Скандалът Пеевски – Василев трябва да влезе в учебниците по икономика

successСкандалът Пеевски – Василев трябва да влезе в учебниците по икономика
Ако държавата натиска КТБ и създава хаос с нея, това значи само едно – КТБ НЯМА ДА ФАЛИРА!
От икономическа гледна точка КТБ би трябвало да изпитва сериозни проблеми (не мога да се закълна в последното), НО последната дума имат политиците. Ако се приложи банковото законодателството в пълната му сила, то банката вероятно може и да не издържи. Преди няколко месеца кредитния и рейтинг беше намален поради висок риск. В момента хората си теглят депизитите, а свързаните с Пеевски фирми спират изплащането на кредитите си и изтеглят сметките си.

Но това е без значение. По-интересно е да знаем какво следва при евентуален фалит на банкова институция.

Draftis

1.С фалита на една такава институция ще се докаже, че в БГ има закони и пазарните правила работят. Ако нещо в пазара се обърка, то и най-големите институции могат да фалират. Това е честно и нормално нали? А ролята на държавата е да съблюдава това да не се случва. Да не се допускат такива пазарни условия, които да фалират корпорации.
В момента става точно обратното. Държавните институции работят против една банка с целия си инструментариум. Ето последното решение излизащо от всякакви норми http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/06/17/2325456_lagerut_na_peevski_blokira_kljuchovi_drujestva_na/

“Така само на база на наличието на “сериозно задължение” от единия ответник съдията решава, че това е достатчъно да наложи обезпечителни мерки – назначаване на синдик и запор на сметките.” – в. Капитал

2. Фалита на една такава институция ЩЕ СЕ отрази на цялата банкова система. А това е МНОГО ОПАСНО за силните на деня. Не е изключено и други банки да пострадат, а депозитите на хората да се върнат в „БУРКАНБАНК”.
За тези, които не си дават сметка, благодарение на законодателството, банковата система е свързваща между останалите държавни системи – здравеопазване, сигурност, правосъдие… Просто сме допуснали законодателството да бъде изменено така, че да НЕ МОЖЕМ да си позволим фалит на 4-тата по активи банка.  Фалита ще се отрази на цялата икономика, включително и на социалния живот. Лично аз съм от БОТЕВ Пловдив (оле) и ще останем без спонсор.

3. При фалит на банка, кредитите стават предсрочно изискуеми, а депозитите се поемат от фонда за гарантиране на  депозитите. Ако тази институция е работеща – ОК, но ако е като останалите и по „някаква причина” фонда не успее да покрие депозитите? Причини колкото искате, обяснения и анализи двойно повече.

4. Най-важния ефект от един фалит ще е отприщване на социално недоволство (Ботев остава без спонсор) и всичко ще се обърне против сегашните политици и олигарси. А те не искат това. Не се знае в неконтролируема среда кой ще поеме нещата.

5. В една банка има СТРАШНО МНОГО ИНФОРМАЦИЯ И ДОКУМЕНТИ. В крайна сметка ние сме я предоставили – бизнеспланове, инвестиционни намерения, конструктивни и технологични планове, копие от договори… Който сложи ръка на тази информация, ще навърже доста неща. Ами ако вземе че обяви тази информация? Мен няма да ме засегне, но собствениците на големите предприятия (политици и олигарси) ще трябва да направят пътека до прокуратурата.

kami_1

Има и ред други последствия, но няма да Ви отегчавам. Смятам, че разбиването на една такава институция, ще възпроизведе процеси, които в противен случай ще бъдат отложени. Ще изкарат чувствителна за обществото информация и ще се стовари като проблем върху предизвикалите този хаос.
Но пък ще е пазарно. Ще докаже, че икономическите закони са по-силни от политическите.
За съжаление смятам, че това в момента не е така по нашите географски ширини. Смятам, че банката ще бъде „оздравена” или продадена на наш човек, който ще придобие собственост върху ипотеките на цялата група от фирми около КТБ.

И още един много важен извод – пазара не се създава от търсене и предлагане. Нищо подобно. Пазара се създава административно със закони. Ако искате да владеете пазара, научете се как да прокарвате закони.

За финал един пример

Цифровата ТВ е много по-качествена и по модерна от аналоговата. Образ, звук, постоянство на сигнала… каквото се сетите. Всичко е по-добро.
А защо преди Септември 2013 никой не си купуваше декодер? Цифров сигнал имаше отдавна. Казаха, че аналоговото излъчване спира и за една седмица се продадоха толкова декодери, колкото никога повече няма да се продадат. Така се прави пазар. И ако започвате или се занимавате с бизнес, запомнете, че пазара не е търсене и предлагане. Той е подходящ ЗАКОН. Ако не вярвате се сетете защо си правите застраховка Гражданска отговорност

Васил Кендов

П.П. Моля ако оставяте коментари да посочвате реални имена и мейли. Омръзна ми да трия СПАМ съобщения от хора с имена Edo или Who knows. Ако Ви е срам да застанете зад думите си, не ни обременявайте с мнението си. Благодаря Ви

5 comments

 1. александров Reply

  Сдаването на властта при родната левица винаги е свързано със сътресения.Да теглим ли авоарите?

  • VaskoK Post authorReply

   🙂 това е правилния въпрос реално. Благодаря Ви.
   Аз лично ще изтегля моите 🙂

 2. Valentin Reply

  izvinqvam se 4e pi6a na majmunica,
  Vaprosat kojto sega trqbva da si zadede vski ot nas e kolkko sa depozitite i kolko sa parite v fonda za garantirane na vzmaniqta, ne6to 4eta lo6i prognozi, ne znam dejstwitelnostta kak e

  • VaskoK Post authorReply

   Сега пиша по този проблем. Статията ще е готова след около час

 3. Kiro Reply

  само дето сътресенията не идват от сдаването на власт от “левицата ” както се изразизхте макар че това не е никаква левица а чиста десница и партия на олигархията ….от глупостите които казахте в 1 изречение разбирам че сте десен по убеждение но без да разбирате грам от политика както и повечето българи …кака не ви дойде на ум че някой се опитва да свали правитеслтвото и то вече от 1 год се върти този сценарий ….и вие пак сте слепи защо й им е на управницте сами да си създават криза бе хора мислете с главите си в тая държава….кой има интерес от една финансова криза у нас??? тези които са в опозиция – ГЕРБ най-вече ….да не говорим че има предостатъчно сигнали че ГЕРБ играят в комбина с ДПС против БСП …. ЗА ТВА и беше атакувана банката на ЦВ Василев …. общи интереси явно ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *