Демографията, бизнесът и предстоящата криза

Доста се изписа за демографската криза в България. За съжаление само констатации и малко статистика.
Направих си труда да се разровя и да правя изводите от статистическите данни, а не да слушам мнения на политици. По-голямата част от „експертите” също са зависими от политици, така че сухата статистика се оказва най-добрата информация в случая.

По данни на „Националния център по обществено здраве и анализи” (поредната държавна структура) За първото тримесечие на 2019 положението е следното

Родени – 13 000
Умрели – 29 000

София3497 родени, срещу 5230 умрели
Пловдив – родени 1578, срещу 2884 умрели

Сами разбирате, че на тримесечие намаляваме с 16 000 човека, което на година прави 64 000 души. Не е Малко. Населението на Казанлък е около 65 000 човека. Губим по един такъв град годишно само по демографски причини.

Веднага давам данните за разждаемостта в БГ за 2018

Родени – 62 576 бебета
Умрели – 108 526

Резултат – ( – 45 950) души

Докато си ровя статискиката, попадам и на статия на Ройтерс, цитираща немския статистически институт. Според него 27 000 млади българи са се преселили в Германия за постоянно през 2018г.

А колко ли са мигрирали в САЩ, Англия, Испания, Италия, Канада, Франция, Скандинавието…?

Спокойно можем да заключим, че се обезлюдяваме с поне 100 000 души на година. И това е много минимална цифра. След година и половина ще има ново преброяване. Мисля, че доста народ ще остане изненадан, че сме доста под 7 млн. в България

Статията продължава след формата

От икономическа гледна точка това е катастрофа. Бизнесът няма да намира нито служители, нито пазар в България. Знаете ли колко потребяват 100 000 души годишно?
За качеството на служителите можем да си направим изводите от качеството на университетите. Това оставям на вашето въображение.

А криза идва. Свтовна криза. Няма как да ви убедя в това, защото ако сложите ръка на сърце, ще си признаете, че не четете чужда преса, не знаете какво се слува с Дойчебанк, не знаете, че в София за първото тримесечие са издадени 50% по малко разрешителни за строеж, спрямо предходното тримесечие… Не знаете, че прогнозите за най-голямаат икономика в ЕС – Немската, са за очаквана рецесия.

Лошото е, че догодина в България ще се насложат последствия от световна криза, демографска криза, криза в туризма, криза в строителството…

Малкия и среден бизнес е добре да вземе мерки. Особено този с кредити. Има какви мерки да се вземат, но трябва да е вземат сега. НАП, банки и всевъзможни инспекции ще се увълчат още повече, така че заявете си среща за по кафе сега. После излиза доста по-скъпо.

Финансовият блог  www.kendov.com не е комерсиален Ако намирате тази статия за полезна, моля споделете я във Фейсбук, за да помогнем на повече хора в общуването им с банките


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *