Блогърите или медиите, на кой да вярвам?

медияДокато се обърна и… станал съм блогър. Странна работа! Написал съм около 70 статии и съм стигнал до 55 000 човека. Това поставя някои въпроси пред мен самия и Ви моля да ми отговорите. Дайте някакъв коментар да знам накъде вървя.

Налазили са ме някакви мисли за достоверността на информацията. На телевизии, вестници и радиа изобщо не вярвам, макар някои да ме цитират и интервюират. Приемам че това е по скоро случайност, защото не ми дават да цитирам имена на банки.
Форумите също не стават, защото като пусна статия, в която споменавам ПИБ (Fibank) се почват едни и същи коментари от “Разбирача” и „Разочарована”.

Остават ми познатите и приятелите. Но най-важно ми е мнението на хората, които уважавам и знам, че виждат света като мен. Затова повярвах на стоматолога си Ники и пуснах сина си да учи в 18-то училище с корейски език. Не че няма еднакви проблеми като другите училища, че понякога и повече, но като цяло живея с мисълта, че е ОК и съм щастлив.

В тази връзка мисля да поканя други хора (приятели най вече) които са специалисти в други области да пишат на блога. Въпросът ми към Вас е – Нормално ли е да пиша и за други неща, а не само за банки? Фатално ли е ако мненията ни не се припокриват по някои въпроси?
Естествено ако имате различно мнение за банките ще пиша че е „неуместен коментар”, но вътрешно ще знам, че има резон в него. Това е защото много ми харесва казаното от великия лидер Мао, когато „журналист-провокатор” го попитал
„ – Защо когато всички развити страни вървят по пътя на капитализма, Вие сте избрали комунизма? Не Ви ли притеснява този факт?”
Той отговорил „- Френската буржоазна революция е прекалено млад експеримент. Едва на 160 години. Сравнено с Китайската история това не е голям период. Нека изчакаме и не избързваме с изводите.”

Та в крайна сметка ще бъде ли интересно за Вас да разнообразя блога с мнения на други хора и с мои мнения по други въпроси, защото медиите ще бъдат с други позиции в повечето случаи.

Васил Кендов – „отявлен” БГ блогър

7 коментара за “Блогърите или медиите, на кой да вярвам?”

 1. “на КОГО да вярвам…”

  А иначе, без да съм финансист, коментарите и съветите на г-н Кендов ми се струват верни.

 2. Медиите са със завързани ръце от Закона за кредитните институции:

  Чл. 152а. (Нов – ДВ, бр. 105 от 2011 г.) (1) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на
  банката и доверието към нея, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв.
  (2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 8000 до 20 000 лв.
  (3) Ако нарушителят по ал. 1 или 2 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:
  1. в случаите по ал. 1 – в размер от 10 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 до 50 000 лв.;
  2. в случаите по ал. 2 – в размер от 20 000 до 50 000 лв., а при повторно нарушение – от 50 000 до 150 000 лв.

  Източник: http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_law/laws_creditinstitutions_bg.pdf

  т.е. с този закон банките си гарантират медийно спокойствие. Иначе хората ще знаят какво реално се случва във всяка банка.

  1. Странна логика но … добре 🙂 По закон:

   Чл.59.
   (1) Банката обявява условията по влоговете и кредитите в помещения, до които клиентите имат достъп.
   (2) Условията по влоговете и кредитите се формулират ясно и по разбираем за клиентите начин

   Значи или договорите са разбираеми, или банките нарушават закона 🙂 не е нужно да си професор за да разбереш, че не се прави.

   В този смисъл написаното по-горе изглежда доста… комфортно за медиите 🙂
   или по друг начин извинява ги, че взимат пари за реклама от банките 🙂 не знам в този случай в чий точно интерес е закона – на банките или на медиите

 3. Г-н Кендов, смело пишеше и оффтопик. Може да сложите тези постове в отделна категория, за да не се бъркат праволинейните читатели кое в коя категория се отнася. Или пък друг вариант е имената да постовете да бъдат нещо от сорта:
  “Оффтопик: На баба ми хвърчилото”
  Но в никакъв случай не спирайте с писането. В България има дефицит на рационално пишещи (мислещи) хора, говорещи за политики и действия. А не само журналистчета, пишещи за скандали, псевдопатриотизъ, русофилство, православие, социална държава и социални придобивки и прочие алабализми. Всички те пропускат едно важно нещо: “Икономиката, глупако!”

 4. Пропуснах да пиша дали да каните гостуващи автори на постове. Да, канете. Има много хора, които разбират от различни области, но нямат времето да се занимават да поддържат с редовно писане собствен блог. А има и такива, на които”не им стиска да излязат пред публика” и в случая вие бихте могли да играете ролята на редактор или рецензент.
  Поздрави и успех!

 5. Писанията Ви са доста рационални и на разбираем за обикновенния човек език, финансовата култура на българина е ниска и затова банките се възползват от него.
  Продължавайте смело.
  Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *