Какво да очакваме от въвеждането на дигитално ЕВРО и как това ще засеге личните ни финанси?

Всички сте чували за Биткойн, но много малко от вас знаят какво е UMU (Universal Monetary Unit). Преди няколко дни на 10-ти Април 2023, се проведе среща на Международния валутен фонд (МВФ), на която бе обявена новата дигитална валута UMU. Идеята е тя да стане стандартна валута за разплащания между централните банки, а МВФ ще я налага чрез отпусканите помощи и кредити.

С две думи тя ще е на принципа на Блокчейн технологията, на която работи Биткойн, но за разлика от него, ще е изцяло контролирана от МВФ.

Има още една абривиатура, която ще свикнете да използвате – (CBDC) central bank digital currency. Това е обобщено наименование на дигиталните валути, с които централните банки по света се предполага, че ще заменят парите в брой – дигитален лев, дигитално евро, дигитален долар… Всички те се наричат с обобщеното понятие CBDC.

Финансите вървят към дигитализация и собствеността върху парите ще става все по-условно понятие. За разлика от дигиталните пари, чието притежание зависи от това какво каже някой сървър, парите във Вашия джоб са си само Ваши и можете да ги харчите за каквото прецените. Нека разгледаме един пример, как дигиталните пари (CBDC) биха засегнали начина Ви на живот.

Да приемем, че сте били на лекар и имате проблем с ASAT и ALAT. Това е отразено в здравния Ви картон, който също се очаква да стане дигиален (както електронните рецепти по здравна каса). От друга страна имате рожден ден и искате да почерпите с една водка в офиса. Водката е предпочитано питие в офисите, понеже дъхът Ви не мирише ако прекалите с нея. Отивате в магазина и искате да се разплатите с дигитално Евро. Купувате сельодка (макар тя да мирише повечко), купувате ядки и сладки, но когато дойде време за бутилката водка, тя не може да бъде платена с дигитални пари понеже Вие вече имате повишени стойности на ASAT и ALAT, а дигиталните пари са програмируеми. В тях е закодирано на кого са, какво може и какво не може да се купува с тях. Изобщо блокчейн тенологията ще даде възможност да се проследи движението и собствеността на всяка една дигитална стотинка от създаването и до момента. Какво е плащано с нея, кой я е притежавал и в какви сделки е участвала.

В един момент ще се окаже, че Вашите пари не са съвсем Ваши, когато са дигитални и не можете да плащате с тях каквото си поискате.

Друг пример, който често давам за дигиталните пари е с пътуването. Ако се разплащате с тях и утре се обяви пандемия, тогава няма да има нужда от КПП-та за да се ограничи Вашето движение. Буквално с няколко клавиша разплащанията с дигиталните Ви пари ще бъдат ограничени до няколко прсечки от мястото в което живеете. Ако тръгнете за Пловдив (примерно, защото всички обичат Пловдив), то там няма да можете да си платите кафето или да заредите гориво за обратния път. Изобщо няма да се налага да Ви следят или гонят за нарушения на забраната за движение. Вие сами ще се откажете от нарушаване на правилата.

Надявам се след тези примери да сте почувствали разликата между парите в джоба и дигиталните пари. Само да вметна, че плащането с кредитни карти и всякакви дигитални приложения на телефоните е вид електронно разплащане и Европейската Централна Банка (ЕЦБ) възнамерява именно през тези канали да осъществи тестовете на дигиталното Евро.
На сайта на ЕЦБ е обяснено подробно какво следва. Ето линк https://www.ecb.europa.eu/paym/digital_euro/html/index.en.html

Ето и превод на част от текста


“Цифровото евро би предложило електронно средство за плащане, което всеки би могъл да използва в еврозоната. Би било сигурно и лесно за потребителя, както днес са парите в брой. Като пари на централната банка, емитирани от ЕЦБ, те биха били различни от „частните пари“, но можете също да използвате карта или телефонно приложение, за да плащате с цифрово евро.

 

За  срещa с мен моля използвайте посочената форма.

Ако се зачетете в линка, ще видите, че очакванията са през Октомври 2023 да се вземе решение за въвеждането на дигиталното евро. Надали сте виждали по телевизиите и инетрнет информация за тези намерения на ЕЦБ. И за да е по-пълна картината, в Китай и Русия са още по-напред с проекта за дигитализация на рублата и юана.

Лошото е, че няма как да се противопоставим на предстоящата дигитализация. Ако се замислите, ще видите, колко хора са щастливи от факта, че плащат с телефон или с кредитна карта. Естествено няма да са щастливи, ако не могат да плащат с тях, но както се казва за това ще мислим като се случи. А то вече се случва. Поне на мен се случи доста отдавна в Швеция и безисходицата беше пълна. Ето линк към цялата случка, ако искате да преживеете моята емоция. http://kendov.com/923-2/

И както обичам да правя за финал – давам по един безплатен съвет по отношение на писаното в статията. В конкретния случай бих Ви посъветвал да се замислите в какво да инвестирате свободния „кеш” в следващите 2 години. Нещо бизнес ориентирано, което да задоволява някаква първична човешка нужда и да Ви носи дивидент. Оставете си средства колкото да поддържате стандарта си на живот за 6 месеца, а останалото го вложете в нещо. Когато въведат дигиталните пари (CBDC) не се знае дали ще можете да ги използвате по Ваше осмотрение или по осмотрението на някой сървър.

Васил Кендов – финансов съветник
Лошото момче на българските финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *