Блогърите или медиите, на кой да вярвам?

медияДокато се обърна и… станал съм блогър. Странна работа! Написал съм около 70 статии и съм стигнал до 55 000 човека. Това поставя някои въпроси пред мен самия и Ви моля да ми отговорите. Дайте някакъв коментар да знам накъде вървя.

Налазили са ме някакви мисли за достоверността на информацията. На телевизии, вестници и радиа изобщо не вярвам, макар някои да ме цитират и интервюират. Приемам че това е по скоро случайност, защото не ми дават да цитирам имена на банки.
Форумите също не стават, защото като пусна статия, в която споменавам ПИБ (Fibank) се почват едни и същи коментари от “Разбирача” и „Разочарована”.

Остават ми познатите и приятелите. Но най-важно ми е мнението на хората, които уважавам и знам, че виждат света като мен. Затова повярвах на стоматолога си Ники и пуснах сина си да учи в 18-то училище с корейски език. Не че няма еднакви проблеми като другите училища, че понякога и повече, но като цяло живея с мисълта, че е ОК и съм щастлив.

В тази връзка мисля да поканя други хора (приятели най вече) които са специалисти в други области да пишат на блога. Въпросът ми към Вас е – Нормално ли е да пиша и за други неща, а не само за банки? Фатално ли е ако мненията ни не се припокриват по някои въпроси?
Естествено ако имате различно мнение за банките ще пиша че е „неуместен коментар”, но вътрешно ще знам, че има резон в него. Това е защото много ми харесва казаното от великия лидер Мао, когато „журналист-провокатор” го попитал
„ – Защо когато всички развити страни вървят по пътя на капитализма, Вие сте избрали комунизма? Не Ви ли притеснява този факт?”
Той отговорил „- Френската буржоазна революция е прекалено млад експеримент. Едва на 160 години. Сравнено с Китайската история това не е голям период. Нека изчакаме и не избързваме с изводите.”

Та в крайна сметка ще бъде ли интересно за Вас да разнообразя блога с мнения на други хора и с мои мнения по други въпроси, защото медиите ще бъдат с други позиции в повечето случаи.

Васил Кендов – „отявлен” БГ блогър

7 comments

  1. Крумов Reply

    “на КОГО да вярвам…”

    А иначе, без да съм финансист, коментарите и съветите на г-н Кендов ми се струват верни.

  2. за медиите Reply

    Медиите са със завързани ръце от Закона за кредитните институции:

    Чл. 152а. (Нов – ДВ, бр. 105 от 2011 г.) (1) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на
    банката и доверието към нея, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв.
    (2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 8000 до 20 000 лв.
    (3) Ако нарушителят по ал. 1 или 2 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:
    1. в случаите по ал. 1 – в размер от 10 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 до 50 000 лв.;
    2. в случаите по ал. 2 – в размер от 20 000 до 50 000 лв., а при повторно нарушение – от 50 000 до 150 000 лв.

    Източник: http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_law/laws_creditinstitutions_bg.pdf

    т.е. с този закон банките си гарантират медийно спокойствие. Иначе хората ще знаят какво реално се случва във всяка банка.

    • VaskoK Post authorReply

      Странна логика но … добре 🙂 По закон:

      Чл.59.
      (1) Банката обявява условията по влоговете и кредитите в помещения, до които клиентите имат достъп.
      (2) Условията по влоговете и кредитите се формулират ясно и по разбираем за клиентите начин

      Значи или договорите са разбираеми, или банките нарушават закона 🙂 не е нужно да си професор за да разбереш, че не се прави.

      В този смисъл написаното по-горе изглежда доста… комфортно за медиите 🙂
      или по друг начин извинява ги, че взимат пари за реклама от банките 🙂 не знам в този случай в чий точно интерес е закона – на банките или на медиите

  3. vorbis Reply

    Г-н Кендов, смело пишеше и оффтопик. Може да сложите тези постове в отделна категория, за да не се бъркат праволинейните читатели кое в коя категория се отнася. Или пък друг вариант е имената да постовете да бъдат нещо от сорта:
    “Оффтопик: На баба ми хвърчилото”
    Но в никакъв случай не спирайте с писането. В България има дефицит на рационално пишещи (мислещи) хора, говорещи за политики и действия. А не само журналистчета, пишещи за скандали, псевдопатриотизъ, русофилство, православие, социална държава и социални придобивки и прочие алабализми. Всички те пропускат едно важно нещо: “Икономиката, глупако!”

    • VaskoK Post authorReply

      Мерси. Уж съм ги сложил, ама… има какво да уча за подредбата

  4. vorbis Reply

    Пропуснах да пиша дали да каните гостуващи автори на постове. Да, канете. Има много хора, които разбират от различни области, но нямат времето да се занимават да поддържат с редовно писане собствен блог. А има и такива, на които”не им стиска да излязат пред публика” и в случая вие бихте могли да играете ролята на редактор или рецензент.
    Поздрави и успех!

  5. Николай Димитров Reply

    Писанията Ви са доста рационални и на разбираем за обикновенния човек език, финансовата култура на българина е ниска и затова банките се възползват от него.
    Продължавайте смело.
    Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *