижими имоти за изнудване на продавача

Казвам агенция за недвижими имоти, понеже не бях засичал преди такава схема. Тя е по-скоро икономическа отколкото юридическа, но тепърва предстои да видим дали ще се превърне в масова практика.

Какво се случва?

Човек решава да си продаде имота на сегашните високи цени и се свързва с агенция. Предлагат му ексклузивен договор за продажба (само тази конкретна агенция може да продава имота за определен период от време), в което по принцип също няма нищо лошо. Аз дори съм застъпник на тази идея – един имот да се продава само от една агенция, понеже те всички правят едно и също – качват го в imot.bg, и чакат. Който се обади, когато се обади, ако се обади ще получим комисион.
Естествено, че има и изключения от този начин на работа, които в последно време започват да са все повече, но в повечето случаи нещата са точно така.
Ексклузивният договор е само за един месец, като за този период агенцията гарантира, че ще намери клиент и ЩЕ СЕ ПОДПИШЕ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР. Все пак не успяват.
Понеже пазарът е луд в момента, продвача сам намира бързо друг купувач, което значи че агенцията няма да получи комисион. ОБАЧЕ!!!

Не знам как, но агенцията се сдобова с обезпечение на бъдещ иск от варненски съд и налага възбрана на имота.

И тук става интересно. За това обезпечение агенцията е платила държавна такса и гаранция. Но тези разходи, при тези материални интереси (размера на комисона) не са бог знае колко високи. Възбраната на имота обаче пречи на бъдещи продажби.

А продавача има дилема

1. Или плаща комисион 2500 лева и продава на високите цени,
2. Или води дела 2 години (които дела най-вероятно ще спечелим) и инвестира в адвокатски хонорари и държани такси.

Но така или иначе при спад на цените на имотите с 20% през следващите 2 години, той би загубил около 22 000 EUR. Нищо, че ще спечели делото. В български съд да претендираш пропуснати ползи и да разчиташ на резултат е доста наивно.

И пак в основата на проблемите са убежденията „-Аз няма нужда да ползвам адвокат. То е само предварителен договор.” и „ –Аз имам един познат боркер, много точен.”

И добре, че ги има тези логики, че да имаме ние работа, но много ме дразнят некомпетентните брокери. Консултирането излиза по-евтино да Ви кажа.

Васил Кендов
ДРАФТИСкредитни консултанти

Финансовият блог www.kendov.com не е комерсиален Ако намирате тази статия за полезна, моля споделете я във Фейсбук, за да помогнем на повече хора в общуването им с банките

За факторите влияещи на цените на недвижимите имоти – четете тук http://kendov.com/недвижими имоти/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *