Вода в чешмите на селата от Родопи няма, но проблемът не е в липсата на дъжд

Вода в чешмите на селата от Родопи няма, но проблемът не е в липсата на дъжд.

Много се е изписало за Маите. Тяхната цивилизация все още крие тайните си, макар някои обичаи да са доста добре изследвани.
При тях решението на всеки природен проблем се е свеждал до жертвоприношения. При продължителна суша например, владетелите са имали задачата да измолят дъжд от боговете. Те на свой ред са прехвърляли топката върху поданиците и са организирали публични жертвоприношения. В една от свещените пещери в Чечен Ица, където хвърляли телата от жертвоприношенията са намерени 127 тела, като 80% от тях са били момчета на възраст от 3 до 11 години. Лично мое предположение е, е това са били деца на политически опоненти.

Какво обаче се е случвало, когато владетелите не са успявали да измолят дъжд от боговете?
Ами много просто – пренасяли са в жетртва владетелите и техните семейства, и са избирали нов владетел.
Нищо не искам да кажа, но мисля че доста мъдър народ са били Маите. Затова и до ден днешен се възхищаваме на достиженията на цивилизацията им.

Да видим сега как ние с нашите достижения 1000 години след тях би следвало да се справим с липсата на вода в 21 век.

Тръбите не се виждат и не стават за PR

Може би едина от най-важните предпоставки за да не се реши проблемът с водата е, че тръбите са под земята и не се виждат. От друга страна копането и затваряне на улици създава доста неприятности на населението, а това не е добре. Всички знаем колко е важен PR-а за кмета на Община Родопи. Друго си е да е лапма, или улица, или някоя обновенна сграда… Вървиш си и се блъскаш в нея ежедневно. Няма как да не я видиш. Пък си речеш «Добър си ни е Кмета. Я виж колко неща прави неща за селото.» А водата? Те дъждовете като дойдат, всичко ще се оправи.
Хубаво ама така е от 5 години.

Администрацията няма проблем с водата

Служителите в Община Родопи до един имат жилища в Пловдив. А в Пловдив проблем с водата няма.
Злите езици говорят, че председателят на Общинския съвет г-н Владо Маринов, който живее в с. Бойково, нямал проблем с водата в къщата си за гости. Да но останалите в село Бойково имат такъв проблем всяко лято.
Аз самият съм жител на Бойково. Миналата неделя се разходих по планината над селото и стигнах до съседното село – Ситово. И то няма вода. Чешмите в гората обаче всичките бликат от вода. Явно вода има и дъждът не е фактор. Позагледах и старите каптажи (защото направиха нови преди години). Ами имат си вода, даже някои преливат. Откъдето и да го погледна, вода в гората има предостатъчно. В селата обаче няма, което ме навежда на друга мисъл.


Специално в Бойково загледах тръбите на каптажите, които водят към селото. Ами теснички са и са стари. Прди 2 седмици, докато пооправяха горския път за селския събор, спукаха тръбата и сега се вижда над земята. Според мен е 1.5 цола, но не мога да се закълна. Не носех шублер да я измеря. А ВиК мрежата в Бойково беше сменена преди години с изцяло нови тръби, които сад доста по-широки от тези, които доставят водата от каптажа. Колко са затлачени това е отделен въпрос. Знам обаче, че ВиК искат да им се отчужди право на преминаване или собственост върху земята, през които минават тръбите от каптажите, за да ги сменят. И са си прави. Много от тръбите минават през частни имоти, защото са правени по комунизма. Как си представяте ВиК да копае в частен имот?

И тук зачитаме закона за водите

чл.10 ал.4 (2) Политиката по експлоатация и реконструкция на В и К инфраструктурата се осъществява от кмета на общината.

ал. 1 Общинският съвет приема Програма за развитието на В и К сектора

ал. 2 Кметът на общината разработва Програмата и я предлага за обществено обсъждане.

И щом законът е такъв, продължаваме да търсим да видим какво пак не е свършила общината



Заделените пари в бюджета реално не се използват

В заседанията по обсъждането на бюджета, почти винаги съм сам. С малки изключения. Помня как жители на с. Марково, организирани от кмета г-жа Терзиева, дойдоха на такова заседание и съответно получиха най-голям дял от парите по изтегления кредит, за ремонт на няколко улици в селото.
Нищо, че всички ще плащат кредита, парите отиват в Марково.

ТАКА И ТРЯБВА ДА БЪДЕ! – Парите трябва да следват инициативните!

Да обаче и в Марково вече има режим на водата. Не ми се рови отново в бюджета (ако някои си плати ще му го изровя разбира се), но в последните бюджети имаше заложени капиталови разходи за водни колектори, които да решат проблема с водата в Марково. И така няколко години. Земята била отредена, проект по думите на кмета Михайлов имало, но колекторите нещо ги няма.
Всички знаем колко е сложна работата на кмета, но пък според закона по-горе, политиката по водата се осъществява от него. Това му е работата. Би следвало да е и приоритет. Много хубаво, че имаме LED лампи или тържества с хора във всяко село, ама водата…

Може би малко хора знаят, че акведуктът на Коматевския възел в Пловдив е захранвал Тримонциум с вода точно от землището на Марково. Тогава в Тримонциум по оценки на историци са живели между 60-80 000 души.
В днешното село Марково живет около 5500 души. Разбира се това са хора с много по-голямо потребление на вода от средния жител в древен Тримонциум. В селото има множество къщи с басейни и морави, изискващи напояване, така че потребленито не вода на тези 5500 може и да е по-голямо от това на древните жители, ако и да са били над 60 000 души.
Но и другото е вярно. Днес не строим акведукти, а полагаме тръби в дупки, изкопани с фадроми и багери. Загубите на вода би следвало да са много по-малко в сравнение с акведукта, а водита може да се пренася от много километри, благодарение на електричество и помпени станции.

Може ама някой трябва да има визията да го направи, а 5 години явно не са достаъчни за тази визия в Община Родопи. Не са римляни все пак и са тук само до следващите избори.

Ръстът в населението

Ето какво казва г-жа Терзиева, кмет на с. Марково

„”Признанието е голямо, това е много важен приз за всеки общественик, който е решил да извършва дейност за благото на хората. Марково е една кауза. Доста се разраства селото, в него вече има около 5500 жители. Тенденцията в последните 4-5 години е такава – младите семейства да отиват в населени места близо до големия град. Марково се намира на само 5 км от Пловдив, което го прави притегателно място”, заяви Терзиева пред Bulgaria ON AIR.“

Мисля, че ако синът ми в 6-ти клас прочете тези редове, веднага ще разбере, че инфраструктурата няма да издържи това развитие и трябва да се направят инвестиции за подобрението. За общинската администрация не мога да гаранирам какви изводи си правят от тази информация.

И понеже инвестициите изискват средства, отиваме на следващия очевидно нерешим проблем

Колко пари трябват, откъде да дойдат и какво пропуснахме

На този въпрос не мога да отговоря на прима виста. Мога да предполагам обаче.
От опит знам, че смяната на канализацията на едно село като Марково, ще струва около 30 млн. лева. Отделно пречиствателна станция. Последният бюджет на Община Родопи за 2024 е 52.5 млн.

С две думи без кредит или заем проблемът с доставката на вода няма да се реши. Просто не е по силите на Община Родопи. Нито финансово, нито административно, както е видно.

Селата от Община Родопи се водоснабдяват от ВиК Пловдив. Самия Пловдив е около 500 000 хиляди, но няма проблем с водата. Бюджетът им обач е 684 милиона. Възможностите им за получаване на кредит съответно също са 10 пъти по-добри от тези на Община Родопи.
Друг е въпросът, че Община Родопи похарчи кредита не за водна инфраструктура, а за лампи и пътища. Няма лошо разбира се, но така унищожава възможността за получаване на кредит за ВиК инфраструктура.

Сега вече би трябвало хората да научат думата „ПРИОРИТЕТ“ в харчовете. Ясно е, че улиците и лампите се виждат, ама не се пият. По лош път мога да се движа, със стара лампа мога да се осветявам, ама без вода в чешмата… Направо да хващаме коритата и на ходим да перем на реката. Администрацията на общината няма да ги мислим, те си отиват в Пловдив, а там всичко си има.

И тук един риторичен въпрос към жителите на с. Белащица „-Как очаквате пари за инфраструктура с бюджета на Община Родопи? Нали не искахте в пределите на Пловдив?“

Политическата страна на нещата

Ако трябва да падна на нивото на Общинската администрация, бих попитал съвсем по герберски „-И как очаквате да Ви дадем държавни пари за ВиК, като сте си избрали кмет комунист?“
Парите знаете, че не достигат никога. В положението на селата от Община Родопи са стотици други села с кметове близки до властта. На кое село да оправим водата по-напред? На Брестовица (с кмет комунист) или някое друго с кмет лоялен към друга политическа сила?

За финал ще съм доволен, ако в главите на хората остане схващането, че решението на проблема с водата не е еднократен акт. Трябват много предпоставки за да се случи. Този порядък за мен е най-добрия

Гласувате за хора с визия – Ходите на заседанията на Общински съвет и си задавате въпросите, колкото и да са неудобни – Обединявате се около хора с визия, а не с PR мания – Организирате протести пред Общна Родопи – Не си мълчите, когато в социалните мрежи бушуват тролове и се опитват да ви замазват очите.

Иначе и обичаят “Бяла пеперуда” върши работа до следващото лято, когато проблемът ще е същият.

Васил Кендов – жител на безводно Бойково

Моля използвайте приложената форма за записване на час за среща

1 Comment

  1. александров Reply

    Успех.Този път го минах.Аз се изнасям.Последен.Дано да разберете,че е безсмислено преди да е станало късно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *