Абе Вие луди ли сте бре? Какво гарантиране на влоговете?

bank_TheftАбе Вие луди ли сте бре? Какво гарантиране на влоговете?
Скандалът с КТБ разцепи обществото на ВЯРВАЩИ в стабилността на финансовата система и тези които вече не искат да слушат. Хубавото този път е, че залогът са депозитите на хората. Когато спестяванията ти са заложени и зависими от решенията на нашите политици, нещата стават по-интересни.
Така или иначе в рамките на 20 години системата се разклаща за втори път. За втори път БНБ подскача и всички институции скачат да ни убеждават колко е стабилна. Аз обаче съм от невярващите и предпочитам да чета. Ето какво прочетох.

1. Фондът за гарантиране на влоговете е събрал 2.1 милиарда до момента – справка официалния сайт на фонда. Това поражда въпроса КОЛКО ДА СА ЗАЩИТЕНИ ДЕПОЗИТИТЕ? Защитени са докато не прехвърлят 2.1 милиарда. Ами после? – После ще мислим!
2. Депозитите на физическите лица и фирмите, само в КТБ са 6.4 милиарда. Така казва отчета за тримесечието.
3. До преди кризата БНБ твърдеше и изнасяше данни, че КТБ е най-ликвидната банка. Това поставя 2 въпроса – БНБ знае ли изобщо какво става? Дали БНБ не лъже умишлено? И в двата случая не може да се вярва на БНБ.
Draftis

Въпросът е как се покриват 6.4 милиарда депозити на най-ликвидната банка с 2.1 милиарда на Фонда за гарантиране на влоговете? Ама то видиш ли като махнем фирмените сметки и депозитите над 200 000 ала Вежди Рашидов (човека заделил 1.6 милиона) „МОЖЕЛО И ДА СТИГНАТ”.
Е това е проблема, че МОЖЕ И ДА СТИГНАТ ама АКО НЕ СТИГНАТ? Тогава нали ще лъснат и БНБ и КТБ и изобщо цялата банкова система? Как очаквате тогава банката да я оставят да фалира?

Изобщо какво значи да фалира една банка?

Аз вече се обърках. Ако не можеш да си платиш задълженията (в случая депозитите на хората) – тогава не си съвсем във фалит. ФАЛИРАЛ си ако каже Иван Искров. А той няма да каже, защото гаранционния фонд хвръква, а с него и мита за гарантираните депозити.
Освен това от 100 години приказваме, че в закона за гарантиране на влоговете е записано, че ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕ на 20-я ден от обявяването на фалит. Вие да сте чули да е обявен фалит? Не можете да разполагате с парите си, но фалит няма. Защото ако има ще си ги получите.
„Не е сигурно” ще кажат запознатите. Не е сигурно защото в закона не пише кога приключва изплащането на „гарантираните депозити”. А в каква валута ще Ви ги изплатят? А по какъв курс? ЗАПОЧНАХТЕ ЛИ ДА СХВАЩАТЕ?

kami_1

Хубавото сега е че залогът са спестяванията на хората.

Има шанс за втори път в един човешки живот да ни вземат заделеното. Исторически проблем няма. Случвало се е и преди. Но ние вече не мислим за бъдещето, а за настоящето. Освен това не четем.
Ето Ви 2 статии съответно от Март и Май 2014, преди още да започнат проблемите.

„Банковите депозити – има ли реална заплаха за тях”
„Банките и изборите”

Някой да им обърна внимание? А сега се случва точно това и БНБ установява точно такива нарушения. Да не мислите че са глупаци в БНБ и не са се сетили по-рано, та чакат Кендов да им каже? Естествено, че не. Знаят си, но крият и лъжат. Лъжат и за стабилността на системата отдавна

Дошло е време разделно – тези които вярват че закона ги пази и тези които четат и търсят варианти

Аз вече на политици не вярвам. И на БНБ не вярвам. Това в което вярвам е, че банковата криза най-после дойде у нас.  Още не я признаваме и все още успяваме да я прехвърлим на индивидуалния клиент, но това не може да продължи вечно. Искате ли пример?
В тази статия пише:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4151567
„Ръководството на “Алфа Асет мениджмънт” ЕАД, което се свързва с бизнесмена Иво Прокопиев, е решило да спре временно продажбата и обратното изкупуване на дялове на Договорен фонд „Алфа Ликвидни Средства“”
Да преведа на прост език – това е договорен фонд, който е длъжен да Ви купи дяловете, веднага щом го заявите. И какво става? Ако не го направи, трябва да му се вземе лиценза, защото това обезсмисля инвестирането в такива фондове. Е как да Ви изкупи дела, ако са със блокирани сметки в КТБ? Или и те не са фалирали в този случай? Само дето не можете да си вземете парите нито от едните, нито от другите.

Skyp-e konsultaciq

Хайде да не става дълго да спра да давам примери, че виж БНБ казало, че с моите статии застрашавам „стабилната банкова система” в България.
Хубавото както казах е, че този път залогът са Вашите депозити. Вярвайте в телевизиите и в БНБ, но си плащайте. Теглете кредити без да се консултирате и без д имате цялата информация. Слагайте си депозитите в банката с най-висока лихва и чакайте закона да Ви защити. Сега ще го разберат клиентите на КТБ, а по-късно и на другите банки.
Васил Кендов
Draftis – кредитни консултанти www.draftis.com
Председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги
www.angrysheep.org

П.П. Две неща забравих че става дълго

1. Ако на 21-ви КТБ отвори, бас държа, че няма да изплаща депозити и влогове. ще предлагат всякакви магарии “_Да прехвърлим депозита в друга банка?”, ” – Ама вече сме държавни и няма проблем.” Едно в сигурно – на 21-ви ВИЕ ПАРИ НЯМА ДА ВИДИТЕ. Всякакви уверения и администратовни щуротии ще чуете, но пари няма да видите

2. Абе да вземат да продадат кредитите на Пеевски на някоя фирма свързана снего на.. 30% от стойността им, че да се видим малко у финансова стабилност. Май цялата дандания е за това. искат да повторят 97, ама сега е малко сложно, та се чудят как да стане само за кредитите на Пеевски, че иначе лошо.

22 comments

 1. Роберто Reply

  “Фондът за гарантиране на влоговете е събрал 2.1 милиарда до момента”.
  Интересно къде и под каква форма ги съхранява.
  Според ГФО за 2013 г около 40 % от активите са под формата на ценни книжа, а останалото е “Парични средства и парични еквиваленти”.
  Въпросът е какви са тези ценни книжа (според слуховете, предимно ДЦК), какво ще стане, ако се наложи бързо да бъдат осребрени, къде се съхраняват свободните парични средства и какво ще стане, ако започнат да се теглят?
  В зависимост от отговорите на горните въпроси може да се стигне до различни сценарии, някои от които ще бъдат много интересни.

 2. The Bookkeeper Reply

  Годишните финансови отчети са като бикините – показват интересни неща, но крият същественото. В случая, дано няма неприятна изненада със същественото.

 3. Stefanov Reply

  Не съм съгласен, че парите във Фонда за гарантиране на влоговете няма да стигнат при фалит на КТБ. Разбира се, депозитите в голяма банка като КТБ са на доста по-висока стойност от парите във фонда. Но:

  1. “Фалиралата” банка все пак разполага с активи (кредити и обезпечения) които имат стойност. Дори при банка раздавала съмнителни кредити не може да се каже, че те са с нулева стойност, т.е. дори и във фалирала банка има пари. Повечето от фирмите на Цв. Василев са добри – т.е. са в състояние да обслужват кредитите.

  2. Гарантирани са само депозити до 100,000 евро. Т.е. трябва да изключим от изчисленията стойността на депозити над 100,000 евро. Доста голям дял от парите по сметки в КТБ са в депозити над 100,000 евро и не са защитени при фалит. Това, разбира се, е лоша новина за богати физически лица (като Вежди Рашидов) и фирми с много кеш (държавни и частни), но обикновено хора и фирми с много пари разбират законите и работят с адвокати и счетоводители, и са били запознати с риска, който поемат. Т.е. те са били подготвени, че могат да загубят парите си при положение, че имат над 100,000 евро в една банка.

  • VaskoK Post authorReply

   Съгласен съм с Вас на 50%, просто защото нямаме инфото за структурата на депозитите на КТБ. За това бях задал някъде въпроса “Ами ако не стигнат?”
   проблемът тук не е дали ще стигнат или няма да стигнат. проблемът е че и БНБ не знае какво става. То е ясно, че няма да я оставят да фалира, но представете си че Вие в момента имате банка и една вече е затворила. Директно вдигате телефона и питате “-А искате ли още една фалирала?” “-Не? ами какво давате тогава?”
   Дори да не е толкова групо, повярвайте ми няма да го пропуснат 🙂

 4. Stafan Reply

  Доколкото аз съм чувал, кредитите на фирми свързани с Пеевски, са били рефинансирани от банката на Цветелина – БАКБ.
  Това е интересно, дали не се появяват отношения Пеевски- Борисов-Герб

  • VaskoK Post authorReply

   идея нямам 🙁 Всичко е възможно. но както казвам БНБ обича тишината. Старата максима “само ние да си знаем какво става, че ако другите разберат ще ни линчуват” 🙂

  • gatoly Reply

   Ами как да си обясним сдаването на властта без бой. Първо от Борисов, който беше и поочукан тогава като на преден план в това беше телевизията на Цветан Василев ТВ 7, а сега и от БСП. Поради провал на евроизборите? Айде бе! Не си спомням БСП-то да си е отивало без бой. Нали имаше една случайна, но снимка за списание, на Борисов и Местан, партията в която Пеевски намери подслон накрая. Това си беше заявяване на ДПС за новия им съюзник, ГЕРБ. Явно това е било подкрепено и от финансиране на дълговете му от страна на ГЕРБ и сега вече можем публично да хванем Цветан, нали вече кредите са подсигурени с пари от ГЕРБ…леки маневри на заден план, но…костващи малко по-добър живот за доста българи. Уви за сетен път.

 5. VaskoK Post authorReply

  искам да направя едно уточнение.
  Депозитите са пасив за банката.
  Актив са кредитите. А те са обезпечени с имущества (в повечето случаи)
  Та тези точно имущества НЕ СТРУВАТ ТОЛКОВА КОЛКОТО СА СТРУВАЛИ 2008.
  Обезценки на активи са правили само няколко банки.
  Имаше и голям скандал по случая между Пиреос и Ройтерс. Пиреос се опитали да вземат заем, като заложат кредити в БГ обезпечени с ипотеки, по които имотите вече не стрували толкова 🙂

 6. инж. Радев Reply

  На глупостите описани в статията, могат да повярват абсолютно наивни и финансово неуки хора – такива, които днес масовата психоза накара да отидат до банките. Ще сезирам ДАНС и прокуратурата за тази статия, те ще се произнесат. Всяка една подобна глупост дестабилизира системата, защото кара “мат’риала” да тегли. Знаете какъв е процента на ликвидността на банките, знаете процентите, с които се играят емисиите, знаете за активите на банките, знаете че няма банка в света с налични в кеш всички средства.

  • VaskoK Post authorReply

   Знам г-н Радев и то доста добре. Преди малко написах един пост във ФБ. Ще го копирам тук за Вас за да разберете по-добре логиката.
   искам да Ви уверя, че уважавам изключително много инженерите заради логическото им мислене и ще направя всичко възможно да Ви дам и друга гледна точка, за да решите за себе си как се е зародил днешния проблем. Ласкаете ме, че е чрез моите статии, но… за съжаление не е. Те са отдавна такива, доста преди тази истерия. Азнай-малко искам да рухва банковата система. но ако не се реформира, ще патим още дълго и по-болезнено. Решението напроблемите е диалог с обществото и решаване на реалните проблеми, а не всяване на страх от ДАНС и прокуратура.
   Моля прочетете долния пост

   “Vassil Kendov Ще си позволя да направя един коментар за всички, които им е писнало да ги лъжат и се интересуват от личните си финанси.

   Стабилноста на всяка банкова система не се състои само в цифрите. тя не е изолирана система (поне не би трябвало) от останалите социални и държавни системи. тя комуникира с тях и е свързващо звено. В този ред на мисли, няма как да има някъде проблем (по която и да е друга система) и този проблем да не се отрази на банковата.
   В последните години банковата система в БГ служеше просто като транслатор на проблеми, а не като сигнална лампа за тяхното решение.
   пример – ЧСИ произвола. повече четете тук http://kendov.com/correspondence-with-dsk-bank/
   банките рабоят с ЧСИ-та, но за всичко това плащаме ние. те избират ЧСИ, но ние плащаме таксите. В моя случай е явно, че плащаме по 2 пъти.
   И такадоверието се руши. Ето аз като пострадал от ЧСИ, вече знам, че няма оправия. и понеже по сметката ми има пари, те си ги взимат и казват – води дела. Добре но това отнема 2 години, а доказването на пропуснати ползи изисква часове работа и тонове адвокатски хонорари. Най-накрая не се знае дали съда ще ги признае. (както казах това е друга система, която според мен не работи съвсем добре)
   и както казах понеже по сметката ми има пари, ЧСИ-то си ги дърпа и аз се чудя защо ДДС-то не е платено?
   е айде кажете ми сега как да държа пари по сметка в банка? Ами че то всеки идва и си взима, а ти после води дела.
   Същото е и с депозитите, само дето изкушението е по-голямо, защото там са повечко пари на едно място. Трябва само някакъв закон (както и ЧСИ-то работи по закон) който да Ви обясни как тияпари видиш ли не са съвсем Ваши.
   ами ОК тогава. гледайте си телевизиите и чакайте “ЧСИ-тата” да ви бръкнат в сметките. А после ходете се оплаквайте пак на същите политици, че има беззаконие.

   Ето и един от последните ми постове, който мисля, чеобяснява най-добре ситуацията в момента

   “Гледам някакви дебати и новини по въпросите на банковата система. и все политици и все акъл дават. Ликвидността била добра (26% видиш ли), а пък хората пак прости и теглят ли теглят.
   когато имаме
   1. Финансов омбудсман – НЕЗАВИСИМ
   2. Закон за фалит на ФЛ.
   3. Банков регулатор извъм БНБ
   4. Действащ съд
   изобщо ето тия 7 мерки http://www.angrysheep.org/sedem-zakonodatelni-merki-za

   Тогава и при 8% ликвидност няма да ми пука, ако ще двойни опашки да има за теглене”

 7. още един инженер Reply

  Наистина досега са събрани 2,1 млрд. в гаранционния фонд, но съгласно чл. 18 ЗГВБ това не констнатна величина. Има механизми за увеличаване на резервът там:
  Чл. 18. (1) Ако средствата на фонда не са достатъчни за покриване на задълженията му по този закон, по решение на управителния съвет недостигът се покрива по един от следните начини:
  1. задължаване на банките да преведат авансово годишни премийни вноски, като за база се взема последният ден на предходния месец;
  2. увеличаване на годишната премийна вноска;
  3. ползване на заеми при условия и по ред, определени от управителния съвет на фонда.
  …….
  (4) При недостиг на средства фондът може да ползва заеми:
  1. от български и чуждестранни банки, както и от други лица;
  2. от държавния бюджет след съответно решение на Народното събрание.
  —–
  Все пак тези възможности не са пробван на практика да се види как работят (и дано не се наложи)

  • VaskoK Post authorReply

   За това уважавам инженерите 🙂
   проблемът тук е, че те ще се покрият, но не е казано кога ще се изплатят и по какъв курс, ако спестяванията са били във валута. тоест казано е, но никой не иска валутата да му бъде изплатена в лева по курса в деня на депозирането и след 45 години (примерно).

   Тук проблемът е по-дълбок от простото гарантиране на влоговете. при нормални институции и закони всичко ще е ОК. Но нито институциите са нормални нито законите. В Шенгения си имат само EUR. Там е ясно. Тук не е съвсем. Ето еднамярка за справяне в напрежението. Вярвам и на Вас ще ВИ хареса. “Изплащането на влоговете започва 20 дни след обявяването на несъстоятелността и приключва най късно 60 дни след тази дата. курсът по който това се прави е курса навалутата къмденя на изплащането.”
   Nice, a? А защо не е записано така?
   малко ме притеснява че инж. Радев не се включва. ще взема да се разочаровам от инженерите така 🙂

 8. другия инженер Reply

  Наистина липсата на краен срок за изплащане на гаратираните вложения е плашещо обстятелство. Все пак трудно би могло да се запише в закона “до 60 дни”. Особено в случаи на възникнала нужда за теглене на заем от български и чуждестранни банки или от държавния бюджет след съответно решение на Народното събрание (както е записано в ал. 4 на чл. 18). Във всеки случай ако се стигне да заеми (многомилиардни), процедурата ще е година-две. Но едва ли ще се стигне до такъв апокалипсис. Тогава би трябвало да падне валутния борд и да се обезцени лева, за да може гарнционния фонд да изплати задълженията си.

 9. Desislava Reply

  Твърдите, че на 21.07 КТБ няма да изплати депозитите. ЦИТИРАМ ВИ:Едно в сигурно – на 21-ви ВИЕ ПАРИ НЯМА ДА ВИДИТЕ. Всякакви уверения и администратовни щуротии ще чуете, но пари няма да видите.
  Не смятате ли че това ще срине крехкото доверие в банковата система, което беше едва закрепено с усилията на много публични личности. Считам, че ако си позволят “магарии” ще станем свидетели на последен втори сезон “спасението на банковата система” .

  • VaskoK Post authorReply

   Аз да си кажа вече нищо не разбирам. Икономическите модели не работят, защото са заместени от политически и всичко се работи на парче, според ситуацията. както е сега. Имаме двоен аршин – КТБ не я спасяваме, ама ПИБ я спасяваме. Ако трябва ще налеем 3.3 млрд. То нямаме право по закон, но щом и ЕС разрешава…
   Така, че според мен доверието вече е изчезнало. Поне моето и на бизнесмените, които познавам. Поставете се на тяхно място. никой не иска да е зависим от това как е спал Местан, Доган, Орешарски или Пеевски.
   а колкото до магарии – могат само да отлагат според мен. Краткосрочно могат да правят каквото си искат, но дългосрочно икономическите закони не прощават. Въпросът е колко ще е това дългосрочно и колко могат да стискат?
   Без всякакво съмнение това си беше сценарий. Щом успяха да вземат 4-тата по големина банка… представете си какво биха направили с по-малък бинес. Трагично е.

   • Desislava Reply

    Разбира се че е сценарий, лошото е, че малко хора го разбират.
    Аз лично нямам никакво доверие в БГ институциите.
    Факта, че хората които допуснаха хаоса все още са си на местата.
    Прав сте, впечатляващ беше хъса с който политици, банкери, актьори и всякакъв там “елит”се хвърлиха да бранят ПИБ, а за КТБ усилията от този род бяха доста вяли и неадекватни-напр.Тити Папазов.Лош знак беше пресконференцията за ПИБ с г-н Искров-човека беше явно паникьосан и му личеше, а това говори много – стига да можеш да го прочетеш.
    И още нещо. Нека да престанем да наричаме този “елит” некадърници, защото те не са такива, това което правят не е от некадърност, незнание или некомпетентност. Всичко е умишлено и злонамерено – за съсипването на държавата става въпрос разбира се.

 10. Вальо Reply

  Тази сума може да се използва само ПРИ НЕОБХОДИМОСТ – това е един вид буфер за всяка една от 28-те търговски банки в страната. Тези пари могат да се използват като защита срещу спекулациите за банковата система в България.

 11. Финансиста Reply

  “Практически България няма нужда от подобна подкрепа, защото в страната има достатъчно средства, за да се справим със ситуацията”, коментира пред в. “Преса” – финансистът Бисер Манолов. Той обаче е на мнение, че ходът се прави, за да се успокоят вложителите в банките.

  • VaskoK Post authorReply

   Абсолютно. В БГ никга не сме имали толкова пари в банковата система, колкото в момента. Въпросът е как ще се разпределят и по какви принципи? А най ключов е проблемът с доверието. Ако то не е налично, всичко друго е… само приказки. Видяхте какво правят 500 sms-a. Аз лично о чаквах да гръмне друга банка и то не заради sms-и, но това както виждаме реално е политически въпрос.
   Аз разбрах едно от тази криза – ако и когато политиците решат, могат да направят каквото си искат с банковата система, без значение дали е законно или не. идяхте кого арестуваха засъздадената паника, видяхте какви закони искат да гласуват за коментари относно банковите коментари. Ами че то по-зле става от комунизма 🙂 “Парите обичат тишината”. Така казват. Е моите пари обичат светлината. Да знам кой, какво правят и защо прави с тях. Може да съм се променил от работата си с банките, но и те така искат. Отидете и искайте кредит, да видите какво ще Ви изискат като инфо преди да Ви дадат кредит. А когато аз им давам пари на депозит – тишина брато 🙂
   Абе изобщо както казвам в следващата статия “ако в БГ имаме немски или английски институции (фин. омбудсман, закон за фалит на ФЛ, контролен орган извън БНБ…) и те работят по начина по който работят там, ако ще и 5мил. Sms-и да ми пратят няма да ми пука. Но не би…
   Така, че каквито и буфери да си имаме… за мен депозититепрактически не са гарантирани.

 12. другия инженер Reply

  Интересен опит за разгадаване кой каква роля играе в сегашната ситуация около банките прави в. “Капитал” : На косъм от изкуствена катастрофа

  Въпросите “Кой” и “Кога” е измислил идеята да се замажат проблемите на две банки, като на практика се съсипе цялата банкова система, са ключови, но засега нямаме отговори на тях. Знаем само, че “за” идеята за банкова ваканция са били: управителят на централната банка, ДПС, ГЕРБ и ПИБ. Има съмнения също, че в политическите среди – някъде между ДПС и ГЕРБ, предложението е било обсъждано няколко дни преди банкерите да го чуят за пръв път в събота. И трето, има спекулации, че това се е случвало паралелно със, за щастие, кратко просъществувалата идея ГЕРБ и ДПС да направят второ правителство в този парламент (който кабинет вероятно да дойде на бял кон и да прекрати банковия мораториум, като междувременно вината за него да е хвърлена на БСП)

 13. другия инженер Reply

  “Спасителят на банковата криза” (ако използваме лапсуса на Борисов) се казва Светослав Гаврийски:

  …Присъствали на срещата твърдят, че най-твърд е бил главният изпълнителен директор на “Алианц Банк България” и бивш гуверньор на БНБ Светослав Гаврийски. В един момент той заявил: “Ако утре (в неделя) политиците направят глупостта да обявят банкова ваканция, аз няма да затворя банката. В понеделник ще обслужваме клиентите си, а аз лично ще изляза пред медиите и ще обясня какво всъщност причиняват политическите партии на хората.”
  Можем само да му благодарим за проявеното мъжество.

 14. Desislava Reply

  “КТБ НЕ Е ФАЛИРАЛА БАНКА!”- беше категоричното изявление на Искров. А сега какво ще каже-не е фалирала ама ще се обяви в несъстоятелност.Явно е че е окрадена и източена от свързаните фирми? Защо БНБ не са КОНСТАТИРАЛИ лошите кредити и не е отчетена свързаността? КАКЪВ Е ТОЗИ БАНКОВ НАДЗОР? Сега като кажат че някоя банка е добре на какво основание да им вярваме? Докога ще продължават тия мръсни схеми в тая прогнила от корупция държава, докога ще търпим това? Г-н Кендов се оказа прав-читавите фирми в новата банка.Страшна схема!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *