Апокалиптично от Кендов – Част 1 за ПАРИТЕ

USA debtАпокалиптично от Кендов – Част 1 за ПАРИТЕ

„-И ние виждаме, че нещо не е наред, но не знаем какво реално следва, какво да направим и как да подходим.” – 2013г. полицай, баща на малко джудоко по време на детска тернировка в Джудо клуб „Илинден” – София.

Голяма част от хората се чувстват така. Усещат че нещата не са както трябва, но не знаят какъв е проблема и какви са последствията. В този случай съм чувал от психолози, че хората и животните просто спират да разсъждават и започват да правят нещо, което познават най-добре. Просто игнорират заплахата или изобщо околната среда.  С този рефлекс се обяснява и напикаването при вида на неизбежна смъртоносна заплаха или голям стрес. Нещо като ловецът, който не уцелил мечката, хвърлил пушката, вдигнал рамене и казал „-Аз съм за гъби.”

В този пост ще се опитам да дам малко информация и цифри, които остават скрити или недооценени от повечето хора, на базата на които всеки сам да прецени доколко направените прогнози са реалистични. При всички случаи ще бъде полезно за формирне на бъдещите ви очаквания, както и ще послужат да си обясните някои от съществуващите абсурди (ЪпсурТи, от известно време мисля, че така е по-правилно да се изписва и казва ).
Правя прогнозите си на база парични потоци, които съм засякал, а те обясняват много неща.

Парите

Парите с които така сме свикнали скоро няма да са на дневен ред. Като казвам скоро реално нямам идея кога ще се случи това. Би трябвало вече да са изчезнали в познатата им форма, но явно още не е внедрена новата форма на контрол на населението. Преди всичко парите са контрол. Те са единствено законно платежно средство и всяка държава се опитва да наложи своята валута. В момента над 65% от световните разплащания са в долари и това естествено прави САЩ най-солната и мощна държава в света.
Тук е момента да обясня, че използването на долари дава най-голямото предимство на САЩ, а не производството или  автомобилната промишленост. Замислете се колко продукти имате в домовете си, на които пише „made in USA”. Сигурен съм, че нямате нито един J  Виж колко продукти са разработени и измислени в САЩ, това е друг въпрос. Редакторът на e-vestnik има много добра статия по въпроса за изобретенията и откритията, които се преписват на България. Той дава пример с компютъра и Джон Атанасов. Аз също давам този пример отдавна. Това, че Джон Атанасов е казал веднъж, че чувства България като своя роднина, без дори да е бил тук, това не значи, че е българин. Още по-малко България има нещо общо с изобретяването на компютъра. Той е роден в САЩ, получил е образованието си в САЩ, работил е в САЩ, получил е финансирането за дейността си в САЩ, пласирал е изобретението си в САЩ. Това е важно да бъде осъзнато, защото ако беше останал в България не мисля, че щеше да открие каквото и да било. А и да беше го открил, щяха да му го откраднат я американци, я японци, руснаци или китайци. Със сигурност нямаше да има пазара на който да го наложи и тества. А дори да го имаше, нямаше да има пазар за последващите разработки. Затова западната цивилизация държи толкова много на защитата на „интелектуалната собственост”, но това е изцяло друга глава в тази статия, в която надявам се е преобърна представите ви за патентите.

Draftis
Да се върнем на парите и тяхното бъдеще. Безспорно са изиграли безценна роля в световното развитие, но всяко нещо си има край. В днешно време парите все повече губят функцията си на разменно средство във вида, в който са най-разпространени – хартиените пари. Освен всичко друго те (хартиените пари) са и форма на свобода, която все повече ни се отнема. На 5 Май 2016г. Европейската централна банка прие изтеглянето от обращение на хартиената банкнота от 500 EUR. В редица държави се наложиха и ограничения з аплащане в брой. В България това са 10 000 лева, в Гърция 1500 EUR, във Франция 3000 EUR… За Швеция мога много да говоря. Там самите хора не използват пари и ги избягват. В градския транспорт е забранено приемането на пари в брой – пише го на сайта на транскортната им фирма. Кредитни карти, SMS-и, банкови преводи… За 2014г. Първите 6 най-успешни скандинавски 10 startup компании са в сферата на защитата на безкасовите плащания. В началото на тази година Шведската централна банка се похвали, че намалила хартиените пари в обращение с още 10%. Въртим сучим хартиените пари не са желани от управляващите – ВЕЧЕ. Извинението е, че с тях се разплащали терористи и престъпници, но това са глупости. Как си представяте едно куфарче с пари да бъде пренесено от Афганистан до Ню Йорк? Тоя „Панамски  скандал” за какво мислите че беше? Освен за пренасочването на парите към американския щат Невада, където се опитват да направят новия данъчен рай (разбирайте контрол над нерегламентираните средства).
Така или иначе банките водят много сериозна кампания за ограничаването на плащанията в брой. Как става това ли? Отивате в банката, декларирате ниски доходи и казвате ,че искате кредит 2000 лева. Със сигурност ще получите отказ. Ако кажете обаче, че искате кредитна карта Виза или Мастъркард, веднага ще ви дадат такава. Но така влизате в дълг реално, а дългът е средство на контрол. Всяка една правна система е изградена около това да се събират дълговете. Забелязвате ли, че за отпускането на кредити няма чак толкова унифицирано законодателство, но за събирането им има доста строги закони, процедури и институции? J
Ето Ви и малко статистика от моя приятел Тодор Русанов, който се грижи за задлъжняването на американските фирми (кредитен инспектор в САЩ).

„Пропуснах да допълня, понеже съм фен на числата, че общата задлъжнялост на домакинствата в САЩ е $12.25 трлн. към момента (да не се бърка с външния дълг от $19.2 трлн.)”

Да не се дразнят русофобите, че давам примери със САЩ, а не с Русия, но смятам, че световната икономика е доста по-зависима от процесите в САЩ и промените ще дойдат от тамошните събития.
За целите на анализа искам да ви кажа, че БВП на САЩ е 17.5 трлн. долара. С такава задлъжнялост, реално всяко семейство в САЩ е подвластно на банковата система. В момента там се отпускат кредити като за последно (отново думи на Тошко), а децата свикват да живеят в постоянен дълг. А какво дължат? – Хартия. Хартия, която е законно платежно средство и се печата от банковата система.
Преди малко четох една статия поствана във ФБ от друг приятел, в която журналист, който определям като либертарианец обясняваше как никога преди човечеството нямало такива свободи както в момента. Веднага се замислих  „-Че аз така ловя риба”. Закачам на куката малко червейче и се надявам да хвана 5 килограмов шаран. Какво имам предвид?
Германският Институт по търговията изчислява, че през 2003 г. 66% от плащанията в Европа са били в брой, 31% – с банкови карти. За 2013 г. едва 54% от оборота е в брой, с карти са платени 43% от сделките. Счита се, че днес пропорцията е равна с превес на картите. Но след 2003 г. в Западна Европа растат почти всички престъпления.”
Този човек явно не си дава семтка, че освен адрес и ЕГН, банката знае къде и кога пазарува, какво пазарува, къде обядва, от какво е болен и какви лекарства пие, кога ще ходи на екскурзия и къде. И всичко това от кредитната му карта и разплащанията с нея. Да ме прощавате ама хората сме идиоти и овце. Ако почна да разпитвам горните неща някой от приятелите си от детските години ще ме изгледат странно и с недоверие. Но за банката няма проблем да се дава тази информация. Там тя е защитена и има контрол над разпространяването на тази информация. Няма да припомням за КТБ и за контрола.

kami_1

Така или иначе борбата против книжните пари е в ход, а с тяхното изчезване и ограничаване ще се сломи всякаква съпротива против статукво, държавна намеса и прочие. Комунизмът ще ни се види като детска приказка.
Може би всеки е чувал за Bitcoin. Със сигурност не сте чували обаче, че малко преди да изгреят и да се разпространят Goldman Sachs – банка член на ФЕД имаше подобен проект, който спяха с възхода на Bitcoin. После дойде скандалът с борsата на Bitcoin-и MTGox и цената на електронната валута се срина. Съвсем случайно месец по късно Goldman Sachs обявиха, че подновяват проекта си, а швейцарска фирма за финансови разследвания обяви като резултат от проверката за изчезналите Bitcoin-и умишлени действия на персонала. Но както се казва всичко това е една голяма случайност, а аз самия съм един параноичен, озлобен срещу банковата система, посредствен финансист. Като такъв обаче се притеснявам да давам боиметричните си данни. Защо ли? Ами както казахме живота на хартиените пари е към края си. Никой не ги иска. Имам предвид правителства, банки, хората в Швеция… какво ми пречи на входа на банката да сложа по един идентификатор за пръстов отпечатък? Така няма да има измами. Не ми трябват печати, лични карти, подписи… Слагаш палеца и си идентифициран. Никой не може да ти пипне сметката без теб самия. Никой освен банката, правитеслтво, държавна институция, грешка някаква или злонамерен банков служител. Няма кредитни карти които да ви източат, няма никакъв риск за вашите пари. И за всичко това се иска само един пръстов отпечатък – какво толкова? Стига да имате доверие на изброените преди товаJ Защото ако им нямате доверие сте безсилни. Нямате книжни пари и плащате в магазина на новия банков терминал с пръстов отпечатък. Е да ама сметката ви е блокирана – НАП, НОЙ, МВР, „Банкова грешка”, Мтел, Топлофикация… Естествено това не е без причина, но за установяването и трябва да минат 2 години съдебни дела. А с какво ще платите на адвоката? Ако сте млада и хубава – ОК, ама ние старите, грозните и тъпите какво да правим? Как да си защитим правата?
Остава единствената ни надежда – надяваме се, че държавата ще помисли за тези проблеми предварително (комунизъм се казва това). То не може ей така да се случи без някой да го е регулирал преди това, нали?
Ама много доверие имате в държавата и политиците! Пък и то може да не се случи всичко това нали? Е… няма как – ще се случи. И пръстовите отпечатъци ще давате на Москов и други биометрични данни за визите в американското посолство и документите ще разписвате в Пощенска банка със специални химикалки, които веднага сканират подписа Ви (така няма да имате никога неподписани документи в Пощенска банкаJ Направо да закрием калиграфските експертизи, защото стават излишни в този случай).
Преди да приключа с темата за парите и да дам „безценните” си съвети, ще се върна отново към ситуацията в САЩ.

„По-голямата част от американците признават, че през 2015 г. финансите им се подобряват леко, но близо половината заявяват, че биха изпитали трудности да извършат непредвидени разходи за 400 долара. Това издават резултатите от анкета, проведена от Федералния резерв на САЩ (Фед), цитирана от Wall Street Journal.”

От друга страна Ферералния резерв наводни пазара с пари. След количествените облекчения за около 4.5 трлн долара и вънщен дълг 19.5 трлн долара, без да смятаме вътрешния дълг идват въпросите.
Къде са тия пари ако не са при домакинствата и те нямат 400 долара за спешни нужди?
Дали американската икономика е толкова ефективна и продуктивна след като трупа дългове повече от годишен БВП и продължава да го прави?
QE

За мен истината е, че са ефективни в непроизводствени сектори, създадени единствено следствие на законодателство, в повечето случаи изкуствено. Такива са консултанстските и одиторски фирми, които поставят рейтинги, борсовите посредници, юридически кантори и офшорни зони, търговски фирми, че дори и банки и застрахователи, които по своята същност са обслужваш бизнес на реалния бизнес. Или поне би трябвало да бъдат. Преди първата световна война са били такива, но сега законодателството (а не пазара) ги превърна в корпорации, по-големи от бизнеса, който обслужват. Представяте ли си чистачката у вас, която също е обслужващ персонал, да прави повече пари от вас? Е да ви кажа с подходящо законодателство и това е възможно, макар и неестествено. Ако само тя има право да чисти (както парите са единственото законно платежно средство) и ако нямате договор за почистване ще ви вземат жилището (както ипотеката), повярвайте ми фирмите за почистване е са „най-успешните” корпорации.
Така, че защитата на интелектуалните права се превръща в крайъгълен камък на съществуването на САЩ и нейната система. Точно това е TTIP – прословутото трансатлантическо споразумение, за което САЩ толкова драпат. Чрез него те ще могат просто да администрират и управляват, а останалите да произвеждат и да трупат дългове. Но за това в следващата статия, защото не само парите и техните закони ще окажат влияние върху нашето ежедневие. Така или иначе винаги съществува възможността да станем част от системата и да драпаме за държавна и административна служба. Ама това е приоритет на либертарианците, за които също съм посветил отделна глава, защото са част от решението на проблема.

Ако сте стигнали до края и Ви харесва тази статия – споделяйте. Информирания човек по-трудно се манипулира.

В. Кендов

3 comments

 1. Красимир Неделчев Reply

  И какво господин Кендов, връщаме натуралната размяна ли? Всъщност тук май стигнахме до Томас Мор и остров Утопия. Ха дано, ама надали… Човек е алчно животно. Не знае значението на думата “достатъчно”. Явно все пак сме тумор за тази планета.
  САЩ отдавна не е демократична държава. Вече не е и капиталистическа. Остана й едната армия. И МВФ, и НАТО, и продажни управници като българските… И да се молим на Господ, шинтоистки Китай заедно с “агресивна” Русия да спасят света (дано не го унищожат междувременно) от идиокрацията…
  С нетърпение чакам статията за ТТИП.

 2. Plamen Petrov Reply

  http://www.webcafe.bg/id_608621421_newsletter
  “Да ви обере полицай в Америка”
  ….Цяла Америка се е превърнала в терен на хайка за преджобване, а извършителите са с полицейски униформи.

  От агентите на ФБР до патрулите на щатската полиция, включително шерифите в забравените от Бога селища са включени в мащабна, координирана операция, чиято цел е да отнемат колкото се може повече средства от цивилните граждани. По най-бързия начин……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *