Чувставате ли се информирани, драги Жители на Община Родопи?

Много е странно как нещата тръгват на зле, когато концентрираш много власт.
На миналите избори старото ръководство на Община Родопи спечели със смазващи резултати още на първи тур. Старият кмет г-н Михайлов събра над 67% от гласовете, а кметовете които го подкрерпят спечелиха 12 от 14 избираеми населени места. Впечатляваща победа з акоято трябва да ги поздравим.

Наред с това трябва да се позамислим върху първите сигнали, които получаваме от новото-старо управление.

ПРОЗРАЧНОСТТА СТАВА ПРОБЛЕМ No1 за Община Родопи. Най-лесната подкрепа та тази теза се състоя в отговорите на няколко въпроса:

Разбрахте ли за спешната извънредна сесия на общинския съвет днес 15.11.2023г.?

Предполагам не сте, но не защото не искате. То дори и да искате няма как да разберете. Свикана е за по малко от 24 часа и забележете – НЕ Е ОБЯВЕНА НА СТРАНИЦАТА НА ОБЩИНАТА.
По принцип спешните сесии се занимават със спешни въпроси. Да видим сега кой са тези спешни въпоси.

– Приемане на отчета за изпълнението на бюдета за 2022г. Онзи изпълнения на 55%. Говорим за приходната му част. Затова се тегли кредит 7 млн., защото иначе капиталовата програма отиваше по дяволите. А с кредит лесно се правят улици нали?
Един показател обаче беше преизпълнен на 666%, сещате ли се кой? МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА НОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА РАЗХОДИ.


Не знаехте за това нали?

Нищо де, общинската администрация взима мерки да не Ви безпокои излишно. Да видим какво още ще се гласува

– Гласуване на бюджет 2023г. Днес сме 15.11.2023г. До края на годината има  месец и половина (с празниците) и ние гласуваме бюджет на спешно заседание. Колко да е спешно ако 10,5 месеца си бил без бюджет и сега видиш ли в рамките на 24 часа е много спешно да го приемеш? И то тайно без да обявиш сесиата на сайта.

Да ви кажа какво според мен се случва искате ли? Поне тези които имат глави на раменете си ще разберат. Останалите дори и да имат коментари не ме интересуват много.
Бързането е заради държавните субсидии в бюджета!

Всеки бюджет има 2 вида основни приходи – държавни субсидии и собствени приходи. Видяхме, че собствените приходи в нашата община се изпълняват на едва 55%. Явно е, че бюджет гласуван средата на Ноември няма как да бъде изпълнен и ще се търсят отново извинения. Обаче субсидията от дъравата е по сметките на общината и ако не се усвои ще се връща. За разлика от нашата общинска администрация, държавата си изпълнява приходите и разходите, защото имаче Монетарния съюз ще ни приеме, ама друг път. Тоест държавата е превела парите за нейните субсидирани дейности. Те обаче не могат да се харчат защото не са гласувани с приет бюджет.
Казано на прост език, бързаме а харчим. Или по-скоро да се разплатим за кампанията, която ни избра. Имате ли съмнение за кого са гласували общинската аминистрация? Ами за тези които са ги назначили. Затова сега те (най=вероятно) със задна дата ще получат някой и друг бонус, а вие „лапайте мухите”. За вас – МУЗИКА, както се казваше в един стар анекдот. Ето и анекдота:

В Румъия по времето на диктатора Чаушеско, всяка сутрин по радиото правили обръщеия към населението, за да им тръгне деня както трябва. От радиото мъжки глас съобщавай дейностите, които Чаушеску извършвал и подканяли населението да ги следва

„- Другарят Чаущеско стана, ставайте и вие! През това време – музика”
минава една песен и отново гласът казва
„-Другарят Чаушеско си изми очите, мийте ги и вие! През това време – музика”
Минава още една песен
„-Другарят Чаушеску сяда да закусва, а за вас – музика!”


Та и в нашия случай така. За общинските служители по спешност бонуси от бюджета, а за вас – музика. Може и улици, ама на кредит. Ние ги строим, а после 3 мандата ще ги плащате! С този темп на нарастване на новите задължения, може и да не можете да ги изплатите, но така или иначе е рано за новия кредит. Той ще дойде последната година от мандата, че с 55% изпълнение нама откъде другаде да се харчи за пътища. А Белащица да си дишат прахта от кариерата, Брестовица да си пият мангана във вводата, Марково да си мрънкат за липсата на транспорт, Ягодово да си заобикалят през Първомай за Пловдив. Важното е улици да има.

– Третото изключително важно решение е смяната на Изпълнителния директор на общинското предприятие в с. Първенец за депониране на строителни отпадъци. Помня как го назначиха, отново на извънредно и спешно заседание, когато г-н Михайлов и г-н Цанков се скараха. Бях там и ахнах. Само не разбрах какво точно му  е различното на това управление с новия общински съвет? Е разбрах и какво толкова е спешното в тази смяна, че чак на извънредна сесия.

Нищо добро не ни чака да знаете, просто защото няма разлика. Манталитета е същия с малко захаросване, капацитета е същия, възията същата – послушковци и тарикати в общинския съвет и администацията.

„А за вас – музика”

Разлика обаче има. Сега правим пдписка за въвеждане на оналайн излъчвания и извесяване по e-mail на заинтересованите от подобни заседания. Нещата вървят добре и най-вероятно ще успеем. Поне няма да се откажем. Така че ако искате промяна – създайте я. Разбирам всеки който не е гласувал на тези избори, но поне ударете по един подпис да сте информирани когато някой тегли кредити, които вие ще плащате. Поне това можете да направите.
Пишете ми на лични, ще се оргнизираме.
https://www.facebook.com/vassil.kendov

Васил Кендов – финансист

Моля използвайте приложената форма за записване на час за среща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *