Банките летят ниско. Ще вали.

change-architect-sign1Банките летят ниско. Ще вали.
Откраднат това заглавие от един статус във ФБ. Мисля, че той изразява най-точно сегашната ситуация. Свързан е с народните вярвания за дъжда и се основава точно толкова на науката, колкото и решенията на БНБ в дадената ситуация с КТБ.
С други думи може да вали ама може и да не вали. Ако реша аз ще вали, ако не реша, няма да вали. Това ни казват реално от БНБ и ни оставят да си тълкуваме. Изобщо пълно затъмнение, защото видиш ли „парите обичали тишината”. Явно само в нашата БГ пиеса я обичат тази тишина.
Въпреки това аз ще поразсъждавам върху сценария.
Draftis

Сценарий 1 – Цветан Василев е бил добър банкер

Ако е така, значи банката е наистина в добро състояние и е въпрос на време да се оправи. Но тогава се запитваме за всички действия на държава, медии и прокуратура срещу КТБ. Защо я съсипаха? Значи наистина има някакъв сценарий и се питаме какво ни готвят. Това може да го каже само БНБ, защото само те имат информация за паричните потоци. Ако в момента и други банки се готвят за подобен сценарий, то това се знае от БНБ.
Друг извод който може да се направи касае банковото законодателство. Ако подобна ликвидна ситуация се случи с която и да е фирма, със сигурност няма да се втурнат БНБ, фонда за гарантиране на влоговете, Банката за възстановяване и развитите и прочие да я спасяват. Друго предприятие с моментни ликвидни проблеми няма да получи кредит за да се оправи. Ако не вярвате питайте в банката. Кажете им че имате ликвидни проблеми и не можете да си плащате текущите задължения, но имате и много добри активи и вземания. Просто ви трябва кредит да устискате до 21 Юли и вижте какво ще Ви кажат. Защото ситуацията с КТБ е такава по думите на БНБ.
Изобщо за да се потвърди горния сценарий ни трябва информация, а БНБ не я дава. Тя обича тишината. И аз я обичам, но за мен не са написали специален закон с който да ми я гарантират. Значи аз просто не съм толкова важен.
Така или иначе до дни ще стане ясно дали Цветан Василев е бил блестящ банкер. Но това няма да го кажат БНБ или прокуратурата. И без това не им вярвам. Това ще го кажат акционерите във банката, които бяха поканени да увеличат капитала. Следете новините. Те не биха инвестирали още пари, ако банката не е в добро състояние. Ако обаче инвестират… или банката е ОК, или са им дали още нещо. Продължавайте даследите новините. Имайте предвид, че те също не вярват на прокуратура или БНБ, така ченебиха дали и цент без гаранции.

Skyp-e konsultaciq

Сценарий 2 – Банката е източена

Тогава четете това http://kendov.com/deposit-guarantee-bullshit/ и се гответе за следваща криза. Както писах това ще стане ясно от реакцията на оманските акционери в банката. Ако увеличат капитала – край с Пеевски. Ще трябва да връща кредитите си. Ако не увеличат капитала… банката е източена добре и ние всички ще плащаме цената, а Пеевски няма да си връща кредитите по една или друга причина. Тогава кризата ни е в кърпа вързана.
Сега се сетих и друго. Като дават всички тези банкери по телевизията които ни убеждават, че всичко е наред, дали те ще участват лично в увеличаването на капитала? Защо не си купят акции от ЦКБ? Такава информация също би била полезна на хората и би успокоила всички. Представете си Левон Хампарцумян заявява, че Булбанк става акционер в КТБ или че той самия ще си купи акции. Не знам как стоят нещата с конфликта на интереси в този случай но ще е добра индикация за стабилност.
Изобщо ако банката е източена следва сериозна криза и политическата върхушка ще бъде изметена от реален човешки гняв. А те не искат това. Идват избори все пак. Колкото и странно да изглежда интересите на политиците този път са гаранция за предотвратяване (разбирайте отлагане) на кризата. Моето мнение е, че е по-добре да има криза сега и да започнем после на чисто, но съм сигурен, че обществото не би желало това. Кризата се отлага или по-точно продължаваме да си страдаме тихичко, подкрепяйки отново същите политици.

В крайна сметка информацията която достига до мен е, че хората просто сменят банката в която депозират средствата си, а не ги изваждат от банковата система. Това значи само едно – хората вярват на банките и политиците (а може да ги е налегнала пълна апатия). Рано или късно ще страдат от това със сигурност, но за момента всички искат тишина и спокойствие, за което са склонни да си платят в бъдеще, само и само да не е сега.
Така или иначе в тази липса на информираност оставаме вперели влажни погледи в реакциите на „Оманските акционери”. Ако подкрепят банката – сценарий 1. Ако ли не… смяна на всички политици и на системата като цяло. Отново някой друг ще определя бъдещето ни и то само защото има информация. А то информацията на една ръка разстояние в БНБ.

Васил Кендов
Draftis – кредитни консултанти www.draftis.com
Председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги
www.angrysheep.org

8 comments

 1. Радо Reply

  Прочетох всички анализи по темата, благодаря за тях. Хубаво е да четеш нещо, писано с мисъл.

  Както и да е, мисля, че няма да оставят банката да фалира по много причини. Най-много да вземат “кипърски” (или по-скоро подобни) мерки за известно време, макар че манифестациите пред банката, през първата седмица, няма да се избегнат 🙂

 2. Радо Reply

  Да видим сега Борда – докога, дали и как…

  • VaskoK Post authorReply

   ако падне още една банка, край с борда. Тогава нищо няма да има значение мисля. но пък ще се постави ново начало без тези политици. те вероятно ще бъдат изметени в буквалния смисъл

 3. Радо Reply

  Да, съгласен. Ако падне борда или се смени курса лев/ евро, ще стане страшно.

 4. Симеон Reply

  Днес и ПИБ удариха, а разликата между курс купува и продава при повечето валути почти достигна 10 ст. и за първи път виждам еврото да се продава за над 2 лв – (2.100 в Тавекс към този момент). Слава богу, че още преди време обърнах всичко (колкото и малко да е) във физическо злато и валута, но … много ме е страх, че нещата са тръгнали по надолнището и вече нямат спиране. По лични впечатления паниката набира скорост и не знам дали вече има сила, която да я спре!

  Макар и да съм съгласен с автора за:
  “… Моето мнение е, че е по-добре да има криза сега и да започнем после на чисто, но съм сигурен, че обществото не би желало това. ”

  Сбъдването му би означавало и рестарт с поне наполовина по-ниски доходи и покупателна способност за всички нас.

  • Радо Reply

   Аз лично при всички положения съм против паниката, ама никой не ме пита 🙂
   Дано нещата се оправят.

 5. Димитър Reply

  “В крайна сметка информацията която достига до мен е, че хората просто сменят банката в която депозират средствата си, а не ги изваждат от банковата система. Това значи само едно – хората вярват на банките и политиците (а може да ги е налегнала пълна апатия).”
  Моят въпрос е – а имат ли друг избор хората? Какво да правят парите, които пестят (за “черни дни” или просто за нещо друго – жилище, кола, лечение, старост и т.н.)?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *