НАП затяга примката около малкия и среден бизнес в България. Варианта е бързо преструктуриране

Преди около година си мислих, че от малкия и среден бизнес няма вече какво да се изцеди и затова правителството ще го остави намира. Явно обаче управляващите не мислкят така. Забелязвам изцяло нов подход на тотално заличаване на дребния и среден бизнес, кето ме накара да се поровя и да дам обяснение на клиентите си, какво следва да правят в условията на въвеждане на нови неблогоприятни за бизнеса условия. Нека имаме предвид, че кризата чука на портата и е въпрос на време. Не много дълго време.
Разгледах се и за „успешните” бизнеси в България, и стигнах до някои не много приятни изводи.

Новата акция на НАП

През Декемри 2018г., НАП разпратиха писма до всички фирми с високи материално-стокови запаси. Подканиха ги ако имат нещо да декларират или да променят по отчетите си, да го направят сега, за да не им идват на проверка и да установяват липси или да пишат актове.

Това много прилича на подхода в края на 2017, когато на рекет бяха подложени всички фирми с касова наличност над 80 000 лева (ориентировачно). Собствениците бяха принудени да си раздадат дивидент и така внесоха 5% от тези суми в бюджета. Това бяха страшно много пари. НАП се поздравиха с изключително добри резултати в събираемостта.

Тази година по същия начин се надяват да съберат пари от фирмите с високи стокови наличности. По същество високите стокови наличности се формират, когато си отчел разходи за покупка, а си ги продал без да ги отбележиш на касовия апарат. Така не плащаш ДДС и данък печала, но тези наличности оставят да „висят в баланса” и така стават достояние на НАП.
Почти винаги високите касови наличности са съпроводени с големи задължения на фирмата към собственика.

Според мен догодина акцията на НАП ще бъде свързана с писма до фирмите, които в балансите си отчетат големи задължения към небанкови институции.

По принцип има изход от тази ситуация, но трябва да се действа бързо и умно. Все неща с които бизнесът в България не е свикнал. За съжаление ще му се налои, ако иска да продължи да съществува.

Едни от най-засегнатите от наредба 18 за касовите апарати и ползването на софтуер са аптеките.

Твърдя го защото познавам доста добре техния бизнес. А и те най-много ползват софтуер. В техния бранш има сериозно окрупняване и ако сте забелязали все повече влизате в аптека част от верига.

Днес във ФБ си говорих с приятел – малка софтуерна фирма, която се оплаква от нардба 18 и най-вече, че ще трябва да оставят кода си отворен. Къде тогава отива търговската тайна и конкурентните предимства? Твърдят, че с новите промени ще загубят 80% от клиетите си, което значи сигурен фалит.

Подобен проблем започват да имат и малките бензиностанции. Те ще трябва да отпечатват на всяка касова бележка името на доставчика, надценката и покупната цена. С две думи никаква търговска тайна. Какво го интересува клиента кой е доставчика и на каква цена купува бензиностанцията, аз не се сещам. Но се сещам кой реално иска да има тази информация. Големите вериги много искат. А щом и могат, дните на малките са преброени.


Конкуренцията минава на ниво дистрибуция

Казано по друг начин, ако имаш дистрибуция, регулациите няма да те засегнат. Също така ако си голям. Тогава ще имаш достатъчно ресурс за администрация, за разлика от малките си конкуренти.

Всеки нормален човек разбира, че тези мерки нямат нищо общо с подпомагане на конкуренцията, а точно обратното. В много кратък срок тя ще бъде унищожена. Но кой печели и кой губи от това?

Печелят големите, зависими бизнеси

Казвам големи и зависими, защото реално всички са такива. С тези регулации няма как да бъде по друг начин.
Новият модел на успещен бизнес в България явно включва няколко компонента :
– Политичска зависимот
– Голям мащаб
– Работа за чуждестранни клиенти
– Евтина работна ръка

В последната предпоставка се крие ефекта от съсипването на малкия и среден бизнес. Вземете една аптека. Ако сте фармацевт и това Ви е бизнеса, какво бихте правили, щом не можете да работите и печелите?
А ако сте малка бензиностанция?
Реално погледнато ще се хванете на трудов договор към по-голям конкурент, защото сте на 45 или 50 години и нямате много време за преквалификация в компютърен програмист или лекар.

Така може би ви изглежда нереално, но си го представете на макро ниво. Съсипването на малкия и среден бизнес ще доведе до освобождаването на голяма маса служители. Именно служители, защото да си предприемач вече няма да има смисъл.

продължава след формата

Връзка с мен
ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПО ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ
НЕРЕДОВНИ КРЕДИТИ
ПРОБЛЕМИ С ЧСИ

Големият въпрос е дали предприемачите ще останат в България, за да работят за своите конкуренти?
Миналата седмица ООН излезе със статистика, че населението на България вече е под 7 мил. Души. Аз не знам откъде ООН има тази статистика като в нашите институции има разминаване в бройката на населението от 1,5 млн. души, но съм склонен да вярвам, че населението ни е по-скоро под 6 млн. Не знам как се брои човек с паспорт и адрес в България, но живеещ в Австрия 10 от 12 месеца в годината? Със сигурност влиза в статистикат на българското население В БЪЛГАРИЯ.

Липсата на евтина работна ръка е в основата на действията на държавата по съсипването на малкия и среден бизнес

Лесно е да предположим, че ако имате служители, след затварянето на Вашия бизнес, те ще отидат при конкурентите ви нали? И този път ще търсят по-голяма фирма, за да им е „сигурно”. Не че Вие сте виновни с нещо. Просто този ЕС иска стоки. Услугите те ще ни ги предоставят.
Както беше писал един приятел „Преди изнасяхме компютри, харддискове и машини, сега изнасяме колелета, сглобени в Бълария с части от Китай.” Даже вече сме най-голямите „производители” на велосипеди в ЕС.

Естествено мантрите за иновации и гъвкавост на малкия и среден бизнес остават, но не е ясно как това ще става без пари. Всяка иновация вече струва маса пари, а банките забелязвам, че влизат в кризисен режим по отношение на малките и средни предприятия. Не искат да ги кредитират много, нито пък да предоговарят кредитите им. Където има предоговаряне то е в насока обръщане на оборотен кредит в кредит с равни месечни вноски. Също като 2008.

Затова преструктурирайте се докато е време. Има начин!

Васил Кендов
ДРАФТИС – Кредитни консултанти

 

 

10 comments

 1. Ангел Reply

  Wait, what?
  Значи НАП предупреждават “вкарайте си нещата в ред, че ще ви проверим” е рекет? Значи някой, продавал без да издава касови бележки е добър бизнесмен според теб? Ти сериозно ли? Слагай tinfoil шапката поне като се снимаш..

  • VassilKendov Post authorReply

   На пръв полед изглежда точно така, но ако се влезе в детайли ще се види друга зависимост.
   НАП изобщо не тряба да праща такива писма от една страна.
   От друга административната тежест не само на НАП, но и всякакви други институции е толкова голяма, че не си заслужава да се бориш за този пазар. Това унищожава малкия и среден бизнес.
   Още една гледна точка. Когато НАП започне проверка, имат право да ВИ блокират сметките преди проверката. и го правят. Една проверка трае около 1 година. после около 2 години дела. Тоест има фрапиращо неравноправие.
   С други думи ролята на НАП да събора парите не се състои в това да пращат писма, а да контролират безпристрастно процесите по събиране на средства. А когато техните действия доведат до фалит фирмата, да може да се търсят обезщетения и то добри.

   това не се случва. Следователо дейността им е по-скоро рекет отколкото събиране на данъци и обслужване на населението.
   Примерно вчера разбрах че на мое име се водят още 2 автомобила, които вече нямам никаква идея къде са и какво се случва с тях. Ама никаква. Знаете ли колко време ще ми отнеме да оправя проблема, при положение, че НАП могат да си говорят с КАТ и да решат проблема за всички нас за седмица. А така всеки ще изгуби по месец докато го оправи и ако го оправи.
   Дейноста на НАП си е рекет. 🙂

  • Ангел Тъпака Reply

   Ангел,
   От коментара Ви си личи, че не сте продали и един домат!

  • Онзи Reply

   Ангелчо, мислиш ли, че ако взимаш всичко с фактури имаш файда да не цъкаш бележки ? И да го правиш в един момент ще имаш огромни наличности по документи. Е виж, ако производителя или вносителя не ти дава документи, тогава ще чукаш по-малко. Е къде трябва контрол, при крайния търговец или на входа ?
   Ще ти дам пример, фирма внася дънки от Турция. Цяла година не дава документи, декември ти пуска за 50 чифта дънки по 1.20лв…..
   Друга фирма, внася плочки от 10+ години и само стокови…. хиляди тирове са минали граница. Детска игра е да ги регулираш, ама рушвета прави чудеса. Примерите са реални, не си ги измислям

 2. Онзи Reply

  В крайна сметка клиентите ще платят цената на рекета.
  Като сложим и цените на тока за бизнеса които са поне 100% нагоре, като сложим и отпадналите данъчни облекчения за автомобили N1 (за бус до сега се плащаше 10-12л. данък, а сега около 200лв.) ръста в цените и услугите ще е поне 20% до няколко месеца.
  На софиянци и активните млади изкарващи пари им е все тая, но за хората с пенсии и минимални доходи ще им се припомни 97-8ма година… абе да го д*хат бедните…

 3. Тодор Василев Reply

  Явно НАП чрез малоумни закони искат завинаги да унищожат целия дребен и семеен бизнес….!!!!! Вместо да оставят хората да си работят бирниците непрекъснато тероризират дребните…ЗА ТЯХ ВСЕКИ КОЙТО ПЕЧЕЛИ Е МОШЕНИК….НА ЗАПАД ИМА РЕДИЦА ДРЕБНИ ДЕЙНОСТИ ЗА КОИТО НЕ СЕ ИЗИСВА КАСОВ АПАРАТ—НАПРИМЕР ВЪВ ФРАНЦИЯ И ГЕРМАНИЯ НИКЪДЕ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ ТОАЛЕТНИ НЯМА КАСОВИ АПАРАТИ….!!!!!! ТАКИВА НЯМА И В ПАРИЖ НА ПОДВИЖНИТЕ ОБЕКТИ КОИТО ПРОДАВАТ ПАЛАЧИНКИ И ИМАТ ОБОРОТ ПО ОКОЛО 200-300ЕВРО НА ДЕН….!!!!!!!
  БИРНИЦИТЕ В Б–Я НЯМАТ ПРЕДСТАВА ЧЕ РЕЖАТ КЛОНА НА КОЙТО СЕДЯТ….!!!!! В СКОРО ВРЕМЕ ПРОСТО НЯМА ДА ИМА КОГО ДА РЕКЕТИРАТ И ПРОВЕРЯВАТ
  МАЛКО СА ХОРАТА КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ НЕЩО В Б–Я!!!
  КРАТКА СПРАВКА—-2МЛН. ПЕНСИОНЕРИ 60 000 В МВР 40 000 В АРМИЯТА ОКОЛО 1МЛН ПОДРАСТВАЩИ И СТУДЕНТИ КАТО ДОБАВИМ И ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ А СЪЩО И ЛЕКАРИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ…КАРТИНАТА СТАВА СТРАШНА..!!!! МАЛКО ХОРА ПРОИЗВЕЖДАТ–МНОГО ХОРА ЯДАТ!!!

 4. Петя Reply

  Това са някакви поредни дивотии от хора, които през живота си един пирон не са забили…. Защо искате да унищожите тези, които Ви плащат заплатите и живеете благодарение на тях? Тези които ограбват държавата и точат отвсякъде си живеят спокойно и то благодарение на Вас, защото им давате чадър и всякакви права…. Не се занимавайте с глупости ами се хванете в някаква работа, напънете си малко мозъците и започнете да работите справедливо….

 5. Йордан Reply

  Кендов, отговаряте на Ангел като социалист носталгик.
  Човека съвсем конкретни въпроси е задал.
  Вие му отговаряте като Курнела – то пък една гара.
  Даже и тогава потвърждавате обратната теза.

  Всички големи касови наличности всъщност са пари изхарчени от собственика, без да са платени данъци върху тях.
  Писмото на НАП си беше точно – целта на събираемостта е да е евтина и безпроблемна.
  Вие хем посочвате пороците в ревизията, хем казвате никакви писма – НАП да контролира и събира.
  Как ? Само ревизията може да установи задължения?
  Параграф 22?

 6. Румяна Reply

  Г-н Кендов, страхотна статия, която накратко обобщава ситуацията. Това, което за мен от всичко е най-притеснително е, че след въвеждането на Наредба 18 във всяка малка фирма образно казано ще има 24/7 надзирател. Практически НАП искат да знаят за Вашия бизнес повече, отколкото самите Вие знаете за него. Кой ще обработва тази и информация и кой ще има достъп до нея? Достъпът до информация за доставчици, продажби, закупни и продажни цени на почти всяка българска фирма означава шпионаж. Защо имам нужда да правя друго, ако виждам точно кой какво купува, от къде и най-добра цена и съответно кое най-добре се продава, след като мога да правя същото?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *