Как Прокредит таковаха таковата на доверието в банковата система

Как Прокредит таковаха таковата на доверието в банковата система

който няма да чете, да гледа практики на Прокредит. важно е за хора с бизнес

Логиката на паразита винаги е била присъща на банковата система. И не само на нея, но характерното е, че ТОЙ – паразита не убива жертвата си. Прокредит обаче са на път да създадат практика, която да съсипе окончателно доверието в банковата система и то да бъде заменено от СТРАХ от тегленето на кредит. Някои ще кажат, че това е добре, но когато става въпрос за бизнес, за МСП (малко и средно предприятие), това направо си е котва за всяка икономика. Нека бъдем реалисти – БИЗНЕС БЕЗ КРЕДИТ НЕ МОЖЕ. Поне в последните 5 000 ходини от човешкото развитие. Но гогато страха надделее, не е добре за никого. За какво става въпрос?

Draftis

Фирма МСП тегли кредит от Прокредит и го обезпечава с ипотека

До тук добре. Минават обаче 5 години и Прокредит започва да нарушава договора. Започват едни промени в условията и фирмата решава да си потърси правата в съда. Правят разговор с Прокредит, но оттам им казват, че ще им обявят кредита за предстрочно изискуем, ако заведат дело. Фирмата обаче е твърдо решена да си търси правата и се свързва с нашите адвокати. Договорът е пълен с неравноправни клаузи. Ама колкото си искате. Дефакто дори и начинаещ адвокат би ги осъдил. Но това не е ОК за банката и решават да използват една неравноправна клауза в договора и да обявят кредита за предсрочно изискуем. Коя точно клауза?

„При невнасяне на парична вноска в уговорения в договора срок, банката има право да обяви кредита за предсрочно изискуем” (по спомен, договора остана в другия офис. Онзи офис дето още не са ми го запалили)

От друга страна според наредба 9 на БНБ за рисковите експозиции, един кредит се класифицира

„(2) Една рискова експозиция се класифицира като експозиция под наблюдение, ако отговаря на общите условия по ал. 1 или на едно от следните условия:
1. натрупани са просрочени плащания по главницата или по лихвите със забава от 31 до 60 дни;”

Надявам се разбирате, че закъснение от 40 дни примерно, според наредбата на БНБ не е необслужван кредит, а е просто под наблюдение? Необслужван (в загуба, изискуем) е след 90 дни просрочие !!!
Според Прокредит обаче 20 дни закъснение е основание за обявяване на кредита за предсрочно изискуем. Това законно ли е? НЕ НЕ Е ЗАКОННО ! Но по-интересно е какво следва?

Няма процедура по, която да се спрат незаконни действия на банката

А няма защото липсва процедура, по която съда да вземе бързо решение за законосъобразността на действията на банката. Нещата стават с дело, траещо около 2.5 години.
и тук идва онзи прословут чл. 417 от ГПК, който на практика казва – банката няма нужда от съд за да докаже, че Вие сте неизправен. Достатъчно е да го заяви. Дали е така… друг съд по друга процедира юе го реши. Вие от друга страна трябва да водите дело, ако имате някакви претенции по общия ред. Както казахме 2.5 години на 2 инстанции (средно).

И така Прокредит обявява кредита на фирмата за предсрочно изискуем, без да са налице такива предпоставки, просто защото закона и го позволява.
Какво значение има това ли? Следващата крачка е ЧСИ да започне да описва имуществото и да наложи запори на фирмата и на собствениците като физически лица (те винаги са съкредитоискатели), и в рамките на 3 месеца да им съсипе бизнеса. След 2,5 години дела, фирмата ще докаже правотата си, но няма да има бизнес. Спорно е и обезщетението, защото следват още дела. Още примерно 2,5 години.

Skyp-e konsultaciq

Точно тази практика се надявах да не се наложи по отношение на бизнеса. Не че това се случва за първи път. Случвало се е и преди, но този път е една идея по-брутално от обикновено, а при Прокредит явно започва да е практика, отчитайки останалите подобни сигнали, които получавам от техни клиенти.

Ами това е. Какъв съвет да Ви дам не зная. Знам само, че дали са 20 дни или 1 ден просрочие, като не се спазват наредбите на БНБ това няма значение. За Прокредит е все едно. Те просто са решили да Ви поствят на колене.

Явно най-логичния съвет е да избягвате тази банка, но проблемът е ако другите започнат да я копират в тези и практики. За всеки случай се рефинансирайте докато е време.
Да не кажете после, че не сте заели или, че нямате пари да си платите консултацията, когато се случи и на вас? (последното важи само за тези, които нямат магия за успех. Останалите които имат таква… на тях няма да им се случи)

Васил Кендов
Чернописец Храбър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *